Recept na lásku se špetkou romantiky

recenze

Recept na lásku (2023) 3 z 5 / simona8126
Recept na lásku

Příběh Receptu na lásku začíná ve chvíli, kdy se čtveřice přátel stěhuje do nového bytu. Tři z nich už mají práci, ale čtvrtý, čerstvý absolvent angličtiny Ben Cook, pořád ne, ať se snaží sebevíc. Usilovně hledá něco, co by souviselo s jeho vášní pro čtení a psaní, ale na každém pohovoru je odmítnut, jakmile přizná, že nemá zkušenosti v oboru.
Jak ale získat praxi, když vás bez ní nikde nepřijmou? Nešťastný Ben brzy pochopí, že musí slevit ze svých nároků a vzít za vděk čímkoli, co se namane. Naštěstí mu náhoda přihraje do cesty ceduli před restaurací, kde stojí psáno, že hledají výpomoc i bez zkušeností. Ben po této šanci skočí s vědomím, že může zatím pracovat v kuchyni a nadále hledat něco lepšího. Jako kuchař si ale nevede špatně. Má přirozený talent a podporu ve zkušenějším kolegovi Liamovi, atraktivním kuchaři s úsměvem, kterému se odolává jen těžko. Šéfkuchař je naproti tomu děsivě přísný a nelítostný. Pověří Bena sérií úkolů, aby prověřil jeho kulinářské dovednosti, než ho zaměstná na plný úvazek. Ben udělá vše, aby uspěl, i když má jít pouze o dočasnou práci. Je to jen dočasné, že?
Co se zpočátku zdálo prosté, se postupně zkomplikuje, když Ben začne propadat Liamovu kouzlu i prostředí restaurace, a to dokonce natolik, že bude zanedbávat staré přátele a původní kariérní plány.

Recept na lásku by měl být prodchnutý vůněmi dobrého jídla a romantikou. Ve skutečnosti tam těch romantických momentů mnoho není. Vše takové je přerušeno dřív, než si to čtenář stihne užít (např. společná vyhlídka na západ slunce nad městem). Nabízí se spousta příležitostí pro pěkné, láskyplné scény, kde se vztah Liama a Bena mohl přirozeně rozvinout, ale autoři k tomu z nějakého důvodu nedávají dost prostoru. Raději se soustředili na pro mne zbytečnou a nudnou lekci jógy. Podrobný popis toho, jak se má správně dýchat, si mohli ušetřit ve prospěch něčeho zajímavějšího.

Sladký a roztomilý queer komiks okouzluje pestrými barvami a líbivými kresbami. Naneštěstí je poněkud neoriginální, stručný a jednoduchý. Nečekejte žádné napínavé zvraty, množství zápletek ani propracované dějové linky. Je to jednohubka na odreagování pro ty, kdo nemají přílišná očekávání a chtějí se jen uvolnit u něčeho prostinkého a milého, tedy, většinou milého.
Ben Cook je neprůbojný a stydlivý mladík, který si nechá všechno líbit. Zazní tvrzení, že při svém dobrodružství rozkvetl a dočista se změnil, ale jako čtenářka nemám ten dojem. Stále na mě působí ostýchavě a nerozhodně. Tuto postavu jsem si nedokázala oblíbit. Přestože je prezentován jako knihomol a student angličtiny, není téměř schopen dát dohromady souvislou větu. Skoro se zdá, že jediným slovem, které zná, je oukej.

Spíše než Bena jsem si zamilovala Liama, přátelského od první do poslední chvíle. Kdo by nemiloval úžasného fešáka, který nemá jediný nedostatek, pravda? Také ostatní Benovi přátelé jsou sympatičtí. Kdo ve mně však rozhodně nevyvolává dobré pocity, jsou Benovi rodiče a jejich až toxický vztah k synovi.
Dalším mínusem je Benův šéf. Z důvodu, který zůstane nevysvětlen, se k němu od první chvíle chová neprofesionálně a hrubě. Když nevím, proč to dělá, nemohu se pokusit jeho přístup obhájit. Neuspokojí mě proto ani, že se pak náhle změní. Kdo by chtěl pracovat ve společnosti takového člověka?
Mimochodem, prostředí profesionální kuchyně mi připadá nevěrohodné. V restauraci to musí šlapat, přicházejí hosté, objednávají si, jsou to fofry. Tady se nic takového nekoná, žádné zmatky, spěch ani objednávky, jen spousta prostoru a času na to, aby se nováček v klidu učil recepty.

Proč se ale pozastavovat nad věrohodností kuchyně, když spousta jiných věcí je ještě bláznivější? Např. prasátko Watson s doutníkem v kopýtku, který má být zřejmě výrazem úporné snahy o vtip. Recept na lásku pro mě osobně není příliš vtipný. Nanejvýš úsměvný. Možná jsem na podobné věci příliš stará a ocenila bych něco realističtějšího, příběh o lásce a každodenních starostech beze snahy dodávat tomu humor za každou cenu.

Téma samotné je nicméně blízké vysokoškolákům, kteří jistě znají nepříjemný pocit, když krátce po dokončení studia marně hledáte pracovní uplatnění. Nepochybným kladem je i to, že útlá knížečka nejedenkrát přivodí chuť k jídlu (snad kromě scény se zvracením) a obsahuje bonusové materiály, včetně receptů a zajímavostí o jednotlivých postavách. Osobně bych komiks doporučila mladším čtenářům, a to těm, kteří se spokojí s jeho jednoduchostí, roztomilostí a jistou nereálností. Není to něco, co bych musela číst opakovaně, ale na prozáření deštivého odpoledne se jistě hodí.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.


Recept na lásku Recept na lásku Jarrett Melendez

Láska umí lidem pěkně zavařit. Queer komiks s příchutí romantiky. Čerstvý absolvent angličtiny Ben Cook hledá práci. Jenže jeho sny o kariéře v novinách, u knih či ve světě reklamy neustále narážejí na dvě slova: nedostatek zkuš... více


Komentáře (0)

Přidat komentář