Relikty minulosti: Podzimní bouře aneb Česká fantasy, která vám vyrazí dech
recenze
Podzimní bouře (2021) / ZapisnikTerkyJaký český autor vám naposledy vyrazil dech?
Mně právě Petr Kříž. Relikty minulosti mě hodně lákaly, ale neměla jsem od nich tak velké očekávání, jako od velké zahraniční fantasy. A to jsem se tedy spletla. Ale popořadě.
Zápory: Vždy začínám zápory, ale u téhle knihy jsem jich moc nenašla. Vy, kdo mě čtete pravidelně, víte, že jsem pes na chyby v textu. Ano, tady jich pár bylo, ale nic zásadního. Děj vás totiž po chvíli pohltí a pak už nic moc dalšího nevnímáte. Dál moje slabina. Víc politiky v příběhu. Někdo to má rád, já to nemusím. V Podzimní bouři bychom se ale bez politiky těžko obešli, je to tak velký svět. Krása.
Klady: Šest dějových linek ze všech koutů světa Andaloru a všechny jsou skvěle napsané. Hlavní postavy mají svůj charakter, který nějak ovlivnila jejich minulost. Musím říct, že jsem opravdu nečekala tak skvěle propracovaný vývoj postav. Další věc, kterou u postav musím vyzdvihnout je ta, že jsou z různých vrstev společnosti. Král, princ, lord velitel, lordova dcera, zlodějka a gladiátor. Mému srdci nejbližší byla linka gladiátora Belaria, zlodějky Sery a prince Aeryona. Jestli se bojíte velkého množství postav, tak nemusíme. Na konci knihy je totiž obsáhlý rejstřík jmen a zároveň rodů, které jsou zmíněny v příběhu.
Tyto postavy se v příběhu nacházejí v různých částech světa Andaloru a to je tedy svět. Propracovaný nejen v textu, ale i v naprosto dokonalé mapě. Opravdu nepřeháním. Navíc díky propracovanému popisu jsem si dobře představovala i místa, která hrdinové navštívili.
Najdete tady i rytířské turnaje, lov nebo gladiátorskou arénu s obřími zvířaty. Osobně mám ráda ve fantasy víc nadpřirozených bytostí a magii, kterou tady nenajdeme, ale přesto byl příběh poutavý.
Konce kapitol v nejlepším končí a člověk nedokáže přestat číst dál. Autorův styl psaní byl pro mě opravdu velkým překvapením. Z jeho slovních spojení jsem byla uchvácená. Prostě pecka!
Nevím proč, ale čekala jsem něco ve stylu Pána prstenů. Teď bych to přirovnala spíš ke Hře o trůny. Ale rozhodně si nemyslím, že by autor něco kopíroval. Spíš to má ten GoT vibe .
Obálka a grafika: Z obálky hned cítíme fantasy příběh. Zaujala mě na první pohled, když jsem jí zaznamenala na Instagramu. A ano, už jsem o ní mluvila (jsem prostě fanda)… ale ta mapa... To musíte vidět!
Verdikt: Rytířská fantasy, která je svou obsáhlostí trochu těžší na čtení, ale dostane vás do kolen. Z nové české fantastiky jsem nic lepšího nečetla. Takže hodnotím 4,5/5.
Podzimní bouře Petr Kříž
Válka napříč Andalorem roztříštila mohutné říše a dala vzniknout řadě menších království. Přestože uběhla řada let od posledního velkého konfliktu, mnozí se jen těžko vyrovnali s porážkou. Doby míru totiž vytváří pocit bezpečí a d... více