Rozbor ságy - pokud potřebujete, můžete kopírovat do školních prací
recenze
Villette - komplet 3 knihy (Nemilovaná, Obdivovaná, Zbožňovaná) (2012) / CapspoMOŽNÉ SPOILERY
Postavy se na začátku zdáli černobílé, ale poté postupně přechází do různých odstínů šedi. Místy poté byly přehnány emoce postav, tudíž se postavy čas od času nuceně stávaly černo bílými a poté opět šedými.
Příběh se občas vyvíjel velmi zvláštně, některé dějové odbočky až nedávaly smysl. Autorka ale díky tomu děj hnala směrem, který se téměř nedal očekávat a někdy začínal i pobuřovat.
Často se objevoval humor, opravdu vtipné dialogy a dost ironie se sarkasmem.
Dialogy určitých postav byly brilantní a špičkování vývoje dialogu až šokující.
Konečný dopis od vedlejší postavy pro hlavní (pro Lucy od Ginevry) nenechal nikoho v klidu, když byl vysvětlen přízrak jeptišky.
Kniha rozhodně pobaví a nezklame, i když obsahovala hromadu výplně a dlouhých bezvýznamných dialogů, ale zato také dost překvapivých a neočekávaných momentů.
Zaujaly mě pasáže, kdy hlavní postava promlouvá ke čtenáři a radila se s ním, někdy mu dokonce i nadávala, nebo ho litovala.
Text byl psaný náznaky ve staročeštině.
Poněkud často se v dialozích postav objevovali sousloví nebo oslovení ve francouzštině, které byly ještě pro jistotu, kdyby si čtenář nevšiml, že jsou ve francouzštině označeny kurzívou. Díky těmto souslovím se čtenář čím dál více vžíval do děje.
Kniha by byla možná lepší, kdyby neobsahovala tolik dramatických dialogů a až přehnaná romance mezi postavami, která se postupně stává čím dál více únavnější a nudnější ( např.: ,,Ale když já tolik chci být s vámi, ange farouche, můj divoký anděli!”).
Romantické dialogy byly v knize čas od času ve velkých dávkách, možná by bylo lepší dát je do celé knihy, ale ne tak nucené a přehnané.
Autorka používala celkem vtipná přirovnání, např.: ,,Vyváděl jako ztřeštěný zajíc.”.
Villette - komplet 3 knihy (Nemilovaná, Obdivovaná, Zbožňovaná) Charlotte Brontë
Třídílná sága o životní pouti mladé Angličanky Lucy Snoweové více