ROZLOŽÍŠ PAMĚŤ

recenze

Rozložíš paměť (2023) 5 z 5 / Knižní střípky
Rozložíš paměť

83/2024
ROZLOŽÍŠ PAMĚŤ
MAREK TORČÍK
Nakl. PASEKA
Rok vydání 2023
272 stran
5*/5

Dlouho jsem váhala, zda do knihy jít, nakonec jsem stejně neodolala.

Věděla jsem s téměř stoprocentní jistotou, že mě zničí, zároveň mě tato intimní zpověď jednoho kluka z Přerova stále k sobě volala.

Markův příběh opravdu bolel. Nevím, proč na mě zapůsobil až tak moc, možná na to mělo svůj vliv i místo, kde se odehrával, protože ono malé městečko moc dobře znám, tudíž to byl pro mě ještě sugestivnější zážitek, dále samozřejmě také fakt, že ROZLOŽÍŠ PAMĚŤ je příběh autorova dosavadního života.

A to příběh vůbec ne hezký. Máma samoživitelka, která se sice snažila, seč jí síly stačily, ale ve finále to nestačilo. Táta zde zanechal své ženě dluhy a zdrhnul do Ameriky s plnou pusou keců, jak se o všechny postará – nepostaral. Nešťastná máma pracující v místní fabrice, kde v podstatě pracovali všichni, kterým se nepovedlo zavčasu utéct, tudíž frustrace level milion.

A do toho Markův děda, těžký alkoholik se vším hnusným, co to obnáší. Příběh začíná v okamžiku, kdy matka zavolá uprostřed noci Markovi, že děda umřel. Tato informace rozjede kaleidoskop vzpomínek, díky nimž nahlédneme do Markova dětství a dospívání. Tyto dvě určující etapy každého lidského života byly v případě Marka naplněny sociální nejistotou, rasismem, homofobií, domácím násilím a šikanou ve škole. Mnohokrát jsem měla slzy v očích, když jsem si uvědomila, že se toto jednomu malému klukovi opravdu stalo.

Naprosto chápu, rozumím proč a jsem moc ráda, že kniha byla nedávno i oceněna, snad se díky tomu dostane k co největšímu počtu čtenářů, protože je důležité si ji přečíst a díky ní se zamyslet nad tím, jaká je naše společnost. V něčem je to určitě lepší než v dobách Markova dospívání, ale v něčem bohužel stále ne. Kéž by jednou bylo.

Závěrem snad jen – nejste-li v dobrém duševním rozpoložení, počkejte na lepší časy se čtením této knihy, ale každopádně si ji dříve či později přečtěte. Jsou knihy, které můžete doporučit k případnému přečtení, potom jsou knihy, kde se chce člověku říct – tu si prostě musíš přečíst. ROZLOŽÍŠ PAMĚŤ patří do té druhé kategorie. (KVĚTEN 2024)


Rozložíš paměť Rozložíš paměť Marek Torčík

Ve 3.37 probudí hrdinu románu telefon a noční hovor s matkou rozčeří hladinu vzpomínek. Vrací ho do období dospívání v moravském Přerově, k zážitkům queer chlapce vyrůstajícího v konzervativním průmyslovém městě, navíc v rodině, k... více


Komentáře (0)

Přidat komentář