Rozsudek smrti – detektivka

recenze

Rozsudek smrti (2024) 4 z 5 / Kizuizi
Rozsudek smrti

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Argo

Byl slavným rozvodovým právníkem, který měl i mnoho nepřátel hlavně z řad „poražených“ klientů. K vyšetřování jeho smrti je povolán i soukromý vyšetřovatel Hawthorne, který u toho samozřejmě potřebuje i společnost spisovatele Horowitze, aby mohla být sepsána další kniha o jeho práci...

První díl série, Pohřeb na přání, se mi moc líbil. Autor do příběhu zakomponoval sám sebe a svou práci, čímž mne rozhodně velmi zaujal, proto jsem byla velmi zvědavá, jaký bude druhý díl.

Rozsudek smrti je ovšem parádní detektivní čtení, které mne nadchlo ještě víc než první díl. Čtenář tu opět trochu nahlédne do autorova soukromí, a také do jeho pracovních záležitostí – zjistíte tak třeba, že psaní filmových scénářů nebude úplně jednoduchá záležitost. Ani tentokrát tu nechybí zapeklitý zločin, sem tam nějaká ta nechutnost (přece jen se stala vražda), ale hlavně je tu stále i ta správná dávka humoru, bez které by tohle prostě nebylo ono.

Postavu spisovatele Horowitze, tedy samotného autora, jistě již není třeba představovat. Druhou stěžejní postavou je tu bývalý policejní detektiv Daniel Hawthorne, který je ve své práci naprosto brilantní, avšak jinak o něm toho stále moc nevíme. Je neskutečně tajemný, a také bývá poměrně nesnesitelný. Ano, je to přesně ten typ člověka, v jehož společnosti nechcete být dlouho, jinak budete na prášky.

Vůbec jsem nečekala, že by mohl být Rozsudek smrti až tak skvělý, o to víc jsem nadšená. Je oproti předchozímu dílu svižnější, zamotanější a sem tam i maličkato dojemnější. A i když by mi jistě Hawthorne v běžném životě neskutečně lezl na nervy, stejně se mi tady moc líbí. Má skvělé dedukční schopnosti (a i tu své závěry vysvětluje) a jeho „spojenectví“ s Horowitzem je prostě parádní nápad.

A ta nejlepší zpráva? Letos vyšel v angličtině už pátý díl téhle série, takže já se už teď moc těším, až v češtině vyjde díl třetí!


Rozsudek smrti Rozsudek smrti Anthony Horowitz

Slavný rozvodový advokát celebrit je nalezen ve svém bytě mrtvý. Někdo mu rozbil hlavu láhví vína za 2 000 liber. Což vzhledem k faktu, že on sám byl abstinent, působí trochu podivně. Stejně jako trojciferné číslo, které vrah naps... více


Komentáře (0)

Přidat komentář