Sejdeme se?

recenze

Chybíš mi (2017) / M4RT122
Chybíš mi

Tato kniha má nezvykle dva hlavní hrdiny. Jak už z názvu vyplývá, oba ztratili někoho blízkého. Každému z nich chybí zemřelý zcela jinak, ale oba se učí s touto ztrátou dál žít. Jejich životní příběh sledujeme šestnáct let. Téměř celou knihu Kate Eberlenové čtenář čeká, kdy se osudy obou hrdinů propojí.
Tess, ženská hlavní hrdinka, právě odmaturovala a měla by si začít užívat vysokoškolský život plný večírků a nezávazných milostných vztahů. Místo toho musí ze dne na den dospět a převzít zodpovědnost za svou postiženou sestru. Na smutek ze smrti jejího nejbližšího člověka není čas. Navíc řeší dilema, zda raději ztratit svoji ženskost, nebo to risknout a doufat, že genetická predispozice se zrovna jí obloukem vyhne.
Tess pomáhá se z problémů vypsat. Navštěvuje kurzy tvůrčího psaní, kde se i nešťastně zamiluje. Oprostit se od velkého zklamání jí pomůže její největší kamarádka Doll, která ji podpoří v odreagování se v rande naslepo. To ji nakonec pomůže rozlousknout její životní dilema, a tím jí prozatím zachránit život.
Mužský hrdina Gus čeká od ztráty blízké osoby jakési vysvobození. Místo úlevy je však na něj tlak rodiny ještě větší. Pomáhá mu osamostatnění se. Studuje a pracuje, stává se lékařem. S rodiči se vídá čím dál tím řidčeji. Vše změní pracovní setkání s bývalou přítelkyní jeho bratra Charlotte. Charlotte pro něj vždy znamenala nedosažitelný cíl, zbožňovanou ikonu. Teď je jeho, ale harmonické souznění trvá jen omezenou dobu. Gus přichází o svou novou rodinu, která pro něj byla vším a které se obětoval.
Koncert skupiny Rolling Stones a pak Itálie. To jsou ta místa, kde se osudy protnou. Hrdinům je třicet čtyři let a zjišťují, že se znají mnohem déle, než dosud tušili. Nikdy není pozdě na nový začátek a „dnešek je první den zbytku tvého života“. Jsou si Tess a Gus souzeni?
Kniha Chybíš mi je milým čtením třeba na chatu nebo pláž. Člověk si při ní uvědomí, jak důležité je zdraví a to, že kolem sebe můžete mít lidi, které milujete. Také se určitě zamyslíte nad otázkou, zda existuje osudová láska a jestli ji najde každý.

Chybíš mi Chybíš mi Kate Eberlen

Tess s Gusem jsou si souzeni. Jen se zatím neměli šanci poznat. A možná k tomu nikdy ani nedojde… „Dnešek je první den zbytku tvého života“ stojí na dekoračním talíři v jejich kuchyni a Tess tohle motto nedokáže pustit z hlavy, p... více

Komentáře (1)

Aracely
11.07.2017

Krásná recenze. A dopadne kniha pro oba hrdiny dobře? Má to happy end? Můžete mi odpovědět i do zpráv.
Děkuji :-).