Sex na jednu noc každou noc
recenze
Pražská buzna (2016) / PokiCzMilana přestal bavit sex s jeho přítelkyní a tak si začne pátrat po tom, čím by to mohlo být. Po dlouhém hledání na internetu zjišťuje, že je vlastně gay, homosexuál, kuřbuřt nebo-li buzna. Začne se tak stýkat s kluky a chlapy různých věkových i typových kategorií. Zažíváme s ním jeho první vztah, coming out, známost na jednu noc a spoustu dalšího. Celou cestou ho provází jeho nejlepší kamarád Karel, který prožívá naopak všechny klasické heterosexuální etapy vztahu.
Milana buď milujete nebo jím naprosto opovrhujete. Možná zažijete obojí, protože se během knihy hodně mění. Začínáme v roce 2006 a končíme v roce 2020. Opravdu musím ocenit to, že tam byl vidět psychický vývoj postav, jak Milana, tak Karla, kterého sledujeme jenom tak bočně. Příběh je naprosto realistický a dokážu si představit, že takových jako je Milan, běhají po Praze desítky. I když pro mě je to styl života naprosto nepřípustný, tak jsem se do knihy doslova zažrala. I když některé slovní obraty mohl autor klidně vynechat.
Kniha je psaná formou deníku s poradenskými vsuvkami na začátku každého roku. Například "Jak poznáte, že jste gay?". Vsuvky jsou zpravidla vtipné, stejně jako celá kniha, a sedí na celou následující kapitolu (rok). Nečekejte, že Vám tato kniha odkryje nějakou skrytou stránku Vašeho gay kamaráda. U knihy se nasmějete jak nikdy, pokud tedy nejste homofob, který si po přečtení názvu knihy raději posvětí celý dům.
Nenechte se odradit obálkou. Milanovy příběhy jsou plné recesí, nečekaných zvratů, zvrácenosti a omylů. Prostě dokonalá komedie. Nakonec se všechny tak moc prolínají, všechny osoby, že Vás to opravdu hodně zmate. Kromě toho se ovšem historky hodně opakují, ke konci knihy si uvědomíte, že až na ty vsuvky je to vlastně stále o tom samém. Tedy aspoň u Milana, Karel se mi ke konci zdál zajímavější, ale hlavní roli by si rozhodně nezasloužil.
Dospívání je těžké, říkám to snad u každé Young Adult recenze, ale co když jste mladý dospělý a nevíte, co se svým životem? Pracujete, máte známosti, ale ne vztahy, vlastně vztahy ani nehledáte a sledujete Vašeho nejlepšího kamaráda, jak si zakládá rodinu. S kým asi Milan skončí? Nebo neskončí? Zůstane sám? Možná, že i já zůstanu sama, protože jsme všichni buď jako Milan nebo jako Karel. Toť otázka, hlubší smysl, nic víc v tom nevidím.
Každopádně to beru jako příjemné zpestření času pro každé vysokoškoláka, který se chce pobavit a chce doporučit nějaký klub nebo kavárnu v Praze, kde se dá najít nějaká známost (a že jich je v knize na výběr hodně).
Poki z archivni.blog.cz
Pražská buzna Jiří Markvart
Od coming outu až po krizi středního věku zažije průměrný gay spoustu věcí, o kterých si myslí, jak jsou jedinečné, ale ve skutečnosti si jimi projde prakticky každý – od krále gay barů až po nepřiznaného kluka z vesnice. Jinak to... více