Jakmile se čtenář dostane k anotaci knihy Silo může přijít pocit takového déjà vu. Další dystopie, řeknete si. A už jen čekáte na to, kdy přijde první zmínka o šestnáctileté dívce, která je nevědomky klíčem k velkému povstání a následné revoluci. Tohoto se ovšem u Sila bát nemusíte.
Hugh Howey, tehdy prodejce v jednom americkém knihkupectví, se před třemi lety rozhodl, že je na čase vydat příběh, který se mu v hlavě zrodil už v roce 2006. Šedesátistránkoví příběh vyšel bez jakékoliv propagace autora na Amazonu v červenci 2011. O tři měsíce později Howey zjistil, že se tohoto krátkého příběhu prodalo více než všeho ostatního dohromady, co Howey vydal za poslední rok. Lidé chtěli víc. Čtenáři chtěli pokračování. A pokud se do této knihy pustíte zjistíte proč.
Nacházíme se v daleké postkatastrofické budoucnosti. Vzduch na Zemi je jedovatý a zbytek přeživších je ukryt v ohromném podzemním silu, ve kterém panuje přísný řád. Kdokoliv tento řád poruší, neuposlechne známých pravidel je vyslán na čištění. Na cestu ze které není návratu. Jenže, jak už tomu bývá, i v silu se nachází to malé zrnko pochybností. Co když...
Howey Vás svým živím vypravěčským stylem okamžitě pohltí. Jeho schopnost popsání atmosféry funguje opravdu na výbornou. Budete se orientovat v prostoru, ve kterém jste nikdy nebyli, budete cítit rezavé trubky, které kolem sebe ani nemáte. Při čtení knihy zjistíte, že vše je dobře promyšlené, co se prostorů tohoto podzemního „vězení“ týče. Rozmístění veškerých sekcí v silu si autor předem pořádně promyslel aby si byl jist, že vše během postupu děje bude fungovat jak má.
Ale Howey nedělá kouzla jen co se popisu samotného sila a jeho silné atmosféry týče, tento autor umí kouzla i s postavami. Autor umí popsat postavu především činy, které tato postava dělá. Autor se nám nesnaží postavu prodat štítky a nálepkami. Postava se nám představí sama svými činy a sám čtenář si tak dokáže udělat svůj vlastní obrázek, s kým má tu čest. Tohle se autorovi opravdu povedlo.
To samé platí v momentech, kdy přijde na city mezi postavami, a na myšlenky uvnitř v hlavě dané postavy. Každá postava má svou vlastní hlavu, své vlastní názory a srdce plné různých citů. Howey se opravdu snaží a každou postavu nám nenásilně představí, přiblíží a poodhalí.
Nemusíte se bát. Postav v tomto pěti set stránkovém díle není tolik aby se v tom čtenář neorientoval. Poznáme zajímavou skupinu lidí. Bývalého hlavního šerifa sila Holstona, zástupce Marnese, starostku sila Jahnsovou, Juliette z dolní mechanické části, Bernarda, vedoucího IT úseku a technika Lukase.
Každá úspěšná kniha se dnes dočká filmového zpracování. Toto se nevyhnulo ani Silu, které se natočí pod režijní taktovkou Ridleyho Scotta. Tuto informaci potvrdil sám autor. Jak autor řekl, knihu si oblíbil Steve Zaillian, který sjednal schůzku právě se Scottem. Natáčení filmu by mělo začít ještě letos. Ovšem velkou otázkou je zda se tento snímek povede. Kniha je totiž tak povedená, tak detailní, že převést toto na plátno bude složité jak pro režiséra tak především pro samotné herce.
Já osobně jsem z knihy nadšený. Silo je opravdu velkým příjemným překvapením. Četlo se mi to tak jako už dlouhou dobu žádná kniha. Hugh Howey si mě svými vypravěčskými schopnostmi získal. Doslova mě donutil číst dál a dál, a já si každou stránku, každou větu a slůvko opravdu užil. Toto je kniha, kterou by si každý fanoušek dystopie, sci-fi a postkatastrofických knih měl přečíst. Ale určitě knihou nepohrdnou ani čtenáři, kteří preferují jiný žánr. Tato kniha si zaslouží vaši pozornost.
Nutno dodat, že jde o první díl trilogie. V budoucnu se můžeme těšit na druhý díl Směna* a třetí díl Prach*. (* Oba názvy jsou volným přeložením z anglického originálu, ne oficiálním českým názvem.) Doufám, že to ale nebudou poslední knihy, které od tohoto autora dostaneme v českém překladu.
Silo Hugh Howey
V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt… Po letech udržování křehké rovn... více
Komentáře (4)
Přidat komentářJá dala sice hvězdičky čtyři, protože mi tam něco, kdo ví co, chybělo, ale jinak s tebou ve všem souhlasím. Další dystopie, která je ale úplně jiná, než všechny ostatní. A konečně není YA...
Moc hezká recenze, kniha je perfektní, nemohla jsem se od ní odtrhnout.