Šípková Růženka zasažená virem...

recenze

Spící Beatrice (2020) 4 z 5 / eliska2126
Spící Beatrice

„Ode dneška už o sobě nebude moct rozhodovat. Její největší rozhodnutí - přijet sem - ji připravilo o možnost udělat jakékoliv další.“




Postavy
Beatrice - naše hlavní hrdinka, je odhodlána pomoct při vývoji léku kvůli svému bratrovi
Fred - Bein bratr
Charlie - syn vedoucího výzkumu, chce přispět vlastním výzkumem
Vanessa - vědkyně, přijela na pomoc do CDC
Stephen Hastings - vedoucí výzkumu
Ostatní dobrovolníci - Sylvie, Nick, Dylan, Victor, Molly, Henry,...



„Propalovali se pohledy, nenávistnými a zároveň protkanými obavami o toho druhého.“



Když jsem zjistila, že mě vybrali na recenzi této knihy, tak jsem toho o ní moc nevěděla. Jen, že je to jakýsi retelling na Šípkovou Růženku a něco málo o ději, protože jsem se dívala na "Míšo, co budeme číst?".
Po dočtení, ale musím uznat, že ačkoliv mi přislo, že nejsem úplně cílová skupina, tak se mi to vážně líbilo. Během čtení jsem narazila jen na jeden jediný problém, ale k tomu se dostanu.

„Jsme na nebezpečném území, Charlie, a nejsme tu nejsilnější.“

Spící Beatrice je velmi čtivá kniha. Stránky opravdu mizely pod rukama. Je to opravdu dobře napsané.
Tuším, že autorka příběh publikovala už dřív, myslím, že na Wattpadu. Nicméně tím, že jsem to četla až teď, v této koronavirové době, tak to na mě působilo ještě víc.
Příběh graduje celou knížku, určitě nestojí na místě a přišlo mi, že jsem se opravdu nikdy nezačala nudit. Vir neustále postupuje a zasahuje další a další lidi.
Také romantická linka, která tu byla, se mi líbila, ale... Tady právě přichází můj problém. Ačkoliv mám romantické příběhy ráda a tento byl opravdu milý a super, tak mám jednu výhradu k tomu, jak Bea neustále "vzdychala" nad čímkoliv, co Charlie udělal, popř. nad detaily jeho těla (ramena, ruce, zadek,...). Takže za toto jsem srazila jednu hvězdičku, ale jinak oceňuju, jak je linka vystavěná a nepřeplácaná.

„Pohladil ji po tváří. ,Já se vrátím, Beatrice. A probudím tě,' slíbil a bojoval s nutkáním ji políbit.“

Je škoda, že v knize není nic o době, před Beiným nástupem do výzkumu. Docela by mě zajímalo, jak se vir vlastně objevil, jak na něj přišli, jak to probíhalo atd. Autorka to mohla zmínit aspoň v jedné dvou kapitolách.
Délka kapitol je další, co bych chtěla zmínit a ocenit. Já osobně nemám ráda kapitoly na 40 stránek. Mám radši krátké kapitoly, třeba i otevřené, které mě budou nutit dál číst. A to tu bylo.
A jako poslední bych ráda zhodnotila i vizuální stránku knihy. Většinou nemám ráda reálné lidi na obálkách, ale tahle slečna mi přijde, že vypadá jako Hermiona, takže jsem ochotná to přehlédnout.

Za knihu moc děkuji Albatros Media.


Spící Beatrice Spící Beatrice Júlia Matulová

Moderní pojetí klasické pohádky o Šípkové Růžence, kde hrdinka vezme nejen svůj osud do vlastních rukou. Vítězný rukopis ze soutěže CooBoo hledá talent! Světem se šíří neznámý virus. Nelze určit, kde zasáhne příště, kdo a kdy s... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

Adýsek
17.06.2020

O knize "Spící Beatrice" jsem něco málo slyšela (taky v "Míšo, co budeme číst). Přiznám, že se mi do toho moc nechtělo. Ale po tvojí celkem pochvalné recenzi se na tuto knihu podívám...
Jinak, to má velice zajímavou obálku (jak ukazovali v "Míšo, co budeme číst").