Skryté poklady Jeruzaléma

recenze

Co skrývá Jeruzalém: Pohřbená historie nejvíce znesvářeného města světa (2023) 5 z 5 / actavis
Co skrývá Jeruzalém: Pohřbená historie nejvíce znesvářeného města světa

Kniha "Co skrývá Jeruzalém: Pohřbená historie nejvíce znesvářeného města světa" od Andrewa Lawlera mě skutečně zaujala, zejména díky autorově schopnosti oživit archeologické výzkumy Jeruzaléma a zasadit je do kontextu politických a náboženských konfliktů. Lawler nenabízí pouze suchý popis historických faktů, ale naopak předkládá čtenáři fascinující příběhy archeologů, náboženských vůdců a politických aktérů, kteří se snažili objevit to, co se ukrývá pod povrchem města, jež je klíčové pro tři hlavní monoteistická náboženství – judaismus, křesťanství a islám.

Co mě na knize nejvíce překvapilo, je její přístup k historickým a archeologickým faktům. Lawler nezaujatě líčí, jak různé náboženské a politické skupiny přistupují k vykopávkám, každá s vlastními motivy a očekáváními. Nepokouší se o moralizování, ani se nesnaží čtenáři vnucovat svůj vlastní pohled. Naopak, nechává události a činy jednotlivých aktérů mluvit samy za sebe, což je nesmírně osvěžující. V průběhu čtení se stále zřetelněji ukazuje, jak hluboce je historie Jeruzaléma propletená s korupcí, mocenskými hrami a často neskrývaným pokrytectvím.

Kniha mě donutila zamyslet se nad tím, jakým způsobem archeologie a historie mohou být zneužívány pro politické a náboženské účely. Čtenář si uvědomí, že ti, kdo se podílejí na vykopávkách v Jeruzalémě, často nejsou vedeni čistou touhou po poznání, ale spíše touhou potvrdit svou vlastní pravdu a posílit vlastní pozici v současných sporech. Autor nás tak vede k zamyšlení nad tím, do jaké míry je věda v tomto kontextu skutečně neutrální.

Zároveň oceňuji, jak Lawler dokázal propojit jednotlivé archeologické objevy s širšími historickými a náboženskými souvislostmi. Jeruzalém je město s bohatou historií, a autor dokáže srozumitelně vysvětlit, proč jsou nálezy z jednotlivých období – od doby krále Davida přes římskou éru až po osmanskou nadvládu – tak významné. Jeho popisy podzemních tunelů, kaplí a pohřebišť pod ulicemi Jeruzaléma jsou natolik detailní, že čtenář téměř cítí, jako by se sám účastnil vykopávek.

I přesto, že kniha je plná historických informací a archeologických faktů, neztrácí na čtivosti. Autorův styl je poutavý a čtenáře snadno vtáhne do děje. Jedním z nejzajímavějších momentů knihy pro mě byly kapitoly o průkopnících archeologie v Jeruzalémě, jako byli Charles Warren a Charles Wilson. Jejich osudy jsou popsány velmi lidsky a v kontextu jejich tehdejšího působení to přináší cenné vhledy do vývoje archeologického bádání v této oblasti.

Jedna z mála věcí, které bych knize vytkl, je nedostatek vizuálních materiálů. Popisy objevů jsou sice skvělé, ale fotografie nebo alespoň detailnější mapy by čtenáři pomohly lépe si představit, o čem autor mluví. Přesto jde o drobný nedostatek, který nijak neubírá na celkové kvalitě knihy.

Co skrývá Jeruzalém je fascinující čtení pro každého, kdo se zajímá o historii tohoto jedinečného města, o archeologii nebo o vztahy mezi náboženstvím a politikou. Kniha mi nabídla nejen nové informace o archeologických objevech, ale také hlubší pochopení toho, jaké role tyto objevy hrají v současném světovém dění. Lawlerova schopnost vykreslit složitou historii Jeruzaléma a propojit ji s aktuálními otázkami je skutečně obdivuhodná.

Děkuji nakladatelství Maraton za možnost seznámit se s touto knihou.


Co skrývá Jeruzalém: Pohřbená historie nejvíce znesvářeného města světa Co skrývá Jeruzalém: Pohřbená historie nejvíce znesvářeného města světa Andrew Lawler

Kniha sleduje mnohovrstevnatou historii objevování jeruzalémského podzemí od poloviny 19. století až do současnosti; podzemí, ve kterém je ukryto pět tisíc let existence biblického města. Plastické a poutavé líčení archeologických... více


Komentáře (0)

Přidat komentář