Raven doufala, že se jí podaří svobodně opustit Soulcity. To se ale krutě mýlila. Nová opatření jsou ještě přísnější. Její jedinou šancí na záchranu je skupina rebelů, která tajně pracuje v odboji. Stojí zrada města, ve kterém vyrůstala, za vlastní svobodu?
Město zrady je druhým a závěrečným dílem young adult série Město duší z pera české autorky Martiny Čekalové. Série byla vydána pod štítkem Humbookstartu, který pomáhá nadějným mladým autorům splnit si jejich sen. Původně série vycházela na Wattpadu a získala si velkou čtenářskou základnu. Město zrady plynule navazuje tam, kde skončil první díl. Se světem jsme byli jakž takž seznámeni v jedničce, člověk by si tedy řekl, že je čas na nějakou pořádnou akci. Chyba. Skoro až do samého konce se v knize totiž vůbec nic nestalo. Vůbec by tedy nevadilo, kdyby byla jednička pouze standalone.
Absolutně nudný "děj", pokud se o tom tak dá mluvit, nezachránil ani autorčin poměrně čtivý styl psaní a zajímavý koncept, který se tu úplně ztratil. Celá pointa s odbojem tak díly rozvleklosti ztratila na atraktivitě, a i když hlavní hrdinka přednesla nějaké zajímavé myšlenky, prakticky vůbec se s nimi nepracovalo. Na druhou stranu ale musím pochválit za romantiku, která tu prakticky nebyla. Instalove totiž byla jedním z největších negativ, které jsem na jedničce našla.
Co se týče postav, valná většina z nich byla představena už v prvním díle. Hlavní hrdinku Raven jsem v jedničce měla celkem ráda a její teen angsty povaha mi přišla velmi osvěžující. Ta neohrožená Raven ale bohužel někam zmizela, ve dvojce z ní zbyla pouze smutná Raven, která je neustále v depce. Což je vážně škoda, protože Ravenina povaha byla jednou z mála pozitiv, kterým se jednička lišila od ostatních knih v žánru. O zbytku postav raději ani nemluvím, nějaký vývoj je absolutně nulový. Za zmínku stojí snad jen Ben, jehož razantní změna v povaze mě dost bavila.
Je nutno podotknout, že jsem od druhého dílu měla absolutně nulová očekávání. I tak jsem ale odcházela poměrně dost zklamaná. Nepatřím sice už do cílové skupiny čtenářů, i tak ale dokážu ocenit zajímavou YA. Město zrady mělo velký potenciál, bohužel ho ale zahodilo. Skoro až do samého konce absolutní nuda, převrat vyřešený během pár stran, cheesy dovysvětlení v epilogu.
I tak bych ale sérii doporučila všem mladším čtenářům, kteří ještě nemají nic načteno. Koncept to má totiž poměrně zajímavý.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia.cz.
Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz
Město zrady Martina Čekalová
Vždy ukaž svou duši. Drž se pravidel. Neopouštěj bezpečí Soulcity. Do dneška by mě nenapadlo o těchto zásadách pochybovat, natož je porušit. Město už ale není tak bezpečné jako kdysi. Po nedávném útoku se zpřísnila bezpečnostní op... více