Ztráta, která jen tak nepřebolí

recenze

Všemi smysly (2024) 4 z 5 / Vendea
Všemi smysly

Dvacetiletá Ember měla svůj život perfektně nalinkovaný. Vše se ale změní v den, kdy ve válce nešťastně zahyne její milovaný otec a mladá dívka se musí vrátit domů, aby zařídila pohřeb, podpořila zhroucenou matku a postarala se o dva mladší sourozence. Naštěstí se na scéně objeví její středoškolská láska. Dokáže Josh zmírnit nekonečnou bolest? I on má ale své vlastní tajemství...

Všemi smysly je samostatně stojící román z řady tzv. "companion novels" série Flight and Glory, za kterými stojí bestsellerová autorka dračí série Čtvrté křídlo, Rebecca Yarros. Díky své tematice a hrdinům patří do žánru new adult.

Kniha zpracovává těžké téma smrti někoho blízkého, vyrovnání se smutkem, nevěrou a tím, jak fungují americké rodiny, jejichž členové jsou součástí armády či námořnictva. Právě tento prvek byl na celém díle asi to nejzajímavější. Přišlo mi, že ho autorka zpracovala velmi citlivě, realisticky a bez příkras.

Postavy jsou jedním ze stěžejních pilířů celé knihy. Až mě překvapilo, jak moc sympatická byla naše hlavní hrdinka Ember. Uvažovala realisticky, logicky a i přes neskutečnou ztrátu a zlomené srdce zůstala pro svou rodinu silná a v podstatě se i vzdala budoucnosti, o které si myslela, že je jistá. Líbilo se mi, jakým způsobem autorka její charakter v průběhu celé knihy rozvíjela a měnila ho v souvislosti s tím, co Ember prožívala. Její vztah s otcem byl neskutečně silný a popravdě vzal i mě.

Velký prostor dostává i její matka a sourozenci. Je zde ukázáno, že se každý se ztrátou vyrovnává jinak - ať už jde o úplný kolaps či tiché utrpení. A nakonec tu máme samotného Joshe Walkera. V podstatě nemám důvod ho nějak kritizovat, byl milý a sympatický už od první stránky a k MC se hodil. Jejich postupně se rozvíjející vztah a romantika byly velmi pěkně napsány. Jediná vada? Joshovo tajemství. Sice bylo víceméně jasné, o co se jedná, i tak mě to ale naštvalo... a dost.

Nebudu lhát, byla jsem poměrně dost skeptická. Čtvrtému křídlu jsem sice ty čtyři hvězdy dala, rozhodně to ale nebylo nic převratného - spousta nelogičností v ději, klišé kam se podíváš a mohla bych pokračovat. Tento počin naštěstí dopadl o něco lépe. Splnil vše, co jsem od knihy očekávala a až na ono "tajemství" jsem si čtení užila.

Za poskytnutí reading copy děkuji Albatrosmedia.cz.

Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz


Všemi smysly Všemi smysly Rebecca Yarros

Dvacetiletá Ember čelí nejtěžší zkoušce svého života: ze dne na den má na starosti tátův pohřeb, zhroucenou mámu i dva mladší sourozence. V lásce to také není žádná sláva… naštěstí se ale v té správné chvíli zjeví Josh Walker, sex... více


Komentáře (0)

Přidat komentář