TA VĚC S RACHEL - Ta věc s Rachel | recenze | Databáze knih

CAROLINE O'DONOGHUE
Nakl. METAFORA
Rok vydání 2024
304 stran

TA VĚC S RACHEL mě lákala tak moc, že jsem hodila za hlavu i doporučení z obálky fanouškům Sally Rooney, k jejímž knihám jsem si cestu doposud nenašla ( četla jsem 2, vlastně 1 a půl) a dále její tvorbu zkoušet nebudu. A jak jsem tedy s RACHEL nakonec dopadla?

Vzpomínání hlavní hrdinky Rachel na dobu svého mládí, studia, brigádu v knihkupectví, seznámení s Jamesem, ze kterého se následně stane její spolubydla, na pobláznění do ženatého profesora a "geniální" plán, jak ho svézt, bylo pro mě kupodivu velice osvěžující čtení, avšak ne vždy veselé. James s Rachel, byť každý z nich pocházel z jiné společenské vrstvy, byli nerozlučná dvojka, i když ne vždy to jejich přátelství bylo ku prospěchu věci.

Byla to jízda, od které se nedalo moc odejít. Spoustu věcí mě tam rozčilovalo, někdy až vytáčelo (určitá nezodpovědnost, neochota převzít odpovědnost a konečně být dospělý, když už ten věk na to jako fakt byl), na stranu druhou jsem se zase bavila, prostě byli mladí a neklidní. Bylo to divoké mladí s bujarými večírky, myslím si, že mají na co vzpomínat. A tomu všemu na pozadí nám před očima vystupovalo Irsko zmítané hospodářskou krizí se všemi jejími důsledky.

Sally Rooney mě nebaví, zjistila jsem však, že Caroline O'Donoghue mě teda jako baví. Pořád ještě jsem z toho překvapená, naštěstí mile. X-krát jsem měla sto chutí hlavní postavy roztrhnout jak hady (asi už jsem holt stará), za chvíli jsem je zase chtěla obejmout. I když se příběh odehrával v nelehké době a přinášel spoustu závažných témat, četlo se to tak nějak lehce a úplně na pohodu.

Nebudu tvrdit, že je to něco, co budu doporučovat a cpát to každému kolemjdoucímu, ale i tak jsem spokojená. Ale teda pokud jako máte rádi Sally Rooney, tak se tam dá najít určitá podobnost. Berte to s ohledem na to, že jsem od ní četla přesně jednu a půl knihy.
(LISTOPAD 2024)

Ta věc s Rachel Ta věc s Rachel Caroline O'Donoghue

Když Rachel, studentka pracující v knihkupectví, potká Jamese, je to láska na první pohled. Nespoutaný a extravagantní James, který trvá na tom, že je heterosexuál, navrhne Rachel spolubydlení, čímž se zrodí přátelství, které oběm... více

Komentáře (0)