Tajemství domu v L. je román o současných mezilidských vztazích, které nepřináší nic hezkého

recenze

Tajemství domu v L. (2024) 4 z 5 / Terkaodkafe
Tajemství domu v L.

Spisovatelka Šárka Andrlová ve svém románu Tajemství domu v L. reflektuje mezilidské vztahy v rodině. A rozhodně to není optimistické čtení.


Dvě časové roviny, odehrávají se deset let po sobě. V roce 2008 se Jitka s Janou vzpamatovávání ze smrti manžela a otce. Jitka si do domu nastěhuje následně nového přítele, který pokukuje i po její dceři. Ta má ovšem přítele Václava. Po deseti letech se do domu stěhuje Václav se svou mladou ženou Annou. A dění zpoza záclon dalekohledem pozoruje starý zvědavý soused.

Pokud se potřebujete při čtení ztotožnit s nějakou postavou, abyste jí mohli v průběhu děje fandit, tohle nebude kniha pro vás. Pokud se vyžíváte v černočerných příbězích, sáhněte po ní. Všechny postavy pod vahou vnějších či vnitřních okolností život semele a oni se změní, ovšem ne k lepšímu.

Zápletka knihy je uvěřitelná a věřím, že někteří lidé tak opravdu žijí. Jsem o to víc ráda, za normální rodinné vztahy v mém okolí. Ač je kniha zabydlena pouhou hrstkou postav a odehrává se převážně v jednom domě, na napínavosti jí to neubírá. Jen bych jako čtenář čekala aspoň nějakou špetku naděje a zdání, že nakonec se vše v dobré obrátí.

Kniha je psaná moderním jazykem a lehkým stylem, takže vám bude její čtení rychle ubíhat. Stránky budete rychle obracet i proto, abyste odhalili to titulní tajemství domu, ve kterém se děj románu odehrává. Musím kvitovat rozuzlení a také to, že se tu nehraje na náhodu.

Šárka Andrlová dokázala ve svém románu rozehrát dobrou psychologickou hru mezi všemi postavami. Každá se chová tu méně a tu více nepěkně vůči svému okolí. Podraz střídá nevěra, závist či lhaní. Když už se zdá, že by se někdo mohl polepšit, na další straně udělá něco o to zákeřnějšího. Kniha Tajemství domu v L. může sloužit jako sonda do současné české rodiny. Ovšem rodiny toxické, co nedrží pospolu a dělá vše pro to, aby nemusela platit za důsledky svých činů. Ale jak dokazuje život: Boží mlýny melou, sice pomalu, ale jistě. A každého jeho osud dožene. Asi karma.

Děkuji autorce za knihu k recenzi.


Tajemství domu v L. Tajemství domu v L. Šárka Andrlová

Tajemný dům na malém městě skrývá děsivou minulost. Zdálo by se, že život v Jizerských horách plyne pomalu a nic moc se tu vlastně neděje. Jenže zdání občas klame a pod povrchem se zde odehrávají dramatické lidské osudy. Ponořt... více


Komentáře (0)

Přidat komentář