Dej románu sa odohráva v meste Bottom Springs v Louisiane, kde je na začiatku príbehu objavená v bažinách ľudská lebka. Táto mrazivá udalosť spúšťa reťazec záhad a odhaľuje temné tajomstvá skryté pod povrchom bohabojného mesta. Komu patrila? Stojí za tým tajomná bytosť Plíživec, ktorá údajne zabíja hriešnikov?
Ruth, dcéra pastora v kostole Svätého ohňa, je outsiderka, ktorá sa priatelí s Everettom, mladíkom s pochybnou povesťou označovaným za diablovho syna. Títo antihrdinovia, ktorých spája tajomstvo, sa spoločne vydávajú na pátranie po udalostiach, ktoré otriasli týmto mestom.
Príbeh je písaný z pohľadu Ruth a strieda kapitoly zo súčasnosti s retrospektívnymi pasážami, ktoré ako mozaika dopĺňajú hlavný dej. Autorka výborne zobrazuje atmosféru strachu, ktorý panuje v meste s legendami opradenými bažinami, kde sa väčšina obyvateľov podriaďuje pastorovi s veľkým vplyvom na obyvateľov Bottom Springs.
„Celý život se snažím dívat na Bottom Springs jako se antropolog dívá na neznámé území. Chci si zachovat pomyslný odstup. Everettovi se to povedlo. Teď už se té vší krutosti a zaostalosti jen směje, protože on tudy pouze projíždí. Já si ale nemyslím, že by nám takový přístup nějak pomohl. Zvlášť ne teď během vyšetřování. Vše může být hrozbou, musíme to brát vážně.“
Silnou stránkou knihy sú okrem príbehu aj samotné postavy, ktoré prechádzajú vývinom. Či už je to tajomný Everett, ktorý svojimi činmi vyvoláva otázky o tom, kde leží hranica medzi dobrom a zlom, ale aj poslušná Ruth ako keby uväznená v neviditeľných okovách a pod vplyvom autority otca zase túžiaca po láske a spravodlivosti. Kniha sa dotýka aj otázky, čo sme schopní spraviť v mene viery, a aké dôsledky to môže mať pre nás a naše okolie, ako aj k hlbšiemu zamysleniu sa nad morálkou a náboženským fanatizmom.
„Jediné, co Ti může pomoct, je věřit sama sobě. Zvol si svou vlasní cestu.“
„Bůh nikdy neměl v úmyslu vpustit do ráje úplně všechny. Osudem některých lidí je naplnit kotle v pekle."
Tento román ma príjemne prekvapil. Je pútavým príbehom s tajomnou atmosférou o priateľstve, manipulácii ukázanej na postave pastora, hľadaní lásky a odhaľovaní temných tajomstiev minulosti. Ak máte radi príbehy s nádychom mystiky a temnej romantiky, fanúšikovia Twilightu si určite prídu na svoje. Záver ma pomerne prekvapil a kniha vo mne bude rezonovať ešte dlhší čas.
Máte radi príbehy s tajomnou a mystickou atmosférou?
Půlnoc je nejtemnější hodina Ashley Winstead
Mezi bohabojnými obyvateli městečka Bottom Springs v Louisianě se šíří strach. Tajemná upírská postava zabíjí hříšníky za bezměsíčných nocí. Nebo je to snad člověk z masa a kostí? Když je v bažině nalezena lidská lebka, místní maj... více