Louise Blackwellová mala sľubne rozbiehajúcu sa kariéru v Bristole a bola na dobrej ceste stať sa šéfinšpektorkou, až pokým pri dopadnutí páchateľa neurobila fatálny prešľap, ktorý ju stál miesto a namiesto postupu bola preradená do zapadnutého mestečka Weston-super-Mare. Jej profesionálny život tu stagnuje, až do momentu, kým sa nenájde mŕtve telo ženy, ktorej rany sa nápadne podobajú Ježišovým stigmám. Postupne sa objavujú ďalšie obete s podobnými známkami. Kto za týmito desivými vraždami stojí a čo obete spája?
Brolly strieda dve dejové línie, ktoré sledujú ako vraha, tak aj vyšetrovateľku Louise. Tento štýl miestami uberá na napätí, keďže od začiatku poznáme vraha, na druhú stranu nám umožňuje nahliadnuť do jeho zvrátenej mysle a otázkou ostáva čo ho vedie k týmto hrôzostrašným činom?
V knihe sledujeme aj súkromný život Louise, jej osobné boje, výčitky z preradenia a vyrovnávania sa s profesionálnym neúspechom. Tieto faktory ovplyvňujú samotné vyšetrovanie, v ktorom je čím ďalej viac pod tlakom, aj kvôli bývalému kolegovi, ktorý zohral kľúčovú úlohu v jej osude a ako tieň sa vznáša nad jej životom. Vedľajšie postavy sú síce vykreslené slabšie, ale verím, že dostanú priestor v ďalších častiach zo série, ktorých je už sedem.
Autor vytvoril desivého vraha v štýle Chrisa Cartera, aj keď ide o slabší odvar. Krvavé stigma je zaujímavou a napínavou detektívkou s atraktívnym prostredím, ktorého temnú atmosféru umocňuje aj počasie. Ide o prehľadný a rýchlo čitateľný triler, ktorý si získal moju pozornosť, aj napriek niektorým menej napínavým momentom. Vyzdvihnúť by som chcel aj grafické spracovanie knihy. Kniha určite zaujme fanúšikov britských autorov detektívov, ako sú Angela Marsons alebo Robert Bryndza.
Máte radšej, keď v knihe hľadáte, kto je vrahom, alebo čo ho viedlo k činom, ktoré spáchal?
Za poskytnutie knihy ďakujem: Mystery Press.
Krvavé stigma Matt Brolly
PŘÍMOŘSKÉ MĚSTO SE PROMĚNÍ V DĚJIŠTĚ HRŮZNÝCH VRAŽD… Poté, co moře vyplaví tělo dobrovolnice z místní farnosti Veroniky Lloydové, začíná pro obyvatele přímořského města Weston-super-Mare noční můra. A stejně tak pro policejní i... více