Temný psychologický thriller, který vás nepustí

recenze

Útočiště (2020) 5 z 5 / zuzi.cte
Útočiště

Jérôme Loubry v psychologickém thrilleru Útočiště přináší čtenářům napínavý, atmosférický a znepokojivý příběh, který vás vtáhne do temného světa lží, klamů a neodhalených tajemství. Začátek knihy se odehrává na odlehlém a nevábném ostrově, kde se skupina lidí izolovala po druhé světové válce. Tento ostrov slouží jako útočiště pro traumatizované, ale brzy se ukáže, že věci nejsou takové, jak se zdají. Druhá část knihy se odehrává na pevnině a přináší zásadní zvrat v ději a mění dynamiku celého příběhu. V této části knihy se postupně propojují nitky mezi ostrovem a pevninou. Psychologický rozměr se prohlubuje a čtenář musí přehodnotit všechno, co doposud četl.

Hlavní postavou příběhu je mladá novinářka Sandrine, která přichází na ostrov, aby prošla věci po své zesnulé babičce, kterou nikdy neviděla. Po příjezdu však zjišťuje, že místní obyvatelé jsou podivní, prostředí je tísnivé a že ostrov ukrývá nejedno temné tajemství. Loubry výborně pracuje s atmosférou izolace a napětí, které postupně houstne, jak se Sandrine začíná dostávat hlouběji do záhad, které ostrov a jeho obyvatele obklopují.

Autor mistrovsky míchá minulost a přítomnost a čtenář postupně odkrývá hluboké vrstvy příběhu, které odhalují temné události z minulosti. Psychologická stránka knihy je silně vyzdvižena – postavy jsou komplexní a jejich motivace často neproniknutelné. Loubry vytváří nejednoznačné situace, kdy si čtenář nikdy nemůže být jistý, co je pravda a co pouhá iluze. Zvraty v ději jsou neočekávané a kniha vás nutí přemýšlet až do posledních stránek.

Co se týče stylu psaní, Loubry využívá sugestivní jazyk a pečlivě buduje atmosféru strachu a nejistoty. Temné tajemství, které je odhaleno na konci knihy, je šokující a nutí čtenáře přehodnotit vše, co dosud četl. Konec je překvapivý, ale zároveň uspokojující, protože skládá všechny části skládačky dohromady. Na druhou stranu, někteří čtenáři mohou považovat pomalejší rozjezd knihy za nevýhodu, protože Loubry si dává čas s budováním prostředí a atmosféry, než se plně rozvine akce. Pokud však vydržíte, dostanete se k strhujícímu závěru, který vás zanechá v úžasu.

Útočiště je výjimečný psychologický thriller, který se pohybuje na hranici mezi realitou a šílenstvím, a je ideální pro čtenáře, kteří mají rádi napětí, tajemno a překvapivé zvraty. Loubry zde ukazuje svou schopnost mistrně pracovat s napětím a vytvořit příběh, který vás pohltí od první do poslední stránky.


Útočiště Útočiště Jérôme Loubry

Jediná možnost, jak přežít, je uniknout... Co skrývá tajemný ostrov? A co skrývá lidská mysl? Sandrine, která se před nedávnem přistěhovala do Normandie, dostává výzvu od notáře, aby si zajela převzít osobní věci z domu po s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář