Ocitáme se v roce 1892 a Abigail Rooková, po své cestě za dobrodružstvím ve východní Evropě, připlouvá do New Fiddlehamu v Nové Anglii. Nutně potřebuje najít práci, a když potká záhadného detektiva R. F. Jackabyho, neodolá a přijme jeho nabídku práce asistentky. Jackaby se soustřeďuje na nevysvětlitelné a paranormální jevy, proto by to nebyl on, kdyby se nezapletl do vyšetřování vražd sériového vraha.
Detektiv si zprvu není až tak jistý, jestli se místo asistenta hodí zrovna pro Abigail, ale ta ho už první den přesvědčí o opaku a tím začne její doopravdická cesta za dobrodružstvím. Jackaby a Abigail se věru doplňují. Ona si všímá obyčejných věcí a on si všimne jakékoliv miniaturnosti, co jen může lidské oko zahlédnout. Když tito dva spojí své síly, nemůže to dopadnout nijak jinak, než famózně.
Kniha mě na začátek zaujala především svojí obálkou. Působí tak nějak kouzelně, magicky - krásně. Bezpochyby na ní bude sám Jackaby. Jediná věc, se kterou nesouhlasím je, že by mi Jackaby přišel nějak strašidelný či hrozivý. Naopak. Byl mi dost sympatický a myslím, že i přes jeho stinnou stránku - zmatenou a chaotickou, bychom si docela rozuměli.
Příběh však vypráví hlavní hrdinka Abigail, na kterou mám podobný názor jako na jejího kolegu. Abigail patří k těm postavám, které jsou milé, příjemné, ale bez povšimnutí půjdete dál a nic vám nedají. Slečna Rooková mi je velmi sympatická a stejně jako u Jackabyho pociťuji různé shodnosti mezi našimi povahami.
Nejvíce ze všeho jsem si zamilovala Jackabyho humor. Když to nikdo nečeká, on řekne nějakou svoji vtipnou poznámku, která neměla být vtipná, a je to opravdu k popukání. Detektiv, ale neoplývá pouze humorem. V knize se občas setkáváme i s hlubokými myšlenkami, na které bychom za normálních okolností ani nepomysleli.
Detektiv velkou částí připomíná slavného Sherlocka Holmese. Oba mají charakteristické chování, mají své chytré asistenty, humor a samozřejmě jedinečné myšlení. Jedna věc, ve které se však tito dva hrdinové půlí je nadpřirozeno. V této sekci je Jackaby spíše po Doktoru Who.
Pokud si knihu chcete pořídit hlavně kvůli detektivnímu vyšetřování, tak nedoporučuji, nýbrž to v knize nestojí za nic☺. Já osobně detektivní příběhy nevyhledávám a Jackabyho jsem brala jako YA fantasy román. Zklamaná nejsem vůbec, spíše mám z této knihy velmi příjemný pocit.
Na konec musím pochválit mladého amerického autora Williama Rittera, protože jen málokdy se stává, že prvotiny nesou takový úspěch, jako právě Jackaby. Beastly bones je druhá Ritterova kniha a myslím si, že bude navazovat na Jackabyho (kéž by☺).
Jackaby William Ritter
Příběh detektiva, který se zabývá paranormálními jevy, překypuje troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese. Abigail Rooková právě přicestovala do New Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1... více