V jádru skvělý dej, s trochu pokulhávajícím vyprávěním

recenze

Pád temnoty (2023) 4 z 5 / Kitfisto7
Pád temnoty

Čtvrtý díl Arily je rozhodně velkým pokrokem, oproti, dle mého značně slabšímu, dílu třetímu. Kniha je to velmi dobrá, ale přide mi, že místy až nekritický hype Sterakových fanoušků, opomíjí celkem, při čtení rušivé, nedostatky série.

Začnu pozitivy. Když místy opomenu styl vyprávění, tak samotný příběh je velmi originální a zajímavý, svědčí o autorově bujné fantazii, která je v tomto žánru nezbytná. Raalma je asi nejzajímavější město v sérii. Velmi se mi líbil koncept kotvišť, stejně tak politický boj, který mezi různými představiteli probíhal. Intriky byly také část, kterou jsem si nejvíce užíval.
Velmi znatelný je také pokrok u popisování bitev a boje obecně. Když je porovnám se závěrečnou bitvou druhého dílu, tak se v nich dá mnohem lépe orientovat a vžít se do dění.

Teď bohužel něco k negativů, které mě někdy čtení opravdu kazili, i když jsem se snažil je nevnímat Dost z nich jsem však zaznamenal i v minulých dílech, tak se jim nedalo vyhnout.
Nejvíce knihu tahá mnou nazvaný "zázračná Arila" jev. Prakticky celá zápletka a zvraty, hlavně tedy v první polovině knihy, se točí kolem Arily, která je středobodem celého vesmíru. Skoro všechny problémy vyřeší nalezením nové schopnosti, nikdo moc sám nepřemíšlí nebo něco neřeší, jen čeká na Arilu, až přijde s řešením, vzácně to je i někdo z její party. Většina zvratů a děje je o tom, že se objeví nový problém, či nepřítel, jak dělaný proti jejím dosavadním schopnostem, a ona nějakou dobu hledá řešení, až v nouzi vykouzlí něco co tak na pět sekund všechno vyřeší, a pak se jde odznova. Automaticky ji všechny postavy považují za hrdinu co všechny zachrání, a často je o dost mocnější než bohové. Ano, u v předchozích knihách říkali, že bohové slábnou, ale neměla by ona být pořád slabší? Celkově tohle všechno ruinuje uvěřitelnost a živost světa v knize.
Další věcí, konkrétně v této knize, je podivné chování a změna charakteru jedné z postav. Jde celkem vidět, že tento vývoj je zde kvůli myšlence, kterou chce autor celou knihou zdělit, ale tentokrát působý zakomponování této myšlenky strašně na sílu, jakoby to tam vůbec nepatřilo. Dialogy, co se tohoto osobnostního vývoje Arily týkaly, pro mě byli poměrně nudné.

!!!POZOR SPOILEROVÁ ČÁST!!!
Z konkrétních událostí vysloveně nedávala smysl posedlost všech postav hvězdopádem, i když právě viděli, že ani v rukou boha nic nezmohl, tak jak by mohl být k něčemu Arile.
Také mě trochu zklamal konec, kdy se za cenu hromady "vzácných" artefaktů vrátilo vše do původního stavu, nikdo ničeho v podstatě za celou knihu nedosáhl. Kdybych měl říct co se v knize stalo, tak bych řekl jen: "bojovali o Raalmu a pak se stáhli" (jedna věc se změnila, ale to je už moc velký spoiler).
KONEC SPOILER ČÁSTI

Možná se vám po této poměrně negativní recenzi nezdá počet hvězdiček, který jsem dal adekvátní. Pravda je totiž taková, že i přes své nedostatky je Arila 4 kvalitní knihou, a je majákem v moři odpadu, který je dneska všude, obvzlášť ve fantasy žánru.
Já osobně doporučuji od Steraka spíše serii odkaz, která se mi zdá mnohem lepší, u ní nemám moc co vytknout. Je to asi i tím, že mám sci-fi radši, z fantasy čtu jen Tolkiena, což nasazuje laťku dost vysoko, ale zároveň je pro mě nesmírné plus, že Arila není jen další kopie Tolkiena, jako většina fantasy, ale vše je vymyšleno originálně a od začátku.

Abych to schrnul, knihu doporučuji fanouškům Sterakdaryho a Fantasy, ostatním bych doporučil spíše Odkaz, ale i zde nemohou udělat chybu.


Pád temnoty Pád temnoty Radek Sterakdary Starý (p)

Čtvrtý díl fantasy série od youtubera Sterakdaryho. Vítězství v Citadele získalo všem drahocenný čas, během nějž se svět Aldonolu připravoval na příchod nevyhnutelného. Ale vypůjčený čas vypršel. Temnota z oblohy padla na lidsk... více


Komentáře (0)

Přidat komentář