Na začátek bych řekl, že se mi kniha celkově líbila a navnadila mě k zakoupení třetího dílu, který jsem už mimochodem také dočetl a nemohu se dočkat jak celá serie skončí.
Jako největší pozitivum bych zmínil výborně napsané postavi a interakce mezi nimi. Opravdu jsem se bavil u každého zasedání rady a podobných situací.
Na to, že jde o autorovu druhou knihu, jsem byl příjemně překvapen tím, jak se zabýval danou myšlenkou kterou si pro tuto knihu položil a do jaké hloubky toto "uvažování" na poměry žánru fantasy sahalo.
Bylo zde i pár poměrně otravných negativ, které plynou z nezkušenosti autory, jde ale vidět, že na sobě Sterak pracuje v třetím díle je to lepší.
Jako první je poměrně zmatený a bezcílný začátek. Ten mě od knihy odradil a trvalo mě asi rok než jsem se k ní vrátil. Celkově mě přišla v tomto Arila 1 lepší.
Jako hlavní negativum bych ale zmínil neustále se opakování "zvratu" typu: Arila se dostane do nějaké situace -> neví co dělat -> objeví nějakou novou schopnost nebo fungování svých schopností -> vše hravě vyřeší.
Těchto momentů je v knize mnoho (minimálně desítky), celá je vlasně o tom že objevují pořád nové a nové schopnosti až je to celkem otravné a nesmyslně zamotané.
Celkově ale knihu hodnotí pozitivně i když má své nedostatky. Člověk musí některé pasáže brát trochu s rezervou, ale jako ponoření se do zajímavého světa je to perfektní.
Poslední hvězda Radek Sterakdary Starý (p)
Výprava do fantasy světa podruhé! Z trosek pradávného Amdailu povstal nový Nurheim a zdá se, že je národ Nurů konečně v bezpečí před šílenou bohyní. Všichni ale tuší, že jde pouze o dočasné období klidu a že kdykoli může přijít b... více