V jediném okamžiku

recenze

V jediném okamžiku (2024) 4 z 5 / ElisR1
V jediném okamžiku

V jediném okamžiku je povedenou knihou, kde se do hlavní role vyšetřovatele staví umělá inteligence spolu s vrchní superintendantkou Kat Frankovou a společně se v rámci experimentu pouští do vyšetřování odloženého případu, jenž má ukázat, zda je AI přínosem pro detektivní práci.
Musím říct, že celý příběh je zpracovaný originálně a autorka si s ním skvěle vyhrála. Jen mi občas připomínal seriál Almost Human, který mimochodem také doporučuji.
Ačkoliv je kniha místy předvídatelná, je neskutečně čtivá a vy ji budete jen těžko odkládat.
Zatímco umělá inteligence Lock je fascinující a otevírá neskutečné možnosti využití a díky jeho neúprosné logice si ho jako "postavu" nejde neoblíbit, tak vyšetřovatelka Kat mi zase tolik k srdci nepřirostla, spíše naopak. Zvlášť díky jejímu negativnímu přístupu a tím, jak Locka shazovala.
Trošku mě mrzí, že si autorka více nepohrála i s možnými negativními dopady AI a možnostmi jejího zneužití, ale třeba to přijde v dalších dílech této série, na které se už moc těším.
Co se samotného příběhu týče, nečekejte žádné odbočky k romantickým dějovým linkám, ani moc akčních scén či přestřelky s pachateli. Kniha se primárně zaměřuje hlavně na umělou inteligenci a její využití ve vyšetřování a jak by mohla lidem v tomto odvětví usnadnit práci. A autorka s tímto tématem odvedla dobrou práci, takže V jediném okamžiku mohu vřele doporučit.

Pokud máte rádi umělou inteligenci v beletrii nebo jen hledáte nějaké krimi s netradiční myšlenkou, tak V jediném okamžiku je tu přesně pro vás. Za mě povedený začátek série, kde budu vyhlížet pokračování.

Recenze psaná v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada


V jediném okamžiku V jediném okamžiku Jo Callaghan

Ve Spojeném království každou minutu a půl zmizí člověk. Beze stopy. Jako by se vypařil. Vrchní superintendantka Kat Franková je zkušená policistka, spoléhající na svou intuici. Jako ovdovělá matka dospívajícího syna navíc dobře v... více


Komentáře (0)

Přidat komentář