V Obětině dala autorka krimirománu zcela novou dimezi.

recenze

Obětina (2014) 4 z 5 / Boboking
Obětina

Shetlandy je nejsevernější souostroví Skotska, potažmo celé Velké Británie, na kterém žije asi tolik lidí, jako na jednom z menších pražských sídlišť. Obklopeno studenými vodami severního Atlantiku, bičované deštivým a studeným počasím, je tak ideálním místem pro příběhy, při kterých místy mrazí v zádech. Přesně tak to cítila i populární britská autorka Sharon Bolton, ve světě thrillerů známá pod jménem S. J. Bolton, když hledala místo pro svoji románovou prvotinu „Obětina“ (orig. Sacrifice, 2008).

Toru Hamiltonovou, mladou lékařku, která s právě přestěhovala s manželem z přelidněného vnitrozemí Anglie na toto „bohem zapomenuté“ místo, velmi jednoznačně autorka vykreslila jako notně tvrdohlavou a energickou ženu. V tomto duchu tedy nebere v potaz jakékoliv veterinární a hygienické vyhlášky, a svého mrtvého milovaného koně se rozhodne sama pohřbít na jejich rozsáhlém pozemku. Jenže místo toho vyhloubila hrob neznámé mrtvé ženy. Rašelinou mumifikované tělo nese neklamné známky brutální vraždy – někdo ji z těla musel vyrvat ještě bijící srdce. K tomu na zádech má vyryté podivné znaky podobné vikingským runám. Tady začíná příběh podivné mrtvoly, která byla pohřbena dvakrát, a k tomu snad po smrti porodila i dítě. Tajemné okolnosti jakoby vytržené z místní mytologie, ve které se objevuje děsivá postava z vikingských legend – trow Kunala. Tvrdohlavá Tora se tak osobně připlete do událostí spojených s nedalekou privátní porodnickou klinikou a lékařskými záznamy porodů s divnou značkou KT.

Pochmurné místo jakoby bez možnosti úniku, podivné lidské osudy a vztahy, k tomu atmosféra protknuta primitivní brutalitou zdejší legendy, to vše dělají z „Obětiny“ thrillerový román balancující téměř na hraně hororu. Myšlence, kterou bychom mohli hledat v kultovních knihách jako „Ostrov doktora Moreaua“ či „Hoši z Brazílie“, dává S. J. Bolton zcela novou dimenzi. Prostě velice působivě napsaný thriller, který mě jakoby vrátil o patnáct let zpátky, kdy čtenářskému vkusu u nás vládly lékařské thrillery, a v nich především můj skotský oblíbenec Ken McClure.

V překladu Martina Vernera vydalo ostravské nakl. Domino, 2014.

Obětina Obětina Sharon J. Bolton

Pro Toru Hamiltonovou bylo už samotné přestěhování do shetlandských končin dosti skličující. Nemohla tušit, že prvotní rozmrzelost brzy vystřídá děs. Za jednoho deštivého nedělního odpoledne nalezne v rašeliništi dokonale konze... více

Komentáře (0)