"V osamění" od Dorothy B. Hughesové – Mistrovské dílo noir literatury

recenze

V osamění (2024) 5 z 5 / actavis
V osamění

"V osamění" od Dorothy B. Hughesové je mistrovské dílo, které výrazně vybočuje z tradičních šablon detektivních příběhů. Kniha se zaměřuje na psychologii hlavní postavy, Dixe Steelea, navrátilce z druhé světové války, který se z pilota stává sériovým vrahem. Už od prvních stran víme, že je Dix vrahem, což přidává příběhu na intenzitě a hloubce, neboť otázky "proč" a "co bude dál" zůstávají v popředí.

Dix přijíždí do Los Angeles a začne žít v bytě svého starého známého, Mela Terrisse. Převzetí Terrissova bytu, oblečení a auta mu dodává falešný pocit postavení, který je však jen maskou pro jeho skutečnou prázdnotu a neúspěch. Dix žije z příspěvků od svého strýce a předstírá, že se snaží stát spisovatelem, zatímco jeho frustrace a zlost narůstají.

Hughesová skvěle vykresluje Dixovu mizogynii a jeho pokřivený pohled na ženy. Ženy pro něj představují symbol toho, co nikdy nedokáže dosáhnout, což jen umocňuje jeho zlost a pocit méněcennosti. Každý měsíc se tato směsice negativních emocí vybije na další oběti, ženě, která se ocitne ve špatný čas na špatném místě.

Kniha se zaměřuje také na Dixovu hru na kočku a myš s jeho válečným kamarádem, Brubem Nicolaiem, který nyní pracuje jako detektiv u losangeleské policie. Tento vztah, stejně jako vztah s Brubovou chytrou a vnímavou manželkou Sylvií, přidává příběhu další vrstvu napětí a komplexity.

Román je psán z Dixova pohledu, což čtenáře vtahuje do jeho pokřiveného světa a umožňuje jim prožívat jeho sestupnou spirálu do temnoty. Tato perspektiva je klíčová pro pochopení jeho motivací a vnitřních bojů.

Hughesová byla skvělá spisovatelka, která dokázala spojit prvky thrilleru, literatury a hluboké psychologické analýzy do jednoho celku. "V osamění" je nejen výjimečným příkladem noir literatury, ale také fascinujícím zkoumáním lidské psychiky a dynamiky pohlaví v poválečném světě.

Tato kniha zůstane s čtenářem dlouho po dočtení.

Děkuji nakladatelství Maraton za možnost seznámit se s touto knihou.


V osamění V osamění Dorothy B. Hughes

Psychologická noir próza s kriminálním motivem líčí poválečné Los Angeles a život vyšší střední třídy. Ústřední postavou je bývalý válečný pilot z druhé světové války Dix Steele, žijící z peněz svého strýce. Zprvu se zdá, že pouze... více


Komentáře (0)

Přidat komentář