V tajných službách Otce vlasti: Smrt na jazyku
recenze
Smrt na jazyku (2013) / MartinaFCola di Rienzo je bývalý římský tribun, který sní o znovusjednocení Itálie. V Římě však upadl do nemilosti, a tak tajně utíká. Vydává se do Prahy za králem Karlem IV, aby ho zlákal ke svému snu. Na cestě ho doprovází neznámý muž, který se představil jako zeman Pavel z Vršovic. Jenže to není zeman, ale dominikán Pavel, rádce a především přítel krále Karla IV. Po příjezdu do Prahy je Cola uvězněn pro svou bezpečnost, přesto se s Karlem setkává a překládá mu svůj návrh.
Karel IV. je touto myšlenkou oslněný a také se mu skýtá jedinečná příležitost využít této nabídky ve svůj vlastní prospěch - chce se v Římě nechat korunovat na císaře přímo papežem Klimentem VI, který z toho naopak není vůbec nadšený. Pavel odjíždí do Itálie, aby zjistil, jaká v Římě panuje atmosféra a jaké má Karel vyhlídky. Nakonec se vrací do Švýcarska, aby se tam s českým králem setkal. Pavel mu radí, ať na cestu do Itálie zapomene, že ještě neuzrál čas na jeho případnou korunovaci. Karel však dostane bláznivý nápad - vydá se do Říma inkognito.
Jenže hned při první příležitosti se dostane do vážného nebezpečí.
Po přečtení anotace mi nebylo vůbec jasné, o čem kniha bude. Bude to napínavá historická detektivka nebo nebude? Nebyla. Bohužel musím říct, že jsem se do knihy nemohla vůbec začíst, moc jsem nechápala, co dominikán Pavel vůbec v Římě dělá, proč to dělá, z jakého důvodu se baví s různými lidmi?
Tato část mě neoslovila. Jenže pak se mi příběh začal líbit více - zaměřil se totiž přímo na Karla IV. a jeho útrapy poté, co byl v Itálii těžce zraněn. Také se dozvíme více o jeho manželství s Annou Falckou, ženou, která milovala alchymii, i o smrti jejich jediného syna Václava. Možná se bude zdát, že jsem zaspoilerovala, ale historie se nedá změnit.
Sice mě příběh v Římě moc nezaujal, zaujal mě však sám dominikán Pavel. Nečetla jsem předchozí dva romány o tomto příteli Karla IV., ale i z toho mála se o něm dozvídáme relativně hodně. Pavel je mistr převleků a lidé z něj mají strach, protože patří k řádu dominikánů, o kterých je všeobecně známo, že patří k inkvizitorům a Pavel toho občas zneužívá. A i přesto, že složil slib cudnosti, čas od času má i velice světské myšlenky. (V tomto posledním bodě mi hodně připomněl postavu mnicha Blasia z jiného Bauerova románu.) A poslední věc, která mě zaujala, byla to, že uměl bojovat, ale kde se tomuto řemeslu naučil, když patří k dominikánům? To v knize zmíněno nebylo.
Doba Karla IV. je velice zajímavá a i přesto, že tento román patří k těm knihám, které mě moc neoslovily, určitě osloví někoho, kdo má rád oddechové historické romány.
Jenže hned při první příležitosti se dostane do vážného nebezpečí.
Smrt na jazyku Jan Bauer
Do Prahy přijíždí uprchlý římský tribun Cola di Rienzo, aby přesvědčil nejmocnějšího evropského panovníka Karla IV. o nutnosti obnovení jednotné Itálie. Římského a českého krále tato myšlenka láká, ale pražský arcibiskup Arnošt z ... více
Komentáře (2)
28.08.2013
Ne vždy kniha sedne... :/ Ale je fakt, že co se nelíbí jednomu, se může třeba líbit někomu jinému. :)
Přesně tak, jak píšeš. :-)