V zákulisí psychopatie...

recenze

Psychopat v mém mozku (2019) 5 z 5 / actavis
Psychopat v mém mozku

James H. Fallon, renomovaný vědecký spisovatel a profesor neurobiologie na University of California, v knize „Psychopat v mém mozku" propojuje odborné poznatky s osobními zážitky, což dává této práci unikátní rozměr.

Fallon začíná otázkou, co definuje psychopata, a prostřednictvím studia mozku a genetiky těchto jedinců přináší fascinující závěry. Autor se nebojí sdílet své vlastní výzkumy a rodinnou historii, včetně objevu, že jeho vlastní mozkový scan vykazuje znaky psychopatie.

Knihu provází otázka, co dělá psychopata psychopatem, a Fallon se věnuje nejen mozkovým, ale i genetickým vzorům psychopatů. Skrze osobní zkušenosti a teorii „trojnohé židle“ zkoumá faktory, které formují psychopatii.

Jedním z nejzajímavějších prvků je autorova perspektiva, že přítomnost psychopatů ve společnosti nemusí být vždy negativní, což podporuje argumenty o nižším stresu a lepším zdraví u těchto jedinců.

„Psychopat v mém mozku“ vyniká kombinací faktů s autorovým osobním příběhem, což usnadňuje čtení i laikům v oboru neurověd. S ohledem na obsah a schopnost propojit vědu s lidským příběhem zaslouží kniha hodnocení 5/5.

Děkuji nakladatelství Portál za možnost seznámit se s touto knihou a poskytnutí výtisku k recenzi.


Psychopat v mém mozku Psychopat v mém mozku James H. Fallon

Jednoho dne zkoumal osmapadesátiletý Fallon hromádku skenů mozků svých rodinných příslušníků: obrázků, které měly sloužit jako kontrolní záznamy určené ke srovnání se snímky pacientů s Alzheimerem. Úplně vespod ležel snímek, který... více


Komentáře (0)

Přidat komentář