Václav Havel - mocný bezmocný

recenze

Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století (2022) 4 / bookbug_cz
Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století

Martin Vopěnka je známý autor publikací pro mládež, ve kterých přibližuje různá témata právě tak, aby je to dokázalo zaujmout. To je velké plus pro Václava Havla, kterému se tak dostalo velmi atraktivní a malebné knižní podoby.

Možná budete na první dobrou čekat životopis, ale to není až tak úplně pravda. A je to strašně fajn! Vopěnka se velmi příjemnou formou věnuje důležitým kapitolám nejen života Václava Havla, ale i životě nás všech – společnosti, která byla v době komunismu osudem dost těžce zkoušená. Postupně nám přiblíží Havlovo narození, dětství, život na hraně kolaborace, řeší jeho buržoazní původ. Zmiňuje i jeho první umělecké záchvěvy, divadelní činnost, sledování
a šikanování ze strany režimu a v neposlední řadě okamžiky přes osudnou sametovou revolucí, která ho v konečném důsledku posadily na prezidentské křeslo.

Václav Havel nebyl dokonalý. Ale to není nikdo z nás – každý člověk má své chyby, které ho časem formují a zocelují. On se ale snažil, aby svět, ve kterém žije on sám, jeho žena i přátelé i lidé zcela neznámí, byl stále lepším a lepším místem. To, že je jeho krásná a milovaná vlast pod šedivým mrakem komunistického režimu, nesl velmi těžce a jeho boj proti režimu byl znát ve všem, co dělal. Byl to nejen politik, ale i filozof věnující se postavením malých národů ve světě, náboženstvím, morálkou i sociálními otázkami. Skrze knihu ho poznáváme jako člověka s názorem a vírou, že se jeho vlast bude mít lépe, a že on pro to udělá opravdu cokoliv.

Nápadité a velmi originální ilustrace Evy Bartošové dokreslují různé důležité události té doby a já to miluju. Ať už je to pozadí Mnichovské zrady v roce 1938 či nepochopitelnost Stalinova kultu.

Myslím si, že pokud souzníte s Havlem jako člověkem
a politikem, bude vás to bavit.

Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století Martin Vopěnka

Tento životopis nevypovídá jen o životě Václava Havla a jeho myšlenkovém odkazu, ale také o dějinách střední Evropy ve dvacátém století. Tvoří dokonce jakýsi základ, který by každý žák, student i dospělý mohl a měl znát. Václav... více

Komentáře (0)