Věda s máslem na hlavě

recenze

Mylné domněnky vědy (2014) 5 z 5 / hns
Mylné domněnky vědy

Nejprve technická: Název originálu je odvozen od Dawkinsova bestselleru, je to vlastně polemická reakce na něj. To nebylo při volbě českého názvu reflektováno, škoda. Ani český název Dawkinsovy knihy není přesný.

Kniha protestuje proti monopolizaci systému poznávání, který představuje mainstreamová věda. Autor uvádí deset témat, s nimiž má tato oficiální věda problémy. Za velmi povedenou pasáž považuji odhalení nespolehlivosti procesu peer-review.

Apropos, k té oficiální vědě: To, co začalo jako zkoumání fyzického světa, skončilo jako "jediná správná" ideologie. Čili v bledě modrém to, na co měla dříve monopol církev. Jsme svědky toho, že věda, mainstreamová media a správci sociálních sítí jsou strážci jediného správného názoru. Totéž platí o vzdělávání - určité skutečnosti se v učebnicích nevyskytují, protože se ideologům nehodí. Když se nějaký vědec znelíbí, dojde k jeho očernění, zastavení publikace, grantů atd. Je to ukázáno v dokumentu Expelled - No Intelligence Allowed.

Četl jsem eknihu v originále. Kvalitu českého překladu nemohu hodnotit.


Mylné domněnky vědy Mylné domněnky vědy Rupert Sheldrake

Nejmylnější domněnkou vědy je názor, že věda již pochopila podstatu reality – že základní otázky jsou už zodpovězeny a nyní zbývá pouze dořešit detaily. V této knize vám Rupert Sheldrake, jeden z nejvíce průkopnických vědců součas... více


Komentáře (0)

Přidat komentář