Velmi matoucí vstup do zajímavého příběhu

recenze

Čarodějka (2014) 3 z 5 / cestina_s_linus
Čarodějka

Já vím, že to říkám poměrně často, že nejsem na obálky, ale když jsem porovnávala první a druhé vydání, tak to druhé se mi líbí mnohem více (škoda, že není v pevné vazbě).

Musím pochválit anotaci. Málokdy se povede do pár vět zasadit “ten zvláštní pocit, že to je to, co si potřebujete přečíst. Tady se to autorce povedlo a těšila jsem se, až se do knihy pustím.

Po delší době jsem narazila na fantasy knihu, kde je malému dítěti dána velká moc, kterou se postupně učí ovládat - není neomylná. Střet mezi jejím “já to tak dělám a “co chtějí mentoři se mi velmi líbil. Připomínala mi (velmi vzdáleně) Arilu. I přesto, že je mezi Arilou a Eli velký věkový rozdíl, tak zpracování “silné čarodějky/ bojovnice byl lépe uchopen v této knize.

Jak už kniha napovídá, tak zde máme draky. Ti jsou fajn, ale během čtení narazíme na trpaslíky, elfy, vrky, “pidimužíky a další zajímavé bytosti. Nechybí ani “kříženci. Díky této směsici jsem si na chvíli připadala jako na výpravě s hráči s D&D.

Bohužel... dojde i na pár ALE. Velkým problémem je (paradoxně) samotná hlavní hrdinka - Eleanora.

MENTALITA ELEANORY
V anotaci se dozvídáme, že “(...) změní malé princezně život.. Z anotace a prvních stran docházíme ke zjištění, že se jedná o OSMILETOU holčičku. Chápu, že “odemknutí magie v ní může způsobit změny, ale rozhodně se nemůže z minuty na minutu chovat jako dospělá dívka. Její mluva, způsob uvažování, dovednosti... nic z toho nedává smysl. Občas se sice objeví záblesky, kdy se chová jako “dítě, ale spíše čtenář nabude dojmu, že má před sebou dospělou hrdinku a je to velmi matoucí.

DÉLKA KAPITOL
Trochu mě překvapila ta nevyvážená délka kapitol. Spíš bych ony kapitoly přepsala na “části a do nich teprve zakomponovala kapitoly. Jsou až přespříliš dlouhé a stane se v nich tolik, že jsem se musela místy vracet, abych si ověřila, KDO, CO, KDE, KDY, JAK. Zbytečně to ubírá příběhu na čítelnosti, protože i čtenář potřebuje “pauzu a “uprostřed kapitoly nechce knihu odložit.

ČAS
Princezna nám roste. Podstupuje výcvik... ale ve výsledku se nám vše jeví jako “záležitost týdne. Čtenář chce princeznu poznat a sledovat její vývoj. Ale to mu není umožněno a musí si jen domýšlet, kolik času asi uplynulo... Opět budu narážet na kapitoly, ale kdyby byly lépe rozvrženy, tak by dostala princenzna mnohem větší prostor a její výcvik by byl pro čtenáře stejně zajímavý, jako je výcvik Violet ve Čtvrtém křídle.

ABSENCE MAPY
Co na to říct. Bylo by fajn, kdyby kniha měla mapu. Takto sice víme, že se postavy pohybují po velkém území, ale ve výsledku nevíme, jak si to území “přesně představit.

SLOVA
Nic ve zlém, ale slovíčka “implodovat, “fair play a další kousky z běžné mluvy (z reality) mi zde opravdu neseděly. Když jsem na takové slovo narazila, tak jsem zbytečně byla vytržena ze čtení, protože tato slova opravdu vyčnívala a narušovala čtení. Kdyby ještě šlo o sci-fi/fantasy svět, jako je např. Naslouchač, tak přimhouřím oko, ale tady se tento druh slov prostě nehodí.

“VEDLEJŠÍ DĚJOVÁ LINKA
Ano. V knize máme dostatek času, takže několikrát se přesuneme do jiného “příběhu v příběhu. I přesto, že se jedná o zajímavý mikropříběh, tak ve výsledku nechápu, proč se tu tyto kapitoly objevují. Čtenář na nic nedostane vesměs odpovědi, naopak se seznam nezodpovězených dotazů pouze rozšiřuje. Je to škoda.

Shrnuto, podtrženo... na knize jsem si zamilovala mnoho věcí - například bytosti. Ale je tu mnoho prvků, které se nahromadily a výrazně mi čtení komplikovaly. Místy jsem opravdu neměla pocit, že se něco děje, že mohu sledovat vývoj postav. Dost věcí se událo skokově. Na jednu stranu se princezna ve velmi nízkém věku učí zvládat magii a bojová umění, ale zároveň je tak nadaná, že vše zvládá lusknutím prstu... to je nuda. Kdybych měla vyzdvihnout jeden prvek, který se mi opravdu líbil, tak je to téma “rodokmen - kdo je má rodina?. Opravdu musím pochválit to, jakým způsobem se Eli snaží pochopit své kořeny - bohužel, řeší to stylem výrazně starší dívky/ženy... ne formou OSMILETÉHO DÍTĚTE.

Věřím, že další díl bude o 110 % lepší!


Čarodějka Čarodějka Kristina Hlaváčková

Učit se tančit, vyšívat a jak být hezká? To není nic pro princeznu Elenu. Chce bojovat po boku bratrů a prožívat velká dobrodružství. Ani se nenaděje a její sen se začne stávat skutečností. Osudové setkání s rudým drakem Ašrakem z... více


Komentáře (0)

Přidat komentář