Slušný start...

recenze

Trnitá kletba (2023) 3 z 5 / cestina_s_linus
Trnitá kletba

Tato kniha - po celý rok - byla velmi chválena a celá komunita se spojila, aby příběhu pomohla a zajistila, že vyjde pokračování. Popravdě... nedivím se, jelikož obálka je opravdu dechberoucí a anotace nám nabízí něco, co tady moc často nevidíme.

Nejprve vypíchnu několik věcí, které se mi opravdu moc líbily a zpříjemnily mi čtení:

SVĚT - Autorka čtenáři představuje svět velmi podobný tomu našemu, ALE je protkán magií a kapku (v rámci beletrie) přehlíženou aztéckou kulturou.

MAGIE - Propojit schopnosti s rostlinami, musím uznat, že se jednalo o příjemnou změnu (oproti jiným fantasy).

ODKAZY NA REALITU - Velmi často se v textu objevily reference, které (bohužel) perfektně popisují naší realitu a nejednou povede čtenáře k zamýšlení nad tím, co by mohl dělat jinak.

TEMPO - Kapitoly jsou poměrně krátké. Velmi jsem si oblíbila příběhy/vsuvky, které občas nabouraly text. Tyto dva prvky hezky fungovaly a kniha se četla sama.

PŘIROVNÁNÍ - Autorka si vymyslela úžasná přirovnání. Mrzelo mě, že jich bylo “tak málo a doufám, že v dalších dílech jich bude mnohem více.

OTEC EL - Největší chábr a nejlepší postava. Jeho jsem si zamilovala okamžitě a byla bych ráda, kdyby později hrál nějakou větší roli, jelikož je opravdu zajímavou postavičkou.

A teď se vrhneme na věci, které mi čtení dost komplikovaly a jsou důvodem, proč knize neudělím 5/5 hvězd:

JMÉNA POSTAV - Chápu, že se “všichni jmenují po kytkách, ale jsou místy složitá. Člověk si jméno nespojí s onou postavou a ve výsledku s ní nemůže navázat pouto, jelikož není schopen jménu přiřadit tvář.

KULHAJÍCÍ LOGIKA - Tohle mi popravdě zkazilo celý zážitek z knihy. Je řečno A, ale ve výsledku se na to z vysoka kašle. Vzhledem k tomu, že jsem knihu četla ve štafetě, tak jsem z poznámek ostatních vyčetla, že jsem nebyla sama, která nechápala KDY, KDE, PROČ k určité změně došlo, což je škoda.

JAZYK - Místy se stávalo, že se během jedné stránky změnil čas... buď vyprávím v minulém, nebo přítomném čase, ale míchat se to prostě nesmí. A pár hrubek jsem taky v textu našla.

SLOVNÍČEK - Stojím si za tím, že by měl být vždy NA ZAČÁTKU KNIHY! Neznám moc čtenářů, kteří koukají na zadní stranu a hledají zde případné přílohy. A ve výsledku mi přišlo, že v knize bylo mnohem více slov a věcí, které ve slovníčku vysvětleny nebyly - velká škoda!

NEKONEČNÉ ŠTĚSTÍ - Nic ve zlém, ale (kromě začátku) Elin ve výsledku nehrozí nikdy nebezpečí a nenese za nic následky. S každou takovou scénou můj zájem o její linku upadal.

Shrnuto, podtrženo...

...z knihy mám kapku smíšené pocity. Na jednu stranu jsem nadšená ze světa, magie a mytologie, ale na druhou stranu je zde mnoho trhlin a WTF momentů (jakože fakt hodně).

Chápu, proč si kniha získala srdce nejednoho knihomola, ale myslím si, že tento první díl byl kapku kostrbatým úvodem a na to nejlepší si budeme muset ještě počkat.

Možná to tak nevypadá, ale zařadím se do skupiny “knihu doporučuji.

Jsem zvědavá na další díl.


Trnitá kletba Trnitá kletba Anežka Kočová

Když bohyně Flora umožnila obyvatelům Plantae pěstovat a ovládat rostliny pouhou silou vůle, bylo to pro ně požehnání. Teď ale příroda začala chřadnout. Voda se vytrácí, lesy mizí, půda přestává plodit. A boj mezi provinciemi se z... více


Komentáře (0)

Přidat komentář