Obvykle u romantasy umírám, ale toto jsem si užila!

recenze

Půl duše (2025) / cestina_s_linus
Půl duše

Nejprve bych chtěla poděkovat @humbook_blogeri za recenzní výtisk.

Jdeme na to!

Nebudu lhát. Byla jsem skeptická. Anotace si mou pozornost získala, ale stejně jsem netušila, co mám 2x očekávat.

Nejprve bych začala s anotací. Na můj vkus toho moc prozrazuje. Velký problém mám i s touto větou: /Když na naléhaní svého přítele Alberta souhlasí, že s kletbou pomůže, rozhodně nemá v úmyslu se Doře dvořit./ Popravdě? Je velmi nešťastná a po dočtení stále netuším, jak je to myšleno, protože jednoznačnou oporu pro toto tvrzení jsem v knize nenašla.

Nejde o složitý příběh, ale má své kouzlo. Děj se odehrává v Londýně krátce po napoleonských válkách a připomíná svět Bridgertonových, jehož elegance a šarm prostupují celou knihou. Špetka fantasy, která příběh obohacuje, je decentní, přesto působivá. Londýnské kulisy mi místy evokovaly atmosféru Démona z East Endu.

Sice jsem četla pouze recenzní výtisk, ale i přesto si text zaslouží větší pozornost ze strany korektora a sazeče.

Než se pustím do postav a děje, zastavím se u vyprávěcího tempa. Možná to na první pohled nepůsobí, ale RC má necelých 300 stran. Díky autorčině skvělému stylu psaní (a výborné práci překladatelky) se však kniha čte jako po másle. Je to příjemná jednohubka na jedno odpoledne, od které se jednoduše neodtrhnete.

Postavy mě nadchly! Bavilo mě jejich chování, způsob uvažování, reakce a u některých jsem ocenila i drobný osobní růst. I když byly některé vztahy zjednodušené nebo uspěchané, stále dávaly smysl. A to je něco, co mi v romantických knihách v poslední době často chybí. Mnohé by si však zasloužily větší prostor.

Vanessa je typická dokonalá dceruška s vytříbenými způsoby, která čeká na svého prince na bílém koni. Upřímně jsem byla radši, když se v příběhu neobjevovala – působila na mě jen jako krásná, ale prázdná nádoba.

Dora je mladá žena, která se kvůli ztrátě poloviny své duše vymyká společenským normám – necítí stud, neprožívá emoce, říká, co si myslí, a pro svou rodinu je spíše přítěží. Přesto je to právě ona, která svými (ne)reakcemi děj posouvá vpřed a mnohým scénám dodá zajímavý náboj!

Albert mi v některých aspektech připomínal Jednoočka z Démona z East Endu.

Elias je pracovitý a výbušný bručoun s nekompromisním smyslem pro spravedlnost a kontroverzními politickými názory, který by v reálném světě byl ideálním společníkem pro revoluci – jeho osobní cesta mě bavila, a jen mě trochu mrzí, že mu nebyla věnována kapitola z jeho pohledu.

Fae jsou zde vykresleni jako národ zahleděných sobečků, kteří přes všechen svůj lesk a pozlátko nedohlédnou na špičku vlastního nosu, což mě na autorčině zpracování opravdu nadchlo.

Tetička Frances je tak nesympatická až si ji člověk prostě zamiluje.

Je těžké hovořit o ději, abych se vyvarovala spoilerům, takže se zaměřím na některé motivy, které knihou prostupují.

Kritika společnosti
Během této recenze jsem již několikrát zmínila Démona z East Endu, a není to náhoda. Porovnání těchto příběhů totiž ukáže, že mají jedno společné – oba velmi ostře kritizují tehdejší společnost. Ačkoliv se odehrávají v různých historických obdobích, obě knihy poukazují na nelidské zacházení s lidmi na okraji společnosti, s dětmi, nemocnými a mrzáky, a také na to, jak mocní zavírali oči před těmito jevy. Velmi oceňuji, jak autorka dokázala toto téma uchopit a přiblížit ho i mladším čtenářům, kteří o dané historické éře nemusí mít žádné povědomí.

Boj se zlem
Kniha nás několikrát vyzývá, abychom se zamysleli nad tím, zda ve svém životě děláme něco, co by pomohlo zmírnit všudypřítomné zlo. Zaznívá v ní myšlenka, že nemusíme hned vyřešit všechny problémy a porazit zlo v jeho plné síle, ale i malými kroky můžeme kolem sebe šířit světlo a inspirovat ostatní k podobným činům. I ty nejmenší činy laskavosti, pomoci druhým nebo postavení se proti nespravedlnosti mohou mít obrovský vliv. Každý takový krok, i když se zdá být nepatrný, přispívá k větší změně a může vést k řetězové reakci, která rozzáří nejen naše okolí, ale i celé společenství. A tak, i když je cesta dlouhá, malými kroky můžeme společně měnit svět k lepšímu.

Shrnuto a podtrženo...

Kniha je sice jednoduchá a některé postavy, svět, magie či události by si zasloužily více prostoru, ale nesmíme zapomínat, že jde o romantasy! Důraz je kladen především na vnitřní myšlenky a city, zatímco ostatní prvky jsou spíše příjemným doplňkem.

Velké plus dávám za romantiku, která se obešla bez sexuálních scén. ŠŤASTNÉ konce si užívaly spíše nedokonalé postavy než ty ideální, což bylo osvěžující! A právě ta decentní romance mě vedla k zamyšlení, komu bych knihu doporučila. Nebála bych se ji doporučit čtenářům od 12 let.

Pokud potřebujete nesmyslně dlouhé série, plné tvrdého sexu, nabušených fae a nelogických postav, tak se této knize vyhněte... opravdu se jedná o odpočinkové čtení pro romantické duše.

Půl duše Půl duše Olivia Atwater

Romantická fantasy z doby Bridgertonových a s atmosférou příběhů Jane Austen. Od chvíle, kdy Doru proklel fae, necítí strach ani stud… a to je pro dívku z vyšší společnosti jistojistá cesta do potíží. Proto se teď snaží hlavně ne... více

Komentáře (0)