VELRYBÍ DIVADLO
Nakl. HOST
Rok vydání 2023
624 stran
5/5
Panství CHILCOMBE v téměř třech desítkách let se stalo na pár dní mým domovem, domovem, který jsem nechtěla opouštět a je mi teď po něm smutno.
Rodina Seagraveových byla všechno jiné, jen ne všední. Obzvláště Cristabel mi již od útlého věku přirostla k srdci. Nikdo se o ni moc nestará, to víte, v popředí jsou spíše její nevlastní sourozenci Digby a Flossie, naštěstí si ti tři vystačí sami. A když jednou vyplaví moře na souš mrtvou velrybu, je o zábavu postaráno. V kulisách velrybích kostí vznikne na pozemcích panství divadlo pod širým nebem. Šéfuje mu naše Cristabel, pro tu je to možnost konečně naplno rozvinout svou bezbřehou fantazii. Ale i dospělí obyvatelé Chilcombe se do tohoto podniku zapojí a všichni si tak užívají originální zábavu.
Ani anglickému Dorsetu se však nevyhne válka. Životy všech se dramaticky promění a ukáže se, kdo má v sobě toho správného ducha a zapojí se do obrany země.
Kniha začíná posledním dnem roku 1919 a končíme květnem 1945. Z VELRYBÍHO DIVADLA na vás dýchne atmosféra staré dobré Anglie. Seagraveovi se museli vyrovnat s velkými změnami, ostatně jako všichni obyvatelé zemí zasažených válkou. A J. Quinn se to vše povedlo tak nádherně a věrně zachytit, pro mě to byl neskutečný čtenářský zážitek. Vyrůstala jsem spolu s dětmi, prožívala jejich smutky, strasti i radosti a oblíbila si i spoustu dospělých protagonistů. Máme zde deníkové zápisy, úryvky z tisku, válečné dopisy, vše krásně do sebe zapadající a dotvářející živý obraz jedné anglické rodiny. V průběhu čtení jsem přemýšlela, co mi kniha připomíná,. A přišla jsem na to! Velrybí divadlo se všemi svými originálními postavičkami mi připomnělo mou milovanou Kodaňku ( knihu KODAŇSKÁ PÍSEŇ PÍSNÍ), ta mi svého času také udělala obrovskou radost a stejné pocity si odnáším i z VELRYBÍHO DIVADLA.
Mohla bych vám tady prozradit ještě mnohem více, ale věřte mi, že by to bylo na škodu. Kniha má přes 600 stran a já si užila každou jednu z nich. Jedná se o prvotinu autorky, a smekám teda, je to úctyhodný a svébytný počin, na který nezapomenu. Nečekejte akci za každou cenu, čekejte tři desítky let rodiny Seagraveových, udělejte si čas a ponořte se do jejich po čertech zajímavých osudů. Věřím, že nebudete zklamáni. (ŘÍJEN 2023)
Velrybí divadlo Joanna Quinn
Napínavá rodinná sága odehrávající se v Dorsetu a ve Francii. Jedné bouřlivé noci roku 1928 vyplaví moře na břeh Lamanšského průlivu velrybu. Podle zákona patří králi, ale dvanáctiletá osiřelá Cristabel s ní má jiné plány. Spolu s... více