Víla Muchomůrka.

recenze

Víla Muchomůrka (2024) 5 z 5 / bajub
Víla Muchomůrka

Myslím, že Ivonu Knechtlovou, známou a velmi oblíbenou českou ilustrátorku, nemusím vůbec představovat. Její půvabné ilustrace, pro něž jsou typické jemné dívčí tváře, velké oči, něžná kresba, pozná téměř každý na první pohled. Co ale možná nevíte - vydala svou první autorskou knihu pro děti! Knihu o víle Muchomůrce. A věřte, že by byla škoda ji minout.

V lese se něco děje - někdo rozkopává a rozšlapává všechny houby, les je proto tichý, všechna zvířátka se raději schovávají v úkrytech, víly se pro jistotu odstěhovaly do lesa za kopcem...

A přesně v tomto okamžiku se narodí víla Muchomůrka. Je celou tou situací zmatená, bojí se a neví, co si počít. Naštěstí se v lese skrývají odvážní kamarádi, kteří víle Muchomůrce pomohou vypátrat, kdo má tohle všechno na svědomí.
Mimochodem, věděli jste, že se víla narodí, když houba do široka rozvine svůj klobouk? Ne? Tak už to díky Ivoně Knechtlové víte.

A dozvíte se toho ještě daleko víc - třeba to, že v lese má všechno své nenahraditelné místo (i ty jedovaté muchomůrky, myšky, včelky, anebo právě víly). Poznáte sílu přátelství, vzájemné pomoci, ale i odpuštění (obzvlášť, pokud jsou jsou chyby neumýslné).

Víla Muchomůrka je laskavý příběh pro děti od 6 let, za nás ale můžete číst klidně čtyřleťákům.

A co říká dcera:
"Muchomůlka se mi stlašně moc líbila, ploto už ji čteme podluhé. Nejdžív jsem se bála, kdo to tam ničí ty houby, ale teď už vím, že to byl méďa, ktelý se otlávil a utekl mamince, plotože si chtěl hlát a nechtěl spinkat. A my taky někdy nechceme z venku domů, že jo, mami? Jo a nolmálně jsme v lese nenašli žádný myší peliskop (periskop, poznámka matky), a to jsem se fakt dívala požádně! Myšky ho asi oplavdu šikovně schovávají, jak si žíkala, mami."


Víla Muchomůrka Víla Muchomůrka Ivona Knechtlová

Věděli jste, že když houba do široka rozvine svůj klobouk, narodí se víla? A věděli jste také, že víly jsou duší lesa a že dohlížejí na to, aby zde bylo všechno v pořádku? Jednou z nich je i víla Muchomůrka, která - sotva se u své... více


Komentáře (0)

Přidat komentář