![Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447101/bmid_balada-o-ptacich-a-hadech-Atk-447101.jpg?v=1595929875)
Příběh se odehrává 65 let před Katniss a vypráví nám ho Coriolanus Snow, budoucí prezident Panemu a hlavní záporák “budoucí” trilogie. Hladové hry nejsou zatím nic víc, než zastrašovací akce, kdy nahází 24 dětí na nějaký stadion spolu se zbraněmi a nechají je zemřít. Žádné tréninkové centrum, žádné krásné šatičky od návrhářů ani luxusní večeře před odchodem do arény. Toto jsou ale desáté hry a do hry vstupuje alespoň prvek trenérů a mladý Snow je jedním z nich. Čáru přes rozpočet mu ale udělá splátce, kterého dostane na starost - Lucy Gray z dvanáctky.
Kniha je rozdělena na tři příběhové celky. První dva si u většiny lidí sklízí úspěch, zatímco třetí hodně lidí kritizuje. A já to mám, jako vždy naopak. První část, ta rozjížděcí, která nás dostala do děje mě tolik nebavila. Knihu jsem si začala doopravdy užívat až v druhé polovině. Třetí část jsem přečetla na jeden zátah. Nebudu Vám říkat, o čem byla, každopádně v této části najdete nejvíce odkazů na původní trilogii.
Postavy jsou zde moc dobře napsané, hlavně mladý Snow, ve kterém se v průběhu knihy začínají objevovat různé pokřivené názory a radikálnost, ruku v ruce se zahořklostí. Jeho charakter se rozhodně za tu jednu jedinou knihu posunul o hodně, což je v podobném žánru vzácnost. Tigris mi přišla jako úžasná žena a to, jaký vztah má s C.S. se mi neskutečně líbilo. Chápete, že v Síle vzdoru jí je 86 let? A třetí postava, o které bych se chtěla zmínit, je Lucy Gray Bairdová. Zpěvačka s nejasnými kořeny, která si okamžitě získá srdce všech, kdo ji pozorují. V prvních dvou částech jsem ji měla docela ráda, v té třetí už jsem začínala mít smíšené pocity. Nějak jsem tu postavu nepochopila a to, jak proplouvala životem ve dvanáctce jsem brala jako něco, co mi nesedělo k předchozímu příběhu, vyprávěným Katniss.
Na závěr bych knihu označila jako nutnosti pro fanoušky příběhu Katniss, a to zejména pro ty, kteří chtějí celý svět pochopit do detailů. Tato kniha totiž je nahlédnutí za oponu her a jejich samotného vzniku. Vypravěč vedl knihu dostatečným tempem a až na některé, podle mě zbytečně podrobné, popisy a prvních 150 stran byl příběh svižný.
![Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447101/balada-o-ptacich-a-hadech-Atk-447101.jpg?v=1595929875)
Je ráno v Den sklizně, který zahajuje desáté Hladové hry. Osmnáctiletý Coriolanus Snow se v Kapitolu připravuje na svou jedinou příležitost získat slávu jako trenér, jeho šance jsou však mizivé. Dostal ponižující úkol trénovat nej... více
Komentáře (0)
Přidat komentář![Adél_K. Adél_K.](https://www.databazeknih.cz/img/users/85_/85156/adel-k-ndR.jpg?v=1603288197)
Adél_K. také napsala
![Adéla mezi řádky: Furyborn Adéla mezi řádky: Furyborn](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406690/furyborn-196-406690.jpg?v=1553763865)
![Jde číst bez prvního dílu? Rozhodně ano! Jde číst bez prvního dílu? Rozhodně ano!](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250716/nove-pripady-inspektora-radla-63e692642328e.png?v=1676055140)
![Detektivka? Nemyslím si. Detektivka? Nemyslím si.](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251659/zebrik-ke-stvoriteli-251659.jpg?v=1433585095)
![Oddychovka, která zabaví a neurazí Oddychovka, která zabaví a neurazí](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231394/prvni-mezi-trapaky-vNB-231394.jpg?v=1432155269)
![Sklepy architekta Hellera- po dlouhé době zase nějaká dobrá detektivka (pro mě) Sklepy architekta Hellera- po dlouhé době zase nějaká dobrá detektivka (pro mě)](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231372/sklepy-architekta-hellera-ULm-231372.jpg?v=1430430288)