Vůle žít, či přežít?

recenze

Děti, které přežily Mengeleho (2015) / ideal_alien
Děti, které přežily Mengeleho

Dvojčata Eva a Miriam, židovky, jsou společně s rodiči poslány do koncentračního tábora v Osvětimi, kde měly zemřít. Díky pevné vůli, která nepochybně nechyběla ani jedné z dívek, však Osvětim přežily. Přežily díky svému identickému vzhledu, který zaujal především Anděla Smrti. Eva a Miriam se s námi v knize děli o své nezapomenutelné vzpomínky.

Někoho s tak pevnou vůlí, jako je Eva Mozesová Korová, jsem ještě nikdy nepoznala. Vůle žít, Evu donutila, aby se postarala o svoji mladší sestru, která byla její neoddělitelná polovina. Jelikož miluji historii, hlavně v období 2. světové války, tak mě tato kniha obohatila o spoustu nových informací a zkušeností člověka, který to všechno opravdu prožil.

Hned mezi prvními kapitolami mi bylo neskutečně líto obou dvojčat. Proč si nevinné malé děti zasloužily takový osud? Vždyť i dospělí byli nevinní. Nikomu nic neudělali. Jenom kvůli svému původu byli masově vyvražďováni. Ti, kteří nebyli posláni do plynu, byli 'pokusnými králíky' doktora Mengeleho, který se snažil zjistit, jak zvýšit porodnost dvojčat.

Ani po osvobození Osvětimi Eva s Miriam neměly klidný a bezstarostný život. Vrátily se domů, kde na ně čekalo mnoho zvratů, které obtížně, ale úspěšně zdolaly. Eva Mozesová Korová doktoru Mengelovi za to vše, co jí a ostatním milionům židů provedl, odpustila. Roku 1985 založila organizaci, jež pomáhá lidem, kteří přežili pokusy Anděla Smrti.

Jsem přesvědčena, že by tato kniha bavila 98% z vás. Kvůli svým velkým písmenům a čtivosti jsem knihu přečetla za jedno odpoledne. Nemusím vám ani psát, jak moc byl příběh poutavý. Jediné, co mě trochu zmátlo bylo to, že jsem čekala, že Eviny pocity budou více podrobné. Na konci knihy na nás pak čekají dobové fotografie, jejichž ukázku tu najdete také.

Jsem velmi vděčna za to, že jsem si knihu přečetla. Ujasnila mé názory a posbírala jsem další informace, které jsem doposud nevěděla.

Děti, které přežily Mengeleho Děti, které přežily Mengeleho Eva Mozes Kor

Evě Mozes bylo deset let, když byla se svou rodinou poslána do Osvětimi. Zatímco její rodiče a dvě starší sestry byli posláni do plynových komor, Evu a její dvojče Miriam si vybral coby pokusné objekty muž, který byl znám jako And... více

Komentáře (0)