Vzpomínky, které bolí.
recenze
Krabička vzpomínek (2022) / bookbug_czSledujeme zde opět dvě časové linky. Ta současná nás zavede do luxusního domova, kde Jenny Fisherová zrovna slaví své sté narozeniny. Její nejbližší ošetřovatelkou se stane mladá dívka Candice. Ta žije v dost toxickém vztahu, i když si to sama neuvědomuje (nebo si to spíš nechce připustit). Candice mi k srdci moc nepřirostla. Části, ve kterých se dohaduje se svým přítelem, který jí neustále hrál na city, z něčeho obviňoval, omezoval a celkově se k ní choval jako ke kusu hadru – tak ty mě doslova vytáčely do běla. Jenny ji jednoho dne poprosí, aby se s ní vydala na cestu do Itálie, kde jako mladá prožila pár krušných let a pomohla jí tak uzavřít jednu tragickou kapitolu svého života. Candice s radostí přijímá a zároveň s Jenny tráví spoustu času povídáním o její minulosti, které nás tak zavádí do období druhé světové války, která nebyla lehká pro nikoho, kdo v ní žil.
Jenny je nucena se spolu s jejím bráškou Louisem odstěhovat na venkov, kde budou podle jejich matky ve větším bezpečí před smrtícími nálety. Na farmě se oba bez větších problémů zabydlí a postupem času se stávají právoplatnými členy rodiny. Jak už to tak bývá, pomyslnou idylku zbortí milostná vzplanutí. Do mladé dívky se zamilují hned dva muži a ona si tak musí vybírat mezi stabilitou a vášní. Víc bych vám tu nerada prozrazovala, neboť si myslím, že jsou to právě ty věci, které na příběh nejvíc působí a vy to všechno zkrátka musíte prožít společně s Jenny.
Musím říct, že jsem knihu zhltla na jeden nádech, nicméně k postavám jsem se až tak blízko nedostala. Jenny mi přišla jako mladá dost naivní a sobecká. Candice zase důvěřivá a opravdu v určitých situacích doslova pitomá. Líto mi bylo mužských hrdinů, se kterými si osud dost nepříjemně zahrál. A to z velké části vlivem nepřízně osudu a Jennina sobectví.
Krabička vzpomínek Kathryn Hughes
Jenny slaví sté narozeniny a při té příležitosti rozjímá nad minulostí. Myšlenky se jí vrací především k dávným událostem, které doposud skrývala, protože na ně není zrovna hrdá. Otevře krabičku, v níž si schovává vzpomínky na ... více