Vzpomínky z dětství

recenze

Po strništi bos (2013) 5 z 5 / asam
Po strništi bos

" Není to kronika mého dětství, ani naší rodiny, chtěl jsem, aby to byla krásná literatura". to jsou slova autora knížky "Po strništi bos" pana Zdeňka Svěráka. A opravdu to "KRÁSNÁ" literatura je.

Příběhy z dětství malého kluka, který je nucen se s rodiči přestěhovat na venkov. To sebou přináší řadu nových zážitků, ale taky problémů, nová kamarádství
Každý začátek je těžký, zvláště pro kluka z Prahy, který neví jak to na venkově chodí, vše je pro něho nové a klukům jsou jeho bílé ponožky a černé vyleštěné botky jenom k smíchu. Děti na venkově dovedou být nemilosrdné, posmívají se a i nějaká ta rána padne. A to ještě od holky- no ostuda!
Vše se odehrává v nelehké době pro Čechy v době protektorátu, strachu z Němců, z války.
Jako ostatní venkované i Edova rodina se musí postarat o živobytí jak se dá, chová slepice, králíky holuby. Ještě že tatínek odebírá časopis Rádce z Předmostí. Podle návodu v časopise vyrobil dva úly a rozhodl se chovat včely. Ty ovšem potřebují v zimě dokrmovat cukrem, a ten je jenom na příděl .Nedá se nic dělat, kluci musí jít do cukrovaru krást. Povídku "Akce cukr" čtete jako detektivku.

A vůbec - napsat dobrou povídku není jednoduché. Taková povídka má svá pravidla. Nesmí být dlouhá, není možné zde široce rozvíjet dějová témata, rozplývat se nad krásami přírody , dlouze popisovat charakter osob. V několika málo odstavcích musí být vše. Děj, napětí a samozřejmě vyvrcholení - pointa.
Když už jsem zmínila povídku o krádeži cukru tak v této povídce pointa nemá chybu. Stačí několik slov a je vám jasné jaký strach musel Eda mít..

Pan Svěrák je mistr ve vyprávění, jeho čeština je krásná, slova padnou na své místo jako ulitá. Povídky jsou laskavé, humorné i dojemné.

Knížku přečtete za jeden večer a věřte mi, že je to večer velmi příjemný.
Vydalo nakladatelství Fragment

Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Není to kronika mého dětství ani naší rodiny, chtěl jsem, aby to byla krásná literatura. Autoři takové literatury nejen vzpomínají na to, co viděli a slyšeli, ale také si vymýšlejí a fantazírují, aby jejich příběh stál za řeč. V ... více

Komentáře (0)