WANTED! Jewettovic gang na útěku

recenze

Nebeská hostina (2017) 5 z 5 / a.k
Nebeská hostina

Drsný zchudlý Jih, dosud poznamenaný válkou, na každém kroku zmar a rozklad.

Píše se rok 1917 a v drsné krajině podél hranice mezi Georgií a Alabamou žije svůj beznadějný život farmář Pearl Jewett se svými třemi syny. Nejstarší třiadvacetiletý Cane, jeho prostoduchý bratr Cob a nejmladší sedmnáctiletý a vzpurný Chimney. Aby se uživili, neznají nic jiného než tvrdou práci a přesto mají kapsy stále prázdné. Jejich život se skládá jen z utrpení, hladu a bídy. Otec Pearl vidí smysl života jen v tom, jak po smrti zasedne k nebeské hostině. Pak už nikdy hladovět nebude. Chlapci si zpříjemňují život Caneovým předčítáním šestákového braku o životě Krvavého Billa. Kniha jim dodává naději a probouzí v nich touhu po něčem lepším, než jim přiřkl osud. Jejich tak jednotvárný a těžký život se změní v okamžiku smrti otce, který zemře nenadále při mýcení bahnitého porostu. Kluci se rozhodnou, že opustí boudu, kde žijí a splní si sen. Vydají se na sever do Kanady, kde najdou místo pro nový a lepší život. Vždyť je to tak jednoduché. Jejich knižní idol Krvavej Bill tak lehce překoná každou nástrahu a ani loupežné přepadení není nic těžkého. Aby získali prostředky na cestu, vyloupí proto nejbližší banku a s lupem nebude problém dosáhnout svého cíle. Líbí se jim představa, jak se stanou neohroženými desperáty. Loupeží jedné banky to nekončí, realizují další a další zločiny. Zprávy o skutcích bratrů jsou čím dál okázalejší a nevyváženější, přetékají rozporuplnými výmysly a nehoráznými žvásty. Stanou se psanci známými pod jménem Jewettovic gang a na jejich hlavy je vypsaná odměna… Počínání Jewettovic bratrů je ústřední dějovou linkou celé knihy.

Vedlejších dějových linií je zde celá další řada. Všechny mají v knize své místo i svůj smysl. Setkáváme se s farmářem Ellsworthem Fiddlerem a jeho ženou Eulou. Po jejich nepovedeném synovi Eddiem se jednoho rána slehla zem. Původně se zdá, že se nechal naverbovat do války.

Poznáváme vojenský tábor Pritchard. I když spousta prostých lidí nemá ani zdání, kde je Německo, soustřeďují se zde noví rekruti pro nadcházející nasazení za oceánem. Tady dominuje postava poručíka Vincenta Bovarda, který upustil od sebevraždy a smrt najde raději ve válce.

Za zmínku určitě stojí i dějové linky okolo barmana Pollarda, který vede lokál Slepá sůva nebo pasáka Blackieho, který spravuje neutěšený bordel Kurví chlív.

Kromě kluků Jewettovic mě bavil také Jasper Cone. Toho zvolila městská rada do funkce kontrolora suchých latrín. Obchází s bidlem suché kaďibudky v Meade a svou funkci bere nesmírně vážně.

Postav v románu je celá řada a každá má svůj osobitý příběh. Vůbec nechápu, jak se autorovi podařilo vykreslit tak přesvědčivý obraz i těch nejmenších rolí. Přesto, že se v románu prolíná spousta dějových linek a velká řada postav, nestane se, že byste se ztratili.

Přiznávám, že autora jsem neznala. Po přečtení několika málo stránek se ale u mě dostavil „wow“ efekt. Znáte ten pocit, když párkrát otočíte stránky a víte, že to bude ono. Autor se s ničím nepáře. A není to jen v přímých řečech jeho obhroublých postav, kde používá slang. Natvrdo i nevybíravou formou servíruje i to nechutné. Jeho neotesané postavy svým slovníkem zapadají do rámce lidí ze spodiny a bez morálky. Myslím, že je zde na místě velká pochvala i pro překladatelku.

Kniha nebude pro každého. Je třeba počítat s vulgárními popisy sexuálních praktik. Žargon mužů posedlých děvkami a chlastem je taky nevybíravý. Pocítíte atmosféru amerického nemorálního Jihu i ozvěny rasové nesnášenlivosti. Ale především zažijete nevšední příběh bratrské soudržnosti a proměny jejich naivních představ o budoucnosti v trpkou realitu.

Nebeská hostina Nebeská hostina Donald Ray Pollock

Píše se rok 1917. Chudý farmář Pearl Jewett nečekaně zemře a zanechá po sobě tři syny – chytrého Canea, prostoduchého Coba a prchlivého Chimneyho. Ti se již nechtějí protloukat a dřít na cizím, proto se vydávají za štěstím – vyraz... více

Komentáře (0)