Z Turecka do Plzně za 2 650 let (plus mínus)

recenze

Kronika trojánská (1951) 5 z 5 / cousin
Kronika trojánská

Příběh o Trojské válce přepracován do prózy a rámce renesančního rytířského příběhu.
Není to nikterak jednoduchá četba, pokud nemáte zažitou středověkou češtinu. Hodně pomáhá znalost předlohy nejen k orientaci v ději.
Prokousával jsem se textem sice s chutí, leč mnohdy si zoufal, mnou odhadovaný význam slova se po několika stranách ukázal jako nesprávný. Ale to je přesně ten důvod, proč se do četby pustit. Dalším bonusem je srovnání literárních obrazů zcela odlišných od Homéra, byť se jedná o stejný příběh. Zcela vynechány jsou hry bohů, v originále všudypřítomné. Jistě by kniha stála za rozbor po jazykové stránce a nakolik se liší od současné, chudší češtiny. To je však výsostně odborná práce, četl bych jí se stejným zaujetím jako Kroniku Trojánskou samotnou.
Trojská válka se odehrála zhruba roku 1 200 př.n.l., roku 1468 n.l. byla v česky vytištěna v Plzni, to je těch plus/mínus 2 650 let v titulku.


Kronika trojánská Kronika trojánská Quidon de Column

Kronika Trojánská je jedna z nejstarších dochovaných inkunábulí v češtině. Jedná se o překlad latinského díla Historia Troiana jež sepsal roku 1287 Quidon de Column; kniha románovým způsobem zpracovává námět dobytí Troje. Tento ... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

JulianaH.
15.12.2023

To je asi nejlepší název recenze, jaký jsem kdy četla, bravo. :)