Když jsem jako máma malého kluka viděla tuto knihu a přečetla si o čem je, věděla jsem, že si ji chci přečíst. Jako rodič se celou dobu snažím být dokonalá pro své dítě, vše ustát, být mu oporou a vzorem. Až po přečtení této knihy jsem pochopila, že nemusím být nejlepší, že si můžu dovolit polevit.
Kniha je výstupem z podcastu Poslouchej mě, který jsem nikdy neslyšela. Já totiž nemám ráda osobu Tomáše Kluse, který je jedním z moderujících tohoto podcastu. Osobně mi on a jeho názory, postoje přišly rušivé i v rámci knihy. Jde ale o můj osobní problém, na vás to tak působit nemusí.
Samotná kniha je rozdělena do několik částí a je psána formou rozhovorů s velmi chytrými a pro tyto účely dobře vybranými odborníky. Místy nudné mi přišlo, že se některé myšlenky, názory či postoje v knize prolínaly, opakovaly. Nemůžu ale popřít, že některé mě donutily se zamyslet a dokonce si je vzít za své.
Pochopila jsem, že můj strach z pavouků není pouhým strachem, že neklidné dítě (jedno mám doma) se dá udržet v klidu i velmi snadno díky malé pomůcce v batůžku. Kniha není návodem na výchovu dítěte, je ovšem skvělým pomocníkem k zamyšlení, pochopení a možná i prostředkem ke snížení nároků na dítě i sebe sama.
Celkové hodnocení: 3* z 5*
Velké starosti malých lidí Iva Hadj Moussa
I děti mají své starosti. Často mnohem větší, než si dokážeme představit. Spousta rodičů si s tím neví rady a tápe. Pro mnohé z nás je cílem výchovy to, aby dítě vždy poslechlo. Ale co když ta opravdová otázka zní, zda my, dospělí... více