Železný plamen 9/10

recenze

Železný plamen (2024) 5 z 5 / BetyLaurincová
Železný plamen

~ Přečteno v září 2024

~ Recenze:
Nevím, proč jsem si myslela, že tohle přežiju. Jsem ubohá, plačící hromádka na podlaze a nic mě nedokáže postavit na nohy.

Po chvíli, kdy jsem si srovnala myšlenky, musím říct, že to rozhodně nebyla dokonalá kniha. Přesto byla neskutečně zábavná a napínavá. Milovala jsem ji se všemi jejími nedokonalostmi.

Byla lepší než Čtvrté křídlo? Dějově určitě ano, ale myslím, že lidé mohou mít pocit, že zpracování tohohle dílu je místy chaotické.
Je kniha návyková? Absolutně, jen budete potřebovat čas a začíst se.

Kniha navazuje okamžitě po událostech prvního dílu a bez zbytečného zdržování se vrháme do děje. Líbilo se mi přidání nových postav a to, jak měly své vlastní osobnosti, aniž by se navzájem přebíjely.

Neměla jsem pochybnosti, že Violet bude jako vždy úžasná a geniální. To, čím si musí v této knize projít, je neuvěřitelné. Takové věci, které by ne každý zvládl nebo přežil. I když toho má na svých bedrech hodně, je rozhodnutá udělat to nejlepší, co může, a přitom ochránit své milované.

Xaden je dokonalý chlap v každém ohledu. Jasně, lhal Violet a pořád jí něco tají, ale je to z nutnosti a omluvil se! A taky si musí poradit se svými vlastními problémy, má nekonečné povinnosti a k tomu ještě velmi naštvanou přítelkyni. Miluju chlapy, kteří vypadají jako chladnokrevní padouši, ale ve skutečnosti jsou jen velcí měkouši, kteří občas někoho zavraždí.

V této knize se toho děje hodně, mnohem více než v té první. Je plná akce a soustředí se hodně na vztahy.
Zbožňuju vztah Violet a Xadena ještě víc než dřív. V první knize se museli vyrovnat s předsudky a minulostí, která mezi nimi byla. Tady ale musí zjistit, jak spolu být. Možná se milují, ale to neznamená, že si důvěřují tak, jak by měli. Potřebují taky komunikaci, což jsem na jejich vztahu ocenila. Přesto mě moc nenadchlo klišé o zhrzené ex, která se zjevila z čista jasna, i když bylo nakonec vyřešeno docela dobře a na vztah Violet a Xadena to nemělo velký vliv.

Všichni z Viina týmu jsou naprosto skvělí. Jsou to úžasní lidé, praví přátelé, a za každého z nich bych položila život.
Zejména Sawyer a Ridoc jsou moji oblíbenci Jsou dokonalou kombinací šašků a drsňáků, a to mi stačí k tomu, abych je milovala víc než všechny ostatní.
Nemluvě o tom, že Tairn a Andarna jsou naprosto dokonalí. Tairn je mrzutý táta, který má po krk všech nesmyslů, obzvlášť hádek mezi Vi a Xadenem. A Andarna je ten děsivý teenager, který právě začal pubertu, hádá se s každým a objevuje svůj sarkasmus.
A Sgaeyl? Ta má absolutně „už-mě-to-vůbec-nezajímá“ maminkovskou náladu. Jsou jednou z mých nejoblíbenějších, krásně dysfunkčních rodin.

A ještě jedna věc – nemůžu uvěřit, že existuje postava, kterou nenávidím víc než Daina… Absolutně jsem NESNÁŠELA Varrishe. Přirovnala bych ho k Umbridgové.

~ Hodnocení:
Nemyslela jsem si, že bych mohla tuhle sérii milovat ještě víc, ale opravdu to tak je. Nejlepší částí byli Tairn a Andarna. Nikdo mě nepřesvědčí o opaku!
Jednoduše perfektní kniha, která stojí ta přečtení

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji @albatrosmedia @humbook a @humbookblogeri


Železný plamen Železný plamen Rebecca Yarros

Všichni, včetně Violet samotné, očekávali, že během prvního ročníku na Basgiathské válečné akademii zemře. Přežila, ale skutečný výcvik – brutální a extrémně vyčerpávající – je teprve před ní. A spolu s ním i výzva v osobě nového ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář