Železný plamen

Železný plamen
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541068/bmid_zelezny-plamen.jpg 5 473 473

Empyreum série

< 2. díl

Všichni, včetně Violet samotné, očekávali, že během prvního ročníku na Basgiathské válečné akademii zemře. Přežila, ale skutečný výcvik – brutální a extrémně vyčerpávající – je teprve před ní. A spolu s ním i výzva v osobě nového zástupce velitele, který si dal jediný cíl – ukázat jí, jak vypadá absolutní bezmoc. Violet se už naučila, že odhodlání přežít a odvaha měnit pravidla dokážou mnohé. Bude to ale stačit, když ví, že Basgiath ukrývá prastaré tajemství, které může všechny a všechno zničit?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Iron Flame, 2023


více info...

Přidat komentář

ester4597
včera 1 z 5

druhý díl ??? mnohem horší než jednička

Zbytečných 700 stran pouze o politice a pár zvratech, které konec konců byly stejně nudné. Pokud vás baví world building, tak tohle bude něco pro vás, ale upozorňuji vás, že je to nezáživné, nezaujaté a stejně budete myšlenkami jinde.

Spoustu pasáží se mi tu nelíbilo například (pozor spoiler)
Jak Violet mučili tím “nejděsivějšímzpůsobem, ale přeci se jen dostala na svobodu a byla naprosto v pořádku . Neustále se v knize opakuje jak je Violet na pokraji smrti, ale pokaždé ze všeho vyvázne s odřeninou a chová se jakoby se nic nestalo, přitom kolem ní umírají lidé jak na běžícím pásu.

Chování draků tu není taky v pořádku. Kdokoliv je na Violet “zlý Tarin se stane darebným drakem a přiměje všechny, aby se omluvili naší křehké Violet.

Violet je celou knihu nasraná na Xadena, že ji neříká všechno, ale přesto říká jak Xadena šíleně miluje a je do něj zamilovaná, ale pak to zpochybňuje a zase se vrátí k tomu, že ho vlastně miluje…

Xaden tu samozřejmě taky není bez chyby. Odmítá Violet cokoliv říct dokud se na to přímo nezeptá a nepoloží konkrétní otázky . Největší hloupost

Vůbec se mi to nelíbilo, ALE fakt vůbec.

Boby17
včera 5 z 5

Výborné pokračování prvního dílu, v půlce jsem si říkal, o čem to bude, ale závěr byl opravdu epický a strhující. Třetí díl bude ještě pěkně napínavý. Hodnotím všemi hvězdami.


Morning
včera 4 z 5

(SPOILER) Skvěle vymyšlený svět a jeho mechaniky.Čtivě napsáno, dojem kazí až naivní romance hlavní hrdinky, kdy jim je všechno předurčeno a neexistuje mezi nimi žádný přirozený vývoj.

Jana65
14.10.2024 5 z 5

Tak jsem dočetla a čekám na další pokračování. Moc se mi líbí propojení draků s lidmi, magie, prostě všechno. Druhý díl pro mě skončil naprosto nečekaně, jsem moc zvědavá, kam to spisovatelka posune. Už aby byl další díl.

blanka5960
13.10.2024 4 z 5

Železný plamen je pokračování série Empyreum. První díl Čtvrté křídlo se stalo naprostým fenoménem ve světě fantasy, troufnu si napsat, že snad není nikdo, kdo by o ní neslyšel a neznal ji. Čtvrté křídlo bylo naprosto úžasné, skvělý fantasy příběh o dracích. Mě naprosto uchvátil, po dočtení jsem netrpělivě vyhlížela pokračování.
Tento druhý díl navazuje přesně tam, kde skončil děj prvního dílu. Violet přežila první ročník na Basghiatské akademii a nyní nastupuje do druhého ročníku, kde se společně se svými spolužáky učí zdokonalovat své dovednosti. Stejně jako v prvním díle i tady Violet neustále bojuje o svůj život. Nově zvolený zástupce velitele se na ni zaměřil a dělá jí pěkný peklo. Oporu nachází u svých nejbližších přátel a samozřejmě u Xandena. Linka mezi nimi je opět skvělá, začínají se více poznávat, odhalují minulost. Učí se jaké to je být spolu ve vztahu a tvořit pár, učí se komunikovat, důvěřovat jeden druhému i svěřovat si navzájem své vlastní pocity.
Violet také zjišťuje, že informace, které jim celý život říkali jsou lživé. Lidé jsou v nebezpečí, zlo číhá za hranicí ochranného štítu a nejen tam.
Celý druhý díl se nese ve znamení objevování, zdokonalování, odhalování pravdy, je o boji ale také o obřím přátelství i důvěře. První část knihy byla v pomalejším tempu, ale příliš mně to nevadilo. Bylo to jako bych se navrátila mezi staré známé. Prostřední část knihy bych trochu zkrátila, za mě to bylo zbytečně natahované. Pro mě byl tento díl o pocitech, při čtení mé emoce lítaly nahoru dolů jako na horské dráze. Bála jsem se, dojimala, smála i plakala. Uchechtávala jsem nad hláškami dračí puberťačky Andarny.:-) A když se na scéně objevila jedna postava, tak jsem použila i dost nevybíravý slovník.
No a ten konec, co si pro nás autorka přichystala :-0 To jsem nečekala a dost mě to překvapilo. Měla jsem chuť s tou knihou hodit.:-D
I přesto, že tentokrát nedávám plný počet * i tak knihu doporučuji, bavila mě a to moc. Těším se na pokračování, doufám, že bude brzy!
.

Karlík27
13.10.2024 5 z 5

Miluju touhle sérii…. Akutně potřebuji svého draka a aby ta série neskončila ….knížku i přes počet stran jsem měla rychle přečtenou a nestalo se mi ze by mě kniha v jakékoli části nudila

Bryel
13.10.2024 5 z 5

Tahle kniha je jako symfonie se skvělou gradací. Pozvolný start, který vás až ukolébá a dovolí vám připomenout si všechny postavy akademie, místy lehké zákruty.. A od určitého okamžiku začne vybuchovat sóly pro kytaru a basy, až vám běhá mráz po zádech. Na konci si říkáte, že kdyby první část knihy byla tak nadupaná akcí, bojem a zvraty jako ta druhá, nejspíš byste hyperventilovali!
Závěr mě zanechal úplně bez dechu.. Ano, některé pasáže mohly být stručnější, ale v konečném důsledku mi to vlastně nevadilo.

Zcela záměrně nijak nekomentuju děj a chci vyzdvihnout dvě věci:

1. Draci... Moje fascinace a láska především k Tairnovi se jen prohloubila. Dračí puberta byla taky fantastická záležitost. Jen mám pocit, že se zpočátku trošku přenesla i na Violet.

2. Je neuvěřitelné, s jakou lehkostí dokáže autorka emočně vysávat své čtenáře..
Kniha ve mě vzbudila celou škálu emocí, které se rychle střídaly během několika odstavců o 180 stupňů. Smekám!

Železnému plameni nechybí vůbec nic. Je to příběh rozvíjejícího se vztahu, vzájemných nejistot a lásky. Je to příběh války a odvahy. Je to příběh o přátelství a nezlomné vůli. Je to příběh nových spojenectví a hledání kompromisů. Je to příběh o postupném odhalování tajemství a skryté magii. Je to všechno - a zároveň zoufale chybí pokračování..

Čtvrté křídlo je více vyvážená kniha, ale i tak jsem s pokračováním série nadmíru spokojená a nemůžu než říct, že Empyreum absolutně miluju a vřele doporučuju.

JSmerda
12.10.2024 5 z 5

Knížka je napsána pro mladé dívky. Pokud toto přijmete, tak pak vás nebudou pohoršovat některé zdůrazňované aspekty příběhu (představa o ideálním sexu; snaha změnit charakter partnera; být silnou nezávislou ženou, která má současně potřebu být opečovávána, atd.). Tím nechci knížku hanět, protože se proklatě dobře čte. Jen je potřeba být tolerantní - sám jsem měl občas pokušení pár listů přeskočit a posunout se v ději, protože mě řešení malicherností nebo sexuální život hlavní hrdinky nezajímal, ale nakonec to zkousnete - co kdyby vám něco podstatného uteklo?! :D
Doporučuji nechat se unášet dějem a moc nad příběhem nemudrovat - jinak vám se objeví pár nelogičností a budou vás užírat :)

kokrokr
12.10.2024 3 z 5

Je tu velké množství vaty, román mohl mít v klidu polovinu stránek. Autorka dala přednost své romantické duši a fantasy děj doslova rozsekala mileneckými projevy Violet a Xadena. Dozvíme se, že Xaden to umí s jazykem a prsty, že Violet u toho kňourá a že má klitoris. Tohle nám autorka pro jistotu oznámí několikrát, je to opravdu nezapomenutelné. Samozřejmě jsou Violet a Xaden pořád jedno tělo jedna duše blablabla. Kniha je slabší než první díl a boduje zejména u dívek a žen soft pornem. Psát Rebecca umí, ale ten příběh przní ze všech sil. Pokud by se soustředila na příběh, odstranila některé nelogičnosti a trochu propracovala děj, mohla to být dobrá fantasy, třeba bitva na konci knihy byla docela povedená. Počítám, že ve třetím pokračování autorka přitvrdí a dozvíme se jak to dělají draci. Sex do knih patří, ale neměl by být popsán hloupě jak v podřadné harlekýnce a pokud se kniha někomu proklatě dobře čte, je to jen dobře. Já mám ovšem poněkud jiné nároky na dobrý příběh a když vidím ztracený potenciál, je mi to líto. Tady v databázi mám v přečtených 4 300 knih, přečetl jsem jich však nejméně dvojnásobek a to vám pak dává úplně jiný rozhled. V patnácti bych byl spokojen, jenže jsem toho přečetl již přespříliš a není mi patnáct.

Anet_jan_book
11.10.2024 5 z 5

Železný plamen asi nemusím představovat ale pokud je tu někdo, kdo ho nezná tak je to 2.díl ze série Empyreum.

První díl Čtvrté křídlo byl největší fenomén a bestseller tohoto roku. Čtvrté křídlo ovládlo žebříčky nejen u nás ale i ve světě a Železný plamen je 2.díl tohoto fenoménu.

U prvního dílu jsem byla velmi překvapená, protože na něj byly velké ohlasy. Ať už byly recenze na něj pozitivní či negativní já jsem z této knihy byla naprosto nadšená. Říkala jsem si, že mě nemůže nic víc takhle nadchnout….

Jak se ale ukázalo, mnohem víc mě nadchl tento druhý díl, který mě doslova pohltil..
Bylo tu za mě více akce u které jsem doslova tajila dech. Neskutečný adrenalin, napětí a akce Vás nenechá během čtení v klidu.

Opět se tu setkáváme s Violet, která konečně získala sebevědomí a s Tairnem jsou nerozlučná dvojka.

Nechybí ani Xaden, který je pořád stejně tvrdý, tajemný a pořád neskutečně sexy.

Tuhle romantickou dvojci to neskutečně táhlo k sobě, ikdyž byly převážně od sebe. Romantickou linku jsem si užívala až mě zahřívala společně s nimi a to hlavně ve chvílích kdy byly spolu. Je tu i pár tajemství a tzv. kostlivci ve skříni ale i tak mě to moc bavilo.

Nesmím opomenout ani Tairna a Andarnu, které jsem si zamilovala už v prvním díle. Jejich dialogy jsou zkrátka super.

Setkáváme se tu i s dalšími postavami a to nejen z 1.dílu. Poznáváme nová místa a ty popisy jsou úžasný. Máme tu popsanou nejen školu ale i okolí ve kterém se příběh odehrává. Je to úžasný až máte pocit, že jste v tom světě společně s nimi. Celý tento svět mě baví, překvapuje, zaráží. Pocity se u mě neustále měnily. Chvili jsem se smála, poté brečela, tajila dech a zároveň se rozplývala.

Dozvídáme se i odpovědi na některé otázky a ihned dostáváme nové. Nenechá Vás to v klidu a pořád Vás to nutí číst dál.
Já byla neskutečně nabitá energii že jsem to nemohla nechat jen tak ležet, ikdyž byly 2h ráno.

Neuvěřitelně mě to vtáhlo a vůbec nevím jak to vydržím do dalšího dílu.

Shira27
11.10.2024 5 z 5

Pokračování je opět jedna velká jízda, a to má kniha téměř 750 stran! Neustále se něco dělo – tajemství a intriky pokračují, došlo k několika zásadním odhalením, ale já mám stále spoustu otázek, které snad budou zodpovězeny ve třetím díle.
Musím ale přiznat, že mě Violet chvílemi trochu rozčilovala. Nejprve je slabá, pak silná, pak má spoustu otázek, ale bojí se je položit, což knihu natáhne o dalších sto stran.
Přesto mě to bavilo. Zhltnu cokoliv, kde jsou draci.

PetraKysova
11.10.2024 4 z 5

(SPOILER) Tak mám za sebou druhý diel dračej fantasy. Rozhodne musím na úvod vyzdvihnúť grafiku knihy, je nádherná a v knižnici sa skvelo vyníma.
Na dej mám dva protichodné názory. Ja osobne nie som úplný fanúšik Xadena, ale to je len môj osobný názor. Dokonca musím povedať, že ma zo začiatku neskutočne vytáčala Violet. Ale! Jej postava sa neskutočne vyvinula, to ako si na konci dokázala priznať svoje chyby a nedostatky bolo naozaj skvelé. Na tejto sérii ma veľmi bavia vedľajšie postavy a ich vývoj a všeobecné väzby medzi sebou. Veľmi sa mi páčilo, ako nám boli predstavený jazdci na gryfoch. To bolo úplne famózne. Ich úplne iné zmýšľanie na akadémii, keď to nezvládneš budeš proste pešiak alebo liečiteľ nemusíš zbytočne zomierať. Toto pravidlo ma od začiatku na „letcoch“ a celej akadémii hrozne hnevalo. Zo začiatku ma Cat tak strašne štvala, ale na konci som si ju vlastne aj obľúbila. Veľmi by ma zaujímala knižka z jej pohľadu.
Čo sa týkalo Varisha, no bol to hňup a som rada ako skončil. Jeho drak rovnako, to bolo naozaj epické.
Veľké plus knihy sú draci, Andarana a Train boli super. Mám pocit že Train bola jedna z najlepších a najnormálnejších postáv.
Všeobecne bola knižka veľmi dobrá, ale rozhodne by jej prospelo ubrať tak 300 strán, lebo miestami bola naozaj zbytočne zdĺhavá a nudná.
Teším sa na pokračovanie.

Ctenar1202
08.10.2024 4 z 5

Kniha je opět graficky naprosto dokonalá a obálka knihy se na světle neskutečně nádherně blyští. Je to pořádná bichle, protože má přes 700 stránek a já si říkala, jestli se autorce opět podaří mě přesvědčit o tom, že příběh o lidech a dracích je skvělá fantasy kombinace.

Opět se shledáváme s Xadenem a Violet, kteří se vzájemně přitahují, ale nějak není jejich vztahu přáno. Violet totiž nastoupila do dalšího ročníku na Basghiatské válečné akademii a tento rok pro ni bude ještě těžší. Basghiat ukrývá tajemství, které se rozhodne rozluštit, ale netuší, jak nebezpečnou hru rozehraje. Půjde o život nejen jí, ale i jejím přátelům a rodině. Prožije si obrovské peklo fyzické a emocionální.

Příběh začíná pozvolna, kdy prvních sto stran je celkem čtivých, ale pak přišel zlom a mě příběh vůbec nebavil. Říkala jsem si, že autorka udělala chybu, když neskončila prvním dílem. Jenže, najednou jako kdyby chytila dech a začal se odehrávat velice čtivý příběh, který si mě získal. Pravda, chvílemi jsem se musela v textu vracet, protože jsem se ztrácela v dovednostech lidí, v popisech kdo je kdo a celkově mi příběh přišel chvílemi překombinovaný. Posledních asi sto stran jsem dočítala setrvačností s názorem takovým, že si další díl nebudu chtít přečíst, protože je tento de facto podobný prvnímu. Ale to možná autorka tušila a připravila si pro čtenáře takovou bombu, že po dočtení knihy jsem jen zírala a říkala jsem si cože? Opravdu?! Dělá si autorka srandu? A ano, třetí díl si prostě musím přečíst.

Železný plamen je velice obsáhlý a možná, kdyby ho autorka zkrátila na polovinu, bylo by to lepší. Našla jsem i jednu nesmyslnost, ale je možné, že vznikla chybou překladu. Každopádně je to velice populární série, která si vás získá ať chcete nebo ne.

6Nikki6
08.10.2024 4 z 5

Více se mi líbil první díl, proto ubírám hvězdičku. Kniha se moc hezky četla, na to jak je dlouhá byla celou dobu hezky napínavá a o zvraty nebyla nouze. Jediná věc která mě mrzí je ten obrovsky hype na sociálních sítích, kdy člověk stačí aby byl na instagramu a už mu to různá videa vyspoilují aniž by chtěl. Proto pro mě konec nebyl zdaleka tak nečekaný. Kamarádky říkaly že budu šílet, mě to ale přišlo tak nějak očekávané, že se to stane. No co by se jinak dělo v dalších třech knihách že ano :D Na Onyx storm se ale i tak moc těším

šlejfířka
08.10.2024

Já se těším na další díl.
A chci taky vlastního draka.
Prostě knížka na zhltnutí.

Petass
07.10.2024 5 z 5

Dočetla jsem s výbuchem emocí podobným Violetinu blesku! Spousta kotrmelců, vztahů, zvratů, překvapivých i předvídaných nepřátel. Pro někoho možná až moc pitvání vztahu mezi hlavními hrdiny, ale mě to sedlo! Důvěra a cesta k ní... přála bych každému zažít vztah založený na důvěře a čím jsem starší, tím častěji zjišťuji, že to není vůbec běžné. Komunikace mezi partnery je velké téma a autorka ho vzala do rukou bravurně a zabalila nám ho do téhle skvělé barvité dračí fantasy. Teď bych potřebovala Xadenovo ovládání. Jak vydržím do dalšího dílu!?

piskotjanicka
07.10.2024 5 z 5

Železný plamen-Rebecca Yarros

Druhý díl této série mě doslova pohltil od první stránky. Děj je plný napětí, intrik, strachu, ale i odhodlání a boje o holý život. Konec je asi nejsilnější zážitek... No nechci spoilerovat tak podrobnosti psat nebudu kniha rozhodně stojí zato si ji pořídit. Nejen kuli božimu příběhu, ale i nádherné obálce a barevné ořízce. Jedinné mínus knihy je, že je vzhledem k počtu stran dost těžká do ruky při nočním čtení. A já už se nemůžu dočkat až bude konečně další díl v ČJ.

Anet96
07.10.2024 5 z 5

Opět naprosto skvělé. Moc mě kniha bavila. Velmi čtivé. Dozvídáme se mnoho nových skutečností, které dávají smysl a jsou dokončené, takze příběh je opravdu dobre promyšlený. Bohužel jsem opět našla několik tiskových chyb, ale to se bohužel stává.
Po docteni jsem chtěla hned další díl, ale budu si muset počkat do ledna, alespoň na anglickou verzi.

Magdalenkačte
07.10.2024 4 z 5

Železný plamen je druhý díl k fantasy fenoménu Čtvrté křídlo.
Violet postoupí do druhého ročníku vojenské akademie a s Xadenem vedou jisté “komunikační boje.
Violet tedy chodí do školy a dále trénuje své dovednosti. Celý příběh je protkán silným přátelstvím mezi ní a spolužáky. S dračicí Andarnou v knize dokonale mlátí dračí puberta, čímž vytáčí draka Tairna.
Ve škole se však skrývají tajemství, která se postupně odhalují a vyplouvají na povrch. Do toho všeho na scénu vstupují postavy, na které budete koukat s otevřenou pusou (teda aspoň já překvapená byla).
Vyústění vztahů Violet s matkou a samotný závěr mě šokoval (překvapil, dostal, zaujal - těžko se hledají slova…takže mi pak napište, jaké slovo za vás konec nejlépe vystihuje).

Musím však říct, že autorka opět nalákala na pokračování.

Bylo to čtivé, strhující, akční, ale dovedla bych si však představit, že by kniha měla tak o 200 stran méně.

Styl autorky mě baví a věrná jí zůstanu. Ja osobně si v tomto díle nejvíce užívala diskuze Tairna a Andarny. To bylo prostě skvělé.

pavla9879
07.10.2024 5 z 5

Od první do poslední stránky jsem hltala každé slovo se zatajeným dechem, abych se dozvěděla víc a víc... ale ten konec mě zničil... Neuvěřitelný příběh. Potřebuju hned teď další díl.