Železný plamen

Železný plamen
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541068/bmid_zelezny-plamen.jpg 4 773 773

Empyreum série

< 2. díl

Všichni, včetně Violet samotné, očekávali, že během prvního ročníku na Basgiathské válečné akademii zemře. Přežila, ale skutečný výcvik – brutální a extrémně vyčerpávající – je teprve před ní. A spolu s ním i výzva v osobě nového zástupce velitele, který si dal jediný cíl – ukázat jí, jak vypadá absolutní bezmoc. Violet se už naučila, že odhodlání přežít a odvaha měnit pravidla dokážou mnohé. Bude to ale stačit, když ví, že Basgiath ukrývá prastaré tajemství, které může všechny a všechno zničit?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fragment (ČR)

Iron Flame, 2023

Káťa484
23.11.2024 4 z 5

Kniha se místy zbytečně táhla, ale zase jako zbraň v kabelce proti davu tupců zírajících pouze do mobilu místo na cestu.....

Vlaďkaa4
22.11.2024 5 z 5

A bude další díl! Hurá to byla jízda.

SamMarešová
21.11.2024 5 z 5

Železný plamen hořel po celých 700 stran jasným a žhavým plamenem.

Pokračování Čtvrtého křídla dokonale uhasil mé obavy a předsudky o "slabších druhých dílech". Celá kniha odsýpá stejně plynule jako písek v přesýpacích hodinách.
Je zde daleko více politiky, akce a stejně tak překvapení než v prvním díle, a i přes některé předvídatelné situace jsi stejně překvapen, jak se to vyvrbí díky Rebečině hry se slovy a atmosférou.

Jedna z mála věcí, co mě na knize rozčilovala bylo každé měření času "na údery srdce", kdy se ta fráze objevovala snad na každé stránce.
Ovšem celek knihy tento nedostatek překryl a pomohl k odpuštění této drobnosti.

Svatoslav
20.11.2024 5 z 5

Tentokrát nebylo výmluv a věděl jsem do čeho jdu. Musel jsem být tedy zákonitě přísnější a nad opisováním odjinud či stejnou strukturou příběhu nepřivírat nejedno oko. Nicméně Iron Flame mě spálil na popel jako Violetino vyprahlé libido. Zvraty místy očekávané, ale mistrně podané, že nemohu jinak a dát plnou palbu. Mé guilty pleasure a původně plánovaný hate read se změnil v čisté pleasure.
P.S. červená knihovna momenty jsou stále cringe AF.

rampapa
19.11.2024 5 z 5

Tak tohle bylo boží. Na druhý díl jsem se hodně těšila a předčil má všechna očekávání. Miluji Xadena a Violet. Draky samozřejmě taky. Už se nemůžu dočkat až si přečtu další díl. Doufám že to čekání vydržím.

Mojepočteníčko
19.11.2024 4 z 5

Vůči Čtvrtému křídlu jsem měla spoustu předsudků. Bylo všude a já tohle nemám moc ráda. Asi už jsem na tohle juchání stará :) Nicméně - DRACI. Moje slabé místečko. A tak jsem to zkusila.

Z minulého příspěvku víte, že se mi knížka moc líbila. Takže druhý díl - Železný plamen mě nemohl minout. A hned
vzápětí vám prozradím, že děsně nerada píšu dojmy o jednotlivých dílech sérií :D

Nebudu se tady zbytečně rozepisovat. Líbil se mi moc. Možná nebyl tak dynamický jako ten první, a možná se základní kostra příběhu, co se děje týče, opakovala stále dokola, ale poutavosti nebo čtivosti to nijak neubíralo.

Postavy jsou fajn, ale stále k nikomu žádné výraznější city nechovám. To se však rozhodně nedá říct o dracích :D

Za sebe tuhle sérii zatím určitě doporučit můžu :) Co vy a Čtvrté křídlo?

ana_skubanek
19.11.2024 3 z 5

Pořád se nemohu rozhodnout, jak moc se mi kniha líbila, ale rozhodně byla slabší než první díl - Čtvrté křídlo. Navzdory nadšeným ohlasům od jiných čtenářů, mi příběh přišel zbytečně natahovaný. Některé pasáže mi přišly zbytečně zdlouhavé a vycpané vatou, což způsobovalo, že jsem se do čtení musela nutit a ztrácela chuť v knize pokračovat. Občas mi části textu přišly úplně nelogické, nechápala jsem, kdo co říká a musela si danou pasáž číst několikrát. Ale je možné, že se smysl prostě ztratil v překladu.

Vztah Violet a Xadena mi přišel repetetivní. Navzdory neustálé hrozbě smrti, nebyli schopni vyřešit svoje niterní problémy. Zábavná a žhavá chemie, co mezi nimi vznikla v prvním díle, téměř chyběla a pár erotických momentů to nedokázalo zachránit. Stejně tak mi chvílemi přišli absolutně nadutí, netolerantní a majetničtí vůči sobě navzájem.

Nové postavy jsem si oblíbila, ale příliš mnoho jsem se o nich bohužel nedozvěděla. Stejně tak mi chyběl hlubší náhled celého světa, fungování dračích rodů a historický kontext, který mohl ději dodat zcela nový rozměr.

Co jsem si ale maximálně užívala, byla Andarna. Její sarkastické a upřímné poznámky mě skutečně bavily. Doufám, že její postavě bude v dalším díle věnováno více prostoru.

Závěr příběhu jsem podvědomě očekávala a tak mi nepřinesl takový šok jako jiným. Přesto jsem zvědavá, jak se s novou situací autorka popasuje v dalším díle, zda dá větší prostor vedlejším postavám a zda rozvine a využije na maximum potenciál celého světa.

Thalin
19.11.2024 3 z 5

Musím říct, že druhý díl mi dal zabrat víc než Čtvrté křídlo. Dobrou polovinu knihy jsem se vyloženě nudila a čekala jsem na nějakou akci. Stejně jako Rowana bych knihu o něco proškrtala.
Z první poloviny jsem byla docela zklamaná a lehce naštvaná. Neustálé se plácání od ničeho k ničemu v knihovně, sem tam nějaké to cestování a jinak docela nuda. Pak se ale děj konečně přehoupl a já se víc začetla.
Ten příběh sám o sobě je svižný, pokud jde o boje, strategie a vše okolo draků. Žádná z postav si nemůže být jistá, jestli v další kapitole náhodou nezařve a většina z nich je i dobře napsaná.
Ale pokud jde o Violet a Xadena, nepřijde mi, že ti dva fungují dobře jako pár. Sice si v jednom kuse opakují, jak se milují, ale já nějak nepřišla na to proč. Přijde mi, že jediné, v čem jsou kompatibilní, je sex. Jinak se věčně dohadují, nevěřící si, mají před sebou tajemství. Tak si zdravý a láskyplný vztah teda nepředstavuju. Spíš to zní vcelku toxicky.
Ale konec mě rozhodně navnadil. Jsem zvědavá, jak se to všechno bude vyvíjet dál. Za mě je jsou to taky slabé čtyři hvězdy, takže solidní trojka. (Místo machinací s barvičkama a slovíčkařením s "odpadem" bych kruci mnohem víc uvítala možnost dávat půl hvězdy)

Rowana
18.11.2024 3 z 5

Příběh jako takový je fajn. Draci jsou skvělí. Ale proškrtala bych to. Některé scény v ději jsou zbytečně repetetivní. Vztah hlavních hrdinů mi přišel krapánek toxický, jejich myšlenkové pochody a komunikace značně nelogická, pro vztah naprosto nezdravá. Zvrat v první půlce knihy fajn, řešení jeho následků přiměřené. Zvrat v závěru knihy - první překvapivý, druhý tak trochu očekávaný (trochu ve stylu vampýrských deníků), ale fajn. Jsem zvědavá, jak to autorka rozvine a vyřeší.
Velice slabé 4*, takže uděluji poctivé 3*.

Romik99
16.11.2024 4 z 5

Opět skvělá kniha. Myslela jsem, že po prvním dílu bude tento díl slabší, ale spletla jsem se. Nemohla jsem se od ní odtrhnout. Zápletky, u kterých jsem opravdu netušila, jak to celé dopadne, romantika a napínavý příběh a to vše v jednom. Moc se mi líbí, že pod napínavým příběhem se skrývá příběh romantický. Přijde si tak na své širší škála lidí. Nejpřekvapivější je pro mě ale vývoj Andary a tuším, že v další knize půjde právě o ní. Jedna z dalších věcí, co se mi opravdu líbí je to, že autorka zbytečně neprotahuje krize mezi Violet a Xadenem. Oba mají všech 5 pohromadě, respektive spíš Xaden, který celou dobu jejich vztah zachraňuje i přes to, že v první knize bych to do něj vůbec neřekla. Příjemná změna oproti moderním knihám, kde jsou chlapi nedostupný, nerozumný a lháři. Určitě jsem ráda, že tahle fantazy kniha je o něčem trochu jiném.
Za mě by kniha mohla být i o trochu kratší. Rozjezd je trochu pomalejší, konec opět nabombený a právě to, člověka donutí koupit si další díl. Přiznám se, že velkou roli v tom, zda knihu koupím, hraje i vzhled obálky a ten je tady opravdu autentický:D Další knihu si představuji v černé (podle nejdůležitějších draků) nebo v krásné zelené barvě.

BellaBernasconi
16.11.2024 4 z 5

Sice jsem to četla v aj, ale myslím, že jen díky tomu jsem si to užila ještě víc. Je to o něco horší než první díl, protože když si vezmete, co tam dělají první polovinu knihy, tak nic moc, ale potom se to více rozjede a vy se nemůžete odtrhnout! To platí alespoň pro mě

hanina.k
16.11.2024 4 z 5

2. díl, ve kterém nám autorka ukáže, že rozhodně nekončí, připravila si pro nás spoustu zvratů, také další vývoj vztahu mezi Violet a Xadenem a s Andarnou to také nebude zrovna jednoduché, zkrátka máte se na co těšit.
Tentokrát mi ale čtení trvalo déle, jednak kvůli tomu, že nebylo tolik času a také proto, že se první polovina knihy dost táhla, nebylo to nudné to ne, ale kdyby měla kniha méně stran, věřím, že by byl příběh údernější, proto 4*. Jinak se mi kniha moc líbila a rozhodně se těším na další díl. Každopádně není pochyb o tom, že stojí za přečtení. Posledních 150 stran jsem vyloženě hltala.

katawo
15.11.2024 3 z 5

Jak jsem se těšila, tak mi tam chyběla taková ta chuť do dalšího času na čtení. Nemělo to pro mě takovou šťávu, jako u prvního dílu. Ovšem....to jsem se nesměla dostat do fáze posledních 150 stran, kdy jsem hltala každé písmenko a nebyla schopna knihu ani na chvíli odložit. A samozřejmě jako prvního dílu....zase ten konec, který vás donutí do toho dalšího dílu jít. Autorce se nedá upřít styl psaní a fantazie.

Markett
14.11.2024 5 z 5

Jedním slovem - DOKONALOST!

Naprosto strhující knížka od začátku, kdy se vracíme přesně tam, kde první díl skončil, takže nepřijdeme o nic zásadního.
Moc se mi v tomhle díle líbí proměna Violet, kdy oproti prvnímu dílu působí rozumněji a líbí se mi její myšlenkové pochody… a její silná láska ke Xadenovi, kterého prostě taky miluju.
Nesmím samozřejmě zapomenout na draky, Tairn s Andarnou tu byli naprosto božský, hlavně teda náš puberťák, její hlášky opravdu stály za to, a kolikrát jsem se dost pobavila.
Rozhodně nechci spoilerovat, ale rovnou říkám, že tenhle díl je oproti prvnímu napínavější a plný zvratů.
A teď už bych potřebovala to pokračování, protože fakt nevím, jak dlouho zvládnu čekat na pokračování…

Martule44
14.11.2024 5 z 5

Návykové čtení!
Příběh Violet a Xadena si mě naprosto podmanil, čekání na další díl bude prekérka!

LenaWirus
13.11.2024 2 z 5

Četla jsem mnoho recenzí s názorem,že Železný plamen je lepší než Čtvrté křídlo. A zpočátku se mi to tak skutečně zdálo, nicméně jak příběh postupoval, tento názor jsem zavrhla. Není lepší. Po poutavém začátku se děj zvrhnul opět v ten samý repetitivní proces, se kterým jsem měla problém u Čtvrtého křídla, a to: Violet nevěří Xadenovi, někdo se snaží zabít Violet, ona zázračně přežije, Violet a Xaden se milují, někdo umře a celé znovu a znovu dokola. Neznamená to ale nutně, že hodnotím pouze záporně, některé pasáže byly vcelku zábavné, než se do nich opět zatoulala klišé, které autorka zjevně tak ráda používá. Z konce jsem vyloženě otrávená - události tohoto typu mě často odrazují od čtení dalších dílů sérií. Každopádně obálka a celkové vydání se opět povedly a je to radost pohledět.

havrmoni
12.11.2024 5 z 5

Opět parádní čtení co vtáhne do děje. Méně vztahových problémů a více toho okolo bych uvítala , ale i tak jsem nadšená. Jen jsem zvědavá jak dlouho budeme čekat na další díly a hlavně jak se s tím autorka vypořádá. Ach ty konce otevřené.

Books_by_Dee
12.11.2024 5 z 5

Železný plamen totiž pro mě je další DOKONALOSTÍ z pera autorky Rebeccy Yarros. Čtvrté křídlo bylo skvělé, byl to úžasný start téhle romantasy série, ale Železný plamen si svou kvalitu dle mě rozhodně udržel a autorka mě dokázala držet napnutou po celou dobu čtení téhle bichle se 752 stránkami!
Pokud bych měla mít mínus, tak je to pouze ke knize jako takové, protože vzhledem k počtu stránek je neskutečně tlustá, tím pádem se mi sakra blbě držela, že jsem ji při čtení musela mít většinou položenou. Ale jinak vnitřek, děj – naprostý TOP.
Upřímně koho pohltilo Čtvrté křídlo, tak je nutností v příběhu pokračovat, protože jak to má autorka všechno do detailu vymyšlené je neuvěřitelné. Potkáváme spoustu starých, ale i nových postav (ze začátku bylo náročné se zorientovat). Děj je více rozvinutý, už se to neodehrává jen na akademii, takže objevujeme nové prostředí.
Šok z konce jedničky, bohužel překonal naprostý MEGA ŠOK na konci dvojky, takže nutně potřebuji další díl, ale teda v angličtině vychází už 21. ledna 2025, takže si hodně rozmyslím, zda to vydržím do českého překladu.
Já prostě miluji to prostředí, draky (hlavně tu naší puberťačku), Violet/Xadena a jejich vnitřní komunikace, ale hlavně i další postavy – jsem zvědavá jak to se všema vlastně dopadne.
Autorka slibuje 5 knih, takže vlastně nejsme ani v půlce. Co ta má vymyšleného? No bude to jednoznačně jízda.

Debbra
12.11.2024 4 z 5

Kniha se nečetla vůbec špatně, ale příběhově mě spíš bavil první díl. Konec mě velmi překvapil, ale vůbec si neumím představit jak se to ve třetím díle bude celé řešit. Doufám, že třetí díl vyjde brzy.

amapola
11.11.2024 5 z 5

Druhý díl ze série Empyreum a přiznám se, že mi trvalo skoro tři týdny knihu přečíst. Určitě to není tím, že by se mi kniha nelíbila, ale nejspíš mě postihla čtecí krize, zároveň jsem měla rozečtených víc knih, takže ne úplně ideální období.

Musím říct, že to miluju. Ano, bylo to mnohem náročnější čtení než Čtvrté křídlo. Příběh se točí hodně kolem politikaření a války. Navíc romantiky tu bylo méně než v předchozím díle, ale tím, že se pořád něco dělo - útoky, výslechy, nebezpečí, lhaní… nevadilo mi to, asi jsem ani moc nepostřehla, že by tu Xadena bylo méně, což se dost v komentářích opakovalo. Za mě to bylo naprosto vyvážené.

Co jsem si ale všimla a bylo mi líto, tak Andarny je tu fakt málo. Ona je asi moje nejoblíbenější zvířecí postava. Ale dost možná, že si autorka tu její absenci uvědomovala, a když byla Andarna na scéně, tak naprostá dokonalost, ty její hlášky a chování, které přesně vystihovalo její věk. Úžasné. A tímpádem navazující Tairnovo otrávení. Ještě lepší . Tahle dvojka nemá konkurenci.

Musím ještě zmínit, že se mi líbilo, že stále byla v ději zachována škola. Setkáváme s novými postavami a znova prožíváme přechod přes lávku, zápasy, gauntlet…

No a konec mě úplně rozbil.
Možná jste taky zahlédli zahraniční videa, kde lidi z konce knihy přímo šíleli a byli zvědaví, co se tak šíleného stalo. Já se přiznám, že jsem si tady v nějakém storíčku ten konec omylem vyspoilerovala. A to už jsem bohužel z hlavy nedostala. Takže já tím koncem překvapená nebyla, ale samozřejmě mě zajímalo, jak se to všechno vůbec přihodilo. A proč mě teda konec rozbil? Já asi posledních 100 stránek probrečela a po dočtení mi nějakou chvíli trvalo než jsem se z knihy vzpamatovala.
Nevím kdy naposledy se mi toto stalo, ale prostě tu sérii miluju a potřebuji další díl.
A rozhodně ji můžu všem doporučit.