Železný plamen
Rebecca Yarros
Všichni, včetně Violet samotné, očekávali, že během prvního ročníku na Basgiathské válečné akademii zemře. Přežila, ale skutečný výcvik – brutální a extrémně vyčerpávající – je teprve před ní. A spolu s ním i výzva v osobě nového zástupce velitele, který si dal jediný cíl – ukázat jí, jak vypadá absolutní bezmoc. Violet se už naučila, že odhodlání přežít a odvaha měnit pravidla dokážou mnohé. Bude to ale stačit, když ví, že Basgiath ukrývá prastaré tajemství, které může všechny a všechno zničit?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , Fragment (ČR)Originální název:
Iron Flame, 2023
Ano, dalo by se říci, že tato knížka je vykrádačka ( zejména Maasové ), ale prosím klidně tucet dalších takových!!!!
Nádherný vizuál a nádherný obsah.. honem do oblíbených!
Moc často se to nestává, ale u této série je lepší druhý díl než první. Děj je zamotanější, nejde primárně o love story a příběh je více fantasy. Kniha, u které jsem si užívala každou stránku a děsila se blížícího se konce...
Dalšího pokračování se snad nedočkám!!
Knížka je docela cvalík, což vždy vítám,
je-li děj dostatečně vydatný. V tomto případě se mi zdá, že by příběhu prospělo výrazně méně stránek naplněných pochybnostmi Violet typu "miluje mě, nemiluje mě", to už byla docela nuda. A nebyla to bohužel jediná vata v knize. S ohledem na rozsah stran bych čekala lepší charakteristiku nových postav - i za cenu snížení jejich počtu. První díl mě nadchl, tento mírně zklamal, děj se mi zdál dost roztříštěný. Nicméně si ráda počkám na pokračování.
Dokonalé. Opravdu. Má to všechno. Už ať je tu další díl.
Každý straší, jak je konec strašný… a podle mě je to dokonalý. Byla to jízda, ale teď to bude ještě větší.
(SPOILER) Komentář jsem si nechala až po druhém dílu, abych mohla zhodnotit jako celek (prozatím jako celek? ). Do knih jsem se pustila jako do oddechového čtení, a opravdu jím bylo. Young adult je to výborná, vytvořený svět a nápad se mi moc líbí, jen mě mrzí, že to jaksi není provedené do hloubky, že se nedozvídáme nic moc o historii, jazycích...všechno se vlastně točí kolem lásky a pouta Violet a Xadena, a mě by zajímalo mnohem více i všechno ostatní...jak vznikl Kontinent a jeho království, a tak dále a tak dále. Přesto jsem se nemohla od knihy odtrhnout a hodnotím ji v její kategorii jako velice povedenou!
(SPOILER)
Knížka co nejde odložit. Už dlouho jsem nečetla knížku, tak dlouho na jeden zátah, že bych skončila se škvírkami místo očí.
Ne opravdu, pořád vás něco vtahuje do děje. Pořád vám něco nedá, něco ve vás hlodá a zajímá vás,jak to bude dál. Tohle není knížka typu oddechovky. Tohle je knížka, kdy si někdy spíš musíte dát pár minut a rozdýchat to.
Nikdo se s ničím a s nikým nemaže? Máte nějakou postavu rádi? Tak hodně štěstí, třeba vám pár kapitol přežije:))
Já si několik postav moc oblíbila a upřímně jsem se o ně bála. Mám ráda, když se děj netočí jen kolem hlavních postav, ale máme šanci poznávat i další postavy.
Miluji rozhovory mezi draky. Vůbec mi nevadilo, že takových rozhovorů přibylo.
Láska mezi mezi Xadenem a Violet bude nabírat na nové síle. Bude v ní spoustu emocí. Co všechno jejich láska zvládne? To ještě nejspíš zjistíme v další knížce.
Knížku určitě doporučuji, jen všem přeji pevné nervy při čtení:)
(SPOILER)
Miluju to!!! Tahle série prostě nejde jen tak odložit a nečíst dál. Pořád se tam něco děje a když jsem chvilku nečetla, byla jsem z toho na nervy. Autorka píše opravdu čtivě, dokážu se tak jednoduše do příběhu vžít, že ani nevnímám okolí. Příběh krásně navazuje tam kde první díl skončil. Tyhle knihy se mi tak dostaly pod kůži, že i když jsem mezi nimi přečetla další knihy tak jsem okamžitě věděla co vše se dělo v prvním díle.
Violet prostě miluju, je až neskutečné co se té postavě děje a i když je stále vykreslovaná jako slabý jedinec, tak pro mě je neskutečně silná. Druhý ročník jí dává zabrat snad ještě více než první a je to tedy masakr. Xadena ze začátku moc nevídáme ale i bez jejich společné dějové linky je to masakr emocí. Jejich vztah se tam ale i tak dost řeší, ale ne nijak otravně, ubylo i milostných scén což i trochu oceňuji. Přibyde dost nových postav a některé bych teda hned zase dala pryč ale bez nich by to taky nebylo ono. Parta je to celkově skvělá a pokaždé když o někoho přijdou tak jsem na prášky. U prvního dílu i druhého jsem propukávala pláč a kolikrát nadávala jak špaček. Konec byl zase takový, že jsem se tu málem rozskočila. Opravdu se těším na další díl už aby byl.
Z knihy:
- „Protože ty ses nezamilovala do obyčejného jezdce. Zamilovala ses do vůdce revoluce."
- „Kdykoliv jsme spolu , tak trénujeme nebo bojujeme. Nemáme čas na dlouhé procházky kolem řeky nebo na cokoliv, co se tady dá považovat za romantiku."
- „Violence, nezapomeň , že křehké je jen tělo. Ty jsi nezlomná."
- „V Aretii jsem ti řekl, že bych radši prohrál celou tuhle válku, než žil bez tebe."
- Mohl bys mi obrátit celý svět naruby, a já bych tě pořád milovala. Mohl bys udržovat tajemství , vést revoluci, deptat mě k zbláznění, nejspíš mě i zničit, a já bych tě pořád milovala."
I druhý díl série Empyreum se neobešel bez pár klišé, které jsou naprosto typická pro tenhle typ knih. Prvky, které jsou použity i v jiných fantasy/romantasy knihách, jsou zde pořád znatelné, ale díky autorčinu stylu psaní spolu poměrně dobře fungují. Na rozdíl od Čtvrtého křídla má tato kniha poměrně pomalejší tempo.
Mám pocit, že knize maličko ublížilo těch cca 220 stran navíc, které má oproti prvnímu dílu. I když autorka píše čtivě, tak některé části byly na můj vkus až zbytečně natahované a díky tomu děj ztrácel dynamiku. Byly momenty, kdy jsem hltala jednu stranu za druhou, a pak najednou nuda a já chtěla knihu odložit. Pořád mi přijde, že autorka plně nevyužila potenciál světa a společenství draků a celkově toho víme dost málo o politice jak lidí, tak draků.
Autorka přidala pár nových postav, které byly poměrně dobře vykreslené a určitým částem dodávají na zajímavosti. Trošku tu opadá chemie mezi jednotlivými postavami a bohužel začíná být více uvěřitelná u těch postav, které se mezi sebou nesnesou, než u těch, které by měly mezi sebou mít přátelský či milostný vztah.
Konec se na chvíli sice tak nějak rozjel, ale ze závěrečných zvratů mám pořád takový nerozhodný pocit. Ještě pořád nevím, jestli se mi závěr vlastně líbil, anebo to bylo už trochu moc přitažené za vlasy. I když byl tento díl slabší než ten předchozí, tak jsem zvědavá, jak se autorka popasuje s událostmi, které odhalila na závěr knihy.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros Media.
Tak. Zatraceně. Dobrý!
Čtvrté křídlo i Železný plamen pro mě byly skvělé knihy. Fantasy jsem nečetla více než deset let, ale tohle mě vtáhlo. A naprosto neplánovaně. Těším se na další díl!
Celou dobu, co jsem knihu četla, jsem si přála, aby byla ještě tlustší než už je. Miluju ten příběh, fantasy a přitom nijak dětinská. Chci, potřebuji, víc a víc! :-D nemůžu se už dočkat dalšího dílu.
Kdo ještě nečetl ani první díl - počkejte ať vyjde celá sága, ať nemáte ty děsivé pauzy jako my ostatní… :-D
Železný plamen je ještě lepší než Čtvrté křídlo. Akce od začátku do konce, pořád se něco děje, pořád jste překvapovaní, nebo v napětí. A to jiskření mezi Violet a Xadenem! A co teprve ten šok na konci! Rozhodně doporučuju přečíst, stojí to za to.
Ačkoliv nejsem cílovka, tuhle sérii si dávám jako zákusek a nejsem schopná se odtrhnout ani ve dvě ráno.
Která by nechtěla svého Tairna žejo?
Knížce trochu vyčítám konec, který jsem četla asi 3x abych pochopila co se stalo a stejně to vlastně moc nechápu. Měl to být cliffhanger ale přišel mi takový polovičatý.
Trochu méně lásky a více draků prosím :))
Tak toto bylo wau. Čtvrté křídlo jsem si zamilovala asi až po sto stranách, ale Železný plamen, ten mě bavil od začátku do konce. Teda skoro do konce.
Kniha je stejně jako jednička vizuálně vymazlená nejen nádhernou obálkou, ale i vkusnou ořízkou.
Co se příběhu týče, jedná se o poměrně slušnou horskou dráhu. Jednak se hodně řeší vztah Violet a Xadena, o který se celý příběh vlastně opírá. Pak se zde také vyvýjí válka a naplno se rozjíždí i "revoluce". Ze začátku z toho možná budete mít trochu mišmaš, ale si to časem všechno krásně sedne.
Jinak příběh od jedničky neztrácí na čtivosti. Své oblíbené postavy si také oblíbíte ještě více. Dostaneme sice i spoustu nových postav, ale upřímně musím říct, že ty mě příliš nezaujaly. Osobně si taky myslím, že smrt některých postav v knize byla až zbytečná.
A pak se dostáváme k samotnému závěru knihy, který mě úplně nepřekvapil (protože reels), ale hlavně mě teda konec zklamal. Dle mě byli děj a události na konci úplně zbytečné a v knize to působí nedotaženě, pro mě až trapně.
Když ale toto pominu, Železný plamen se mi líbil více, než Čtvrté křídlo. Bylo tam víc tajemství, intriky, více přátelství, sourozenecké lásky, ale je škoda, že tam nebylo ještě více draků.
Železný plamen je jedna dlouhá horská dráha, na kterou jsem se těšila a moc jsem si ji užila.
Přibylo tu mnoho postav, takže jsem se na začátku v těch jménech trochu ztrácela. Vedlejší postavy dostaly více prostoru v příběhu, za což jsem byla vděčná, protože jsem si je oblíbila. Někdy jsem se chtěla dozvědět i něco víc, ale bohužel. Violet se samozřejmě od prvního dílu změnila, ale i tak je jednou z mých nejoblíbenějších hrdinek. A Xadena jsme mohli mít klidně víc.
Knížka začíná tam, kde skončilo Čtvrté křídlo, takže se hned dozvíme odpovědi. Děj byl na začátku pomalejší, ale pak se stupňovalo napětí až na konci úplně vygradovalo. A závěr knihy mě tak neskutečně rozdrtil, že budu možná pár dní mimo, protože to, co dokáže Rebecca Yarros svými slovy, nedokážu ani zformulovat do smysluplné věty. Železný plamen ve mě vzbudil všechny emoce, které snad existujou (to asi kecám, ale chci být dramatická).
Teď už jen čekat na třetí díl, který doufám, že vyjde v češtině co nejdřív.
Pokračování Čtvrtého křídla mělo velký potenciál. A já jsem zklamaná. První díl byl mnohem lepší. Toto pokračování bylo plné vaty, mileneckých projevů, nelogičností. Kde jsou ty časy, kdy knihy s takovým počtem stran byly zábavné, poutavé.. kdy autoři opravdu uměli psát a vytvářet propracované světy?
Bála jsem se, aby po prvním díle pokračování uplně neztratilo švih, což se nestalo. Sice autorka jede klasickým stylem, mustr už mnohokrát použitý (ono málokteré fantasy je zcela originální a překvapivé), ale pokud si člověk potřebuje odfrknout, je tahle série poměrně ideální. I když popravdě, krátila bych. Některé scény jsou zbytečně natahované a kniha nezačne být kvalitnější s kvantitou, což je poměrně častý nešvar autorů, kteří se pustí do sérií. Pero se jim většinou tak trochu splaší. Vlastně mě víc bavila první část knihy do určitého zlomu, to to svištělo jedna báseň, pak už slabší.
Ale ano, další díl si i já přečtu ráda.
Jakože cože? Jsem naprosto pohlcená tímto dračím světem a díky tomu konci bude to čekání na další díl ještě těžší.
Hodně jsem se těšila na pokračování této dračí série. Rozhodně první díl byl nejlepší, ale stále nechávám 5 hvězd. Kniha opět nádherná se zajímavým fantasy příběhem. A zase ten překvapivý konec, achjo...
Jsem spokojená, příběh má grady. Byla to jízda. Začátek pomalejší a strhující závěr. S napětím budu očekávat další díl. A snad se zase povede obálka a ořez.
Jediné co zdržovalo, byly postelové scény.
Vampyrka akademie byla vzdycky moje oblibena kniha, jsem rada, ze Rebecce se libila taky.
Pokracujeme ve vykradani starych YA fantasy, protoze autorka originalni napady zjevne zadne nema.
Bylo zo zbytecne dlouhy, Violet "nejmocnejsi Marena sveta" se obetuje tak casto, ze uz to mohla klidne parkrat zabalit, coz by byl asi tisickrat vetsi WOW efekt. Ze vsech tech zraneni a bolesti se vzdycky hezky oklepe a na me jako na ctenare to nema zadny vliv, protoze jinak je tak mocna a nejlepsi ze vsech, ze vim, ze ji ohrozit stejne nic nemuze.
Jedine, co dobre funguje na emoce jsou vzpominky na Liama - ostatne to v te VA taky fungovalo.
Minule jeste fungovali draci a bad guy sablona Xaden - jeden drak tu skoro neni, druhy travi cas tim, aby Violet zachranoval a nikdy to nestihl a Xaden je zamilovany cosi, co dost ztratilo koule.
Prakticky polovina knihy je zbytecny drama, aby se neco delo. Na celkovy dej to nema zadny vliv, dulezite budovani sveta se vynechava a vzdy se stane nejaky zazrak (brilantni Violet), abychom se pohli z mista a nebylo to cele jen o tom: neveri mi, ale miluju ho
A spesl je to asi jen proto, ze to ma harlekynkovsky sceny 18+. Jinak si neumim to silenstvi kolem kopie 10 let starych fantasy YA vysvetlit. Ty YA jsou alespon o teenagerech a clovek nad naivni hlavni hrdinkou privrel oci.
Az na tech par spicy scen je to opravdu jen velmi prumerna a hloupa YA s tak klise hlavnima postavama, az je to smutny.
draci nebezpečí války pro dívky romantika pro dospívající mládež (young adult) fantasy
2024 | Čtvrté křídlo |
2024 | Železný plamen |
2024 | Všemi smysly |
2023 | Nedokončený příběh |
2024 | Wilder |
Tohle bylo o něco povedenější než první díl, který byl na úkor příběhu prošpikovaný vícero rádoby pikantních scén. Ve dvojce se dostalo víc na příběh a objevování světa, což knížce přidává oproti prvnímu dílu body navíc.
Celkově nejde o úplně špatné čtení, ale co si budeme. To právě díky skvělému marketingu knihu hltá tolik čtenářů, protože jsou na scéně nepochybně mnohem lepší autoři.