Železný plamen
Rebecca Yarros
Všichni, včetně Violet samotné, očekávali, že během prvního ročníku na Basgiathské válečné akademii zemře. Přežila, ale skutečný výcvik – brutální a extrémně vyčerpávající – je teprve před ní. A spolu s ním i výzva v osobě nového zástupce velitele, který si dal jediný cíl – ukázat jí, jak vypadá absolutní bezmoc. Violet se už naučila, že odhodlání přežít a odvaha měnit pravidla dokážou mnohé. Bude to ale stačit, když ví, že Basgiath ukrývá prastaré tajemství, které může všechny a všechno zničit?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , Fragment (ČR)Originální název:
Iron Flame, 2023
(SPOILER)
Na Železný plamen jsem se moc těšila. Už jen na to jaká bude Andarna. Tu prostě miluju. Ale jsem lehce zklamaná. Kniha mě nebavila tak moc jako první, nebyla špatná ale musela jsem se nutit ji číst, což se u prvního dílu nestalo.
Co se týče příběhu tak tam byly dost dobré zvraty. I když ten konečný jsem čekala. Jako spoilery jsou všude.
ALE Andarna mě dost překvapila. Líbí se mi jedea teorie, že by mohla být v další knize bíla/stříbrná, stejně jako má Violet vlasy. To by bylo boží!
Doufám, že se dalšího dílu dočkáme brzo!
Už od dočtení Čtvrtého křídla jsem se neskutečně těšila na jeho pokračování. Nemohla jsem si tedy nechat ujít ani předprodej Železného plamene. Bohužel jsem ale byla z celé knihy zklamaná. Nevím, zda to bylo tím, že mé očekávání po prvním dílu bylo opravdu velké nebo něčím jiným.
Nechápejte mě špatně. Já si ten svět i postavy opravdu zamilovala. Návrat do válečné akademie byl pro mě tedy skvělý a konečně tam bylo i více draků a budování samotného světa. Odkrývá se zde nové zákoutí světa, budují se nečekané vztahy, ale u mě na prvním místě vedl Tairn. Ten v tomto díle ukázal, proč je nejobávanějším drakem a strašně se mi líbila ta komunikace mezi ním, Violet a hlavně Andarnou.
Bohužel jsem ale v knížce našla za mě i dost hluchých míst. Nebránila bych se vůbec, kdyby kniha byla kratší. Přidalo by to na lepší dynamice i na úkor toho, že by jsme pak byli kratší dobu v tomto světě.
Konec je zase dokonale zamotaný a láká k přečtení dalšího dílu. Já si ho ujít nenechám, ale budu tentokrát více opatrná se svým očekáváním.
Železný plamen je druhý díl fantasy série Empyreum. Jak mě první díl nadchnul, tak druhý mě malinko zklamal. Píšu malinko, tak opravdu jen trochu. Opět to byl krásný fantasy svět s miláčkama draky. ( Nutně potřebuji jednoho nebo možná dva domů.)
Violet Sorrengailová je opět odvážná, chytrá, riskuje svůj život a to několikrát. Začátek byl hodně pomalý, ale bylo to kvůli informacím pro čtenáře, kteří nečetli první díl, aby pochopili. Jako proč? Tak ať si sami tlučou do hlavy, že nerozumí a přečtou si ho, ale proč to musí být zdlouhavé i pro ty, kteří ho četli?
Celou knihu se mi střídal pocit “musím číst , co takhle dát si mezi to jinou knihu. Pak jsem trochu nedávala vztah Violet a Xadena. Respektive jsem moc nechápala ji. A ani milostné scény už nebyli to co v prvním díle. To jsem tu postel rozložila s nimi, jaká tam byla chemie, v druhém dílu to byl slabý odvar.
Ovšem abych jen nekritizovala. Scény kde byli draci, wyverny a další fantasy postavy a bojování, akce, pátrání po deníku a informacích bylo skvělý. Autorka psát umí a je to hezky vymyšlený svět.
Konec cca 150 stran do konce je paráda. Bomba, kde je další díl?
Jen se neubráním pocitu, že méně je někdy více a proškrtání by knihu jen oživilo. A mimochodem, v tomto díle se mi zamlouvala generálka, matka Violet. Že by nakonec byla pravda úplně jiná? I tak knihu doporučuji, pořád je to skvělá oddechovka.
Fenomenální svět, příběh. Řekla bych, že čtvrté křídlo bylo lepší, ale pokud si autorka udrží aspoň úroveň tohoto dílu, budu spokojená!
Úžasná kniha, ten konec mě nesmírně šokoval, rozesmutněl, zkrátka dostal ... V každé válce jsou oběti, některé na životech a některé musíme obětovat my sami pro vyšší dobro.
Dějová linka ubíhala, nechyběli zvraty, romantická inka plná sexuálních scén - tp se dalo čekat, že dva dvacátníci budou víc souložit než spolu mluvit a ano, taky mě to štvalo. Velký problém lidstva - mluvit spolu o problémech, nezamlčovat tajemství - ano, autorka to krásně vystihla.
Miluju Tairnův humor a Andarnino rypání. Ti tři se k sobě tak krásně hodí, tvoří skvělý tým a ani jeden nevahaztoho druhého ochránit.
Jsem zvědavá, jestli láska překoná všechny překážky. Těším se na další díl
O fungování světa a jeho mytologii jsme se toho příliš nedozvěděli, za to ale známe každý kousek Xadenova těla. Je to únavné stejně, jako točení se hlavních hrdinů v kruhu. Radši bych to prohodila. Chybí mi tam dopady rozhodnutí některých postav na děj. Příběh jako takový mě zajímá, beru to jako skvělou oddychovku. Tairna miluju, zajímalo by mě, jak to vlastně mezi draky funguje. Nejsem cílovka, ale další díl si přečtu.
P.S.: Od prvního dílu mi vrtá hlavou, zda jsou hlavní hrdinové hlaďoučcí nebo chlupaťoučcí.
Na návrat do tohto sveta som sa strašne tešila a aj keď som sa miestami nudila a bola frustrovaná, knihu som si užila.
Aby som svoje pocity vysvetlila, začnem tým, že kniha by mohla mať o pár strán menej. Začiatok bol síce plný informácií, nejakých vysvetlení, ale občas sa dej zbytočne vliekol. Violet som naozaj občas nechápala a mala som chuť jej tou knihou švacnúť po hlave aká tvrdohlavá a pokrytecká bola. Hlavný kameň úrazu? Komunikácia. A presne z toho začala moja frustrácia.
Áno, bolo to aj skôr mojím očakávaním, pretože som sa tešila na našu hlavnú dvojicu a jediné, čo som dostávala bolo veľa odďaľovania a hromada prekážok, ktoré situáciu nijako neuľahčovali. Avšak to, čo sa dialo za polovicou knihy? To už bola jazda. Xaden bol dokonalý a prešiel zaujímavým vývojom. Rovnako aj Andarna a stále tvrdím, že draci sú dokonalí v tomto svete. Do deja sa pridali nové postavy a páčilo sa mi ako boli vykreslení. Našla som si nových obľúbencov a možno na niektorých trocha zmenila názor.
Ak išlo autorke o to, že táto kniha vo vás má vyvolať extrémne veľa pocitov, tak sa jej to podarilo. Smiala som sa, plakala, chcela som kričať, trhať si vlasy a napokon som sa bála, čo všetko sa ešte môže pokaziť. A ten koniec? Myslím, že som ho ešte stále nespracovala a bojím sa čokoľvek napísať, aby som niečo neprezradila. Potrebujem nutne pokračovanie. Potrebujem odpovede. Potrebujem Xadena.
Asi půjdu proti proudu, ale za mě to byla docela slabota. K prvnímu dílo jsem přihlížela s nadhledem, že to je instagramová senzace, ale byla jsem mile překvapena, jak mě kniha vtáhla do děje. Proto jsem si byla jistá, že druhý díl přece nemůže zklamat ne ? No, zase jsem trochu podcenila moji nadšenost a šlápla bosou nohou do vosího hnízda.
Kniha není svým stylem psaní vůbec špatná, ale ten děj.....to se tak táhlo. Nebránila bych se o třeba 200 stran ubrat a zaměřila se na pořádnou akci. V průběhu knihy se prakticky nic nedělo, pouze poukazovalo na takové "politické" dění, což bylo v průběhu docela nudné a nezáživné. Violet a Xaden tam nedostávají moc prostoru, takže pokud čekáte nějaké žhavé scény, které nám autorka docela nadhodila v prvním díle, tak rovnou přeskočte na posledním 100 stran před koncem. Samozřejmě, ale pokud očekáváte od knihy více rozvinutá témata v okolí světa, myslím že vás to vtáhne do děje. Draci tam jsou teď všude a užijete si jich více než v předešlém díle. Konec samozřejmě zase překvapil, to autorce musím nechat, že dokáže napnout v posledních stránkách. Takže s očekáváním (trochu menším) vyhlížím další díl a snad to bude více akční.
Ani nevim jak to napsat, jediny co ve mně kniza zanechala je těžká alergie asi na 5 slovních spojení, které se v knize opakuje skoro na kazde strance. Autorka neumí vyjadrit jinak pocity nez vynechaním srdce na jeden uder atd...
Hruza.
A mnoho dalsich nesmyslu ale to uz je zbytecné vypisovat..
Četla jsem to jen kvuli drakum.
Boží. A vůbec mi nevadilo přes 700 stran a že to bylo občas zdlouhavé, já bych stejně četla dál a dál. Svět v této knižní sérii mi přirostl k srdci a nemůžu se dočkat pokračování, protože poslední kapitoly mě teda úplně v klidu nenechaly .
Druhý díl nebyl tak pěkný jako ten první, ale i tak jsem si to užila. Možná byl zbytečně dlouhý, ale vzhledem k tomu, co všechno se tam stalo, je to pochopitelné. Draky stále miluju, jejich komunikaci s jezdci taky. Zápletka s Cat byla fajn, mám ráda, když mají hrdinové i nějakou milostnou minulost.
Občas trochu nechápu Violetiny myšlenkové pochody, ale nakonec je to víceméně vždycky vysvětleno, tak to beru. Xaden je prostě dokonalý, na tom nejde najít nic špatného. Hodně mi přirostli k srdci i ostatní členové druhé letky (a že mi trvalo, než jsem pochopila, že Violet je součástí druhé letky perutě plamenů čtvrtého křídla :-D :-D :-D).
Liam je pro mě prakticky to samé jako Connor v Půlměsíčním městě - stačí zmínka o něm a já už bulím. Což znamená to, že Rebecca Yarros píše zatraceně dobře a její postavy jsou věrohodné.
Jsem opravdu, opravdu zvědavá, jak to dopadne. Už aby vyšel třetí díl.
Je mi to líto. Já opravdu nevím o čem tahle kniha byla. Těch 700 stránek? O čem sakra byli? To když vyšel pátý díl HP kde je též tolik stránek mělo dost velký potencionál a já byla v šoku a knihu jsem si chtěla předčíst znovu ale tady mám pocit, že i kdybych knihu četla znovu opravdu bych si opět nepamatovala o čem to bylo.
Je mi smutno. Kdysi byli knihy zábavné a dalo se to číst a člověk žhasl nad tým jakou má kdo představivost (to ano JKR jí měla tahle spisovatelka ne).
Není možné abych si přece nic nepamatovala.
Violet a Xadena? Pardon to je snad nejhorší knížný postvy o který jsem četla. Láska mezi nimi? Nefunguje. Jsou otravná a nejhorší knížní pár co jsem četla
Xadane ty mě nemiluješ. Ale miluji Violet jsi pro mě všechno.
Tak proč mi neříkáš pravdu.
Říkám ti pravdu. Miluji tě
Dobře a oš**káš mě tady nebo kde. Potřebuji tě v sobě
No šílený opravdu. Kdy se v těchto knihách začal oběvoval sex? Až tak trapně? Hmm budu si muset doplnit vzdělání..pardon
Opět tu jsou vykrádačky dalších knížek co dnešní knihomolové moc nečtou..vlastně nemohou protože to vyšlo někdy v roce 2013 a nebyl tam žhavý s*x tak že vzplanout závěsy .Rudá královna - opět jako vážně? Originální to vážně není.
Asi lidem stačí málo aby začali mít knihu rádi a dali 100% a ani smysl světa nemusí dávat .
Je mi to líto. Ale tohle není knížní "HIT" ale "SHIT" ze kterého se vyklubal knížní bestseller ještě to nesmíme vynachválit na tiktok, tak dneska už tyto příběhy vznikají za pochodu místo aby byli poslány do nakaldatelství ( jak to bývalo zvykem i několikrát odmítnuto) a máme knihu...jo...a nezapomeneme na obřízku to je dneska provavidlo - knihu jsou vzhledově hezčí (jasně všichni koukáme na vzhled to je jasné - obsah knih? to neletí
Omlouvám se ale Rebecca Yarros je špatná spisovatelka. Nic originálího a to mě mrzí..Draci byl krásný tah ale svět už ne...není propracovaný a chápu že někomu stačí tohle málo, ale já potřebuji detaili (když čtu HP vidím ten svět...všechny cesty ve škole všechno) tady jsem to postráda
Tak pokud čtete Železný plamen, jste zřejmě fanoušci světa draků a gryfů, jezdců i letců... druhý díl splnil očekávání, nabídl nové linky, prostředí i postavy, utíkal svižně a čtivě... a závěrečná bitva byl opravdový majstr štych!
Nepatřím do cílovky a stejně jsem si příběh dokázala užít, jako by mi bylo náct...
Děj natahovaný. A vadily mi erotické scény na deseti stranách a i když šlo jen o líbání. Těch draků bylo nějak méně mi přišlo...
VIOLET A TAIRN JSOU ZPĚT :-)
.....................................................
.....................................................
Válka se blíží!
V Aretii chtějí vytvořit ochranný štít, jen ještě neví jak.
Potřebují luminarium k výrobě zbraní.
Potřebují více jezdců.
Veninové a jejich wyverny jsou téměř za "branami" a chystají útok.
Basgiath i celý kontinent jsou v ohrožení.
Obyčejní lidé nevědí, co na ně může zaútočit!
Akademie je roztržena...
Každý se musí rozhodnout, na čí straně bude bojovat !
Andarna má dlouhý spánek.
Tairn má svá tajemství.
Xaden ještě větší...
Violet trénuje zásahy bleskem.
Na scénu vstupují nový spojenci.
Nový přátelé, staří nepřátelé!!!
Já tuhle sérii miluji!!!!!!
Je pravda, že první díl se mi líbil víc, ale stejně už se nemůžu dočkat třetího dílu :-).
Musím přiznat, že po vizuální stránce je knížka krásná, hezky by se vyjímala v knihovně. Ale po obsahové stránce už to za moc nestojí.
Knížka se jakž takž četla dobře, hlavně konec byl určitě nejlepší částí, měl svižné tempo. Draci jsou také světlým bodem knihy. Oblíbila jsem si Cat, konečně někdo, kdo má pevný charakter a nebojí se konfrontovat hlavní dvojici. To je asi všechno, co se mi na knize líbilo.
Naivně jsem si myslela, že autorka popíše víc do hloubky mytologii světa, hlavně co se týče wywern a veninů. Bohužel autorka se víc soustředila na vztah Violet/Xaden. Jejich pasáže a kapitoly jsem rychle přelétla. Přišly mi hrozně nezajímavé, nudné a co víc pořád se jejich problémový vztah neustále opakoval až to začalo být otravné, knížce by prospělo hodně škrtání, pak by to bylo snesitelnější. Xaden je sice krásný badboy, faktem ale zůstávat, že je to arogantní, nesympatický a majetnický pablb.
Violet byla neustále protivná a nerozhodná ohledně vztahu s Xadenem. Jednou ho miluje pak zase ne a tak neustále dokola. To pak se příběh vlekl a byl utahaný.
Knížka má velký potenciál, škoda že ho autorka nevyužila. Příběh je průměrný, konec je obstojný, ale nestačí to, aby knížka byla super.
Na další díl nebudu rozhodně netrpělivě čekat, ale časem si ho přečtu.
Čteno v angličtině a už teď se nemohu dočkat třetího dílu, který má vyjít v lednu. O připravovaném seriálu ani nemluvě. Bude to ještě dlouhé čekání, než bude série komplet a já mám v hlavě tolik otázek a teorií, na které potřebuji znát odpovědi. Konec dechberoucí.
Vítej doma - takový pocit jsem měla při čtení. 740 stran a já stejně nemám dost. A přestože to mělo i své mouchy, nemůžu hodnotit jinak než 5/5.
Vystoupím možná trochu z davu, protože za mě byla lepší první část a opravdu s nadšením jsem se vrátila na akademii a zjišťovala, jak to probíhá ve druhém ročníku a co všechno jezdci musí zažívat.
Druhá čas už mi přišla místy zbytečně natahovaná - výstup na horu například.
Další problém samozřejmě nastal u vztahu Violet a Xadena. To že se hádali mi nevadilo ani tak, jako fakt, že to bylo furt dokola a vlastně to vyznělo, jakoby samotná autorka si nebyla úplně jistá, proč se vlastně hádají. Naštěstí to netrvalo zas tak dlouho, ale když se to v druhé polovině začalo opakovat znovu, tak to už mě začínalo opravdu štvát...
Ale jinak to zbožňuji strašně moc - vedlejší postavy jsou skvělé do jednoho, parádní atmosféra, kdy se skoro sami otáčíte, jestli vás taky za rohem někdo nechce unést, v horším případě rovnou zabít. Draci samozřejmě top. A hlavní záporák byl taky parádní. Jakto? Taky ho po dočtení z celého srdce nesnáším, a proto vím, že je to perfektně napsaná postava.
Nesmím zapomenout na grafické zpracování, protože ty knihy jsou nádherné a ořízka tomu dodává úplně ten správný říz.
Takže ano! S nedočkavostí očekávám další díl a vlastně celý rok nejspíš nebudu myslet na nic jiného.
Prvni cast mi prisla vynikajici, nabita akci a emocemi a nemohla jsem se od ni odpoutat. Druha mi prisla mdla, natahovana a cetla jsem ji po kouskach.
Konec byl samozrejme uz lepsi, ale v prvnim dile mi prisel mnohem vzitelnejsi, vice strhujici, po vsech strankach. Serie se mi moc libi, ale je pro me velmi nekonzistentni. Pro vybornou prvni cast, slabsi 4*.
draci nebezpečí války pro dívky romantika pro dospívající mládež (young adult) fantasy
2024 | Čtvrté křídlo |
2024 | Železný plamen |
2024 | Všemi smysly |
2023 | Nedokončený příběh |
2024 | Wilder |
Po Čtvrtém křídle jsem strašně dlouho váhala, jestli do druhého dílu jít. Hodnotila jsem totiž 50% a opravdu jsem se obávala, abych nevyhodila velký peníz a spoustu času za nějaký prvoplánový brak.
Omyl! Tohle je vývoj jako blázen! První díl byl za mě hodně vykrádačka a nijak moc zajímavá romantasy. Tady už ten, kdo spolu má být, spolu je a posouváme se k tomu podstatnému.
Intriky, budování nových spojenectví, odhalení pravdy, spousta akce, překvapení, zvratů, to vše tenhle díl má a já jsem z něj totálně nadšená a s klidem prohlašuji, že jsem této sérii propadla a těším se na další díl.
Violet už není tak naivní, jak bývala a Xaden už není tím bad boyem drsným jako hladká mouka. Zkrátka je to o hodně více propracované a zaměřuje se to o hodně víc na fantasy, než na romatiku.
Taky hodně ubylo milostných scén, což oceňuji. Já zkrátka nemám ráda, když romantika v tomto žánrovém spojení hraje první housle, takže jsem tady plesala.
Co se týká konce, tak je samozřejmě takový, že okamžitě potřebujete další díl, ale není to úplně otevřené, jako tomu bylo před tím.
Zkrátka, nebudu to protahovat, kdo jste nebyl z prvního dílu na větvi, tak zkuste tento a dejte tomu šanci. Stojí to za to.