Žena se lvem

Žena se lvem je antologie povídek českých a slovenských autorek fantasy.
Kniha je první díl a najdete v něm třináct různých povídek. Každé povídce předchází okénko, ve kterém se seznámíte s autorkou. Každá má dokonce svojí kartu, která se v knize nachází jako ilustrace.

A co můžete v knize čekat?
Například povídku, ve které Aldo a Karo, nájemní čarodějové, přilétají do světa, ve kterém mají zneškodnit ženu, která má velkou moc. Kdo vkročí do jejího domu, začne mít různé vidiny ze svého života, které se nestali. Ty mají návštěvníka zmást aby zapomněl, co měl v plánu.

V jiné se zase objevíte v naší zemi, jenže u nás procitla magie, takže jít v noci ven znamená jistou smrt. Venku se totiž potulují různí tvorové, kteří jsou nelítostní. Když člověk v práci přetáhne, bude tam muset přespat, protože se domů nedostane. Tomu všemu vládne temný čaroděj Renner.Ten žije v Rudé věži, která je v hlavním městě, v Liberci.

Dále se můžete seznámit s autistickou dívkou, která dostane implantát do mozku, díky kterému může vnímat svět jako normální člověk. Na večer si ho vždy musí vypnout, takže se z ní stane zase ta stará Mandy a vzpomíná, co během dne dělala. Jenže pak se začne měnit a Mandy má pocit, že když je implantát zapnutý, je to někdo jiný.

Jako poslední, abych nevyzradila moc, najdete v knize povídku, ve které je zavražděn svatý muž, jenže nikdo neví čím byl zavražděn a jeho mrtvola se vůbec nerozkládá, dokonce voní. Vraždu přijel vyřešit koroner Lionet. Netušil ale, že se k mrtvému pořádně nedostane, protože na svatého může se nesmí sahat a vrah nic nevypoví, jelikož byl hned oběšen.

Každá povídka je originální a čtivá. U některých bych nejradši delší rozvinutější příběh, ale to jsou prostě povídky. Dvě jsou psané rodným jazykem autorek, slovenštinou. Díky tomu se mi četli pomaleji, ale přes prvotní obavy se mi četli dobře.

Všechny povídky mě zaujali, některé dokonce víc a každou jsem úplně zhltla. U některých byl na konci i wow efekt, což se mi nejvíc líbilo u té první povídky s názvem Bez krásky a bez zvířete od Kadlečkové. Kvůli tomu jak to dopadlo mi dokonce i slza ukápla.

Vzhledově je kniha hodně dobře propracovaná a to nemluvím o obálce, ta musí nalákat každého. Celkově se mi nápad i kniha líbí a jsem moc ráda, že se mi dostala do ruky.

A proč není v knize žádný muž? Protože ženy jsou jako spisovatelky fantasy hodně opomíjené. Dokonce někde ještě panuje názor, že žena nedokáže napsat pořádnou fantasy jako muž. Proto vyjdou další tři knihy, věnované ženám. Jmenovat se budou Žena se sovou, Žena s drakem a Žena s labutí.

Na konci knihy ještě naleznete menší povídání i ženách a fantasy, díky kterému můžete nahlédnou do tohoto tématu.

Rozhodně knihu doporučuji, protože je jedno kdo to píše, hlavní je, že autorkám se povídky vážně povedly a každý si v tom najde to své.

Žena se lvem Žena se lvem Františka Vrbenská

Poznejte první dámy české a slovenské fantastické literatury pohromadě! Přichází Žena se lvem, první svazek čtyřdílné antologie českých a slovenských autorek fantastiky. Užijte si pestrou paletu všemožných fantastických žánrů! ... více

Komentáře (0)