ŽENY Z CÍNOVÉ HORY

recenze

Ženy z Cínové Hory (2024) 4 z 5 / Knižní střípky
Ženy z Cínové Hory

145/2024
ŽENY Z CÍNOVÉ HORY
PAULETTE KENNEDY
Nakl. JOTA
Rok vydání 2024
336 stran

1931, Gracelynn
1881, Deidre
1831, Anneliese
Tři silné ženy, tři nelehké osudy, všechny však spjaté s Cínovou horou, místem, které rádo a hodně bere, nezapomíná na prodělaná příkoří a čeká, kdy konečně bude spravedlnosti učiněno zadost.

Všechny tři ženy spojuje nejen určitá rodinná spřízněnost, ne nutně pokrevní, ale také obrovský dar. Dar léčitelství, bylinkářství, čarodějnictví, říkejme tomu, jak kdo chceme. Ale také velké stigma. Když bylo lidem ouvej, byly jim tyto ženy dobré, jinak se na ně dívali skrz prsty a ony byly nuceny žít na okraji společnosti. Byly pronásledovány potulnými kazateli ve všech třech obdobích, pokaždé jinak, ale pokaždé to mělo fatální následky.

Neskutečně moc jsem se na tuto knihu těšila, protože má v sobě vše, co mám ráda. A musím říci, že osudy těchto tří hrdinek mě nenechaly chladnou, tak moc jsem si přála, aby aspoň u jedné z nich došlo k šťastnému konci, jestli to tak bylo, samozřejmě neprozradím.

Kniha v sobě skrývá spoustu témat, která nejsou příjemná, sexuální násilí, zneužívání, psychické i fyzické týrání, rasismus, nerovné vztahy mezi muži a ženami a spoustu dalšího. Ani náboženství z toho nevychází úplně čistě, spíše však ale autorka chtěla upozornit na zaslepený fanatismus, který prostupuje všemi třemi dějovými liniemi. Když jsem četla pasáže z grimoáru a to, co postihlo Anneliese, to bylo hodně temné čtení...

Musím však zároveň říci, že jsem zde narazila na určitou dějovou linku, kterou jsem vůbec nečekala, a bohužel mi tak trochu vadila po celou dobu čtení. Opakovala se a mi to prostě přišlo už až moc. Samozřejmě netušíte, o čem mluvím, ale pokud tu knihu budete číst, tak vám to určitě dojde. To však bylo jediné, co mi trochu kazilo zážitek ze čtení. Toto překvapení mi prostě tentokráte nesedlo.

Máte-li rádi příběhy, historické příběhy, kde prim hrají silné a zajímavé ženské hrdinky, zajímáte se o lidové léčitelství a tak trochu o čáry máry, rozhodně dejte ŽENÁM Z CÍNOVÉ HORY šanci. (ZÁŘÍ 2024)


Ženy z Cínové Hory Ženy z Cínové Hory Paulette Kennedy

Krev, moc, ale také zlo, které je po desetiletí pronásleduje, spojuje tři generace žen z temného a zapomenutého koutu Ameriky. Vysoko v horách Ozark leží osamocené městečko Cínová Hora. Všude je odsud daleko. Říká se, že práv... více


Komentáře (0)

Přidat komentář