Životopis královny dětských srdcí

recenze

Astrid Lindgrenová (2024) 5 z 5 / veruptackova
Astrid Lindgrenová

Vždy netrpělivě vyhlížím nový kousek z edice zbeletrizovaných životopisů metafory. Tentokrát se ale jedná o mustread většiny knihomolů, protože pochybuju, že je tu někdo, kdo by neznal knihy Astrid Lindgrenové. Sama nemohu zapomenout, že první knihou, kterou jsem si půjčila z knihovny, byla Emil Neplecha. Opravdu věřím, že její knihy byly součástí dětství většiny z nás.

Sepsat životopis spisovatelky rozhodně není snadný úkol, a když je tou spisovatelkou navíc nejznámější autorka dětských knih, jedná se opravdu o výzvu, kterou naštěstí Sussanne Lieder splnila na jedničku.

Tahle kniha popisuje pouze část Astridina života od jejích prvních let ve Stockholmu až po svatbu dcery. Přesto zachycuje několik zlomových okamžiků a hlavně to, jak se vlastně Astrid stala spisovatelkou a co všechno ovlivňovalo její příběhy. Naprosto mě ohromilo, jakým způsobem je v knize zachyceno rodičovství a dotvořilo mi to obrázek ženě, která žila nejen pro své děti.

Přiznám se, že jsem už dlouho nečetla knihu, ze které by tak čišela pozitivní energie, a to i přesto, že vše, co Astrid v životě potkalo rozhodně nebylo jen růžové. Susanne Lieder se povedlo vzdát holt úžasné autorce tím nejlepším způsobem, protože její pojetí života Astrid Lindgrenové vám vykouzlí

Astrid Lindgrenová Astrid Lindgrenová Susanne Lieder

Každý zná její jméno, každý četl její příběhy, ale kdo opravdu ví, jaká byla? Nevšední životní příběh slavné autorky legendárních dětských knih jako Pipi Dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu a mnoha dalších ve vydařeném životopisném... více

Komentáře (0)