Astrid Lindgrenová přehled

Astrid Lindgrenová
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533675/bmid_astrid-lindgrenova-65e86b2a36150.png 4 110 110

Každý zná její jméno, každý četl její příběhy, ale kdo opravdu ví, jaká byla? Nevšední životní příběh slavné autorky legendárních dětských knih jako Pipi Dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu a mnoha dalších ve vydařeném životopisném románu německé autorky Susanne Lieder. Pohlédněte spolu s ní za zrcadlo.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: ekniha , Metafora

Astrid Lindgren, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Astrid Lindgrenová. Přihlašte se a napište ho.

markej
23.02.2025 4 z 5

Životní příběh spisovatelky Astrid Lindgrenové, který se odehrává v letech 1929 až 1958 a přibližuje významné okamžiky jejího života, jež byly určující pro její osobní život i pro prosazení se v literatuře jako přední autorka knih pro děti...

Musím přiznat, že od knihy jsem očekávala trochu víc, i když tam byly momenty, které mě občas dost zasáhly, především co se rodinného života týkalo, připadá mi, že většina příběhu kolem mě spíš prošuměla...

Nicméně i tak mi v paměti zřejmě natrvalo utkví vytvořený obraz Astrid jako ženy, která měla sice svá trápení a občas propadala melancholii, ovšem vždycky se dokázala dost rychle vzchopit, zahodit sebelítost, naordinovat si pevnou vůli a trable překonat i díky tomu, že celý život neztrácela humor a že velká část její duše zůstávala stále dětská... Tahle paní se dokázala radovat z prožitého okamžiku a zůstat hravá po celý svůj život včetně lezení po stromech a klouzání na ledu po chodníku... Rovněž mě zaujalo to, že sláva ani peníze pro ni mnoho neznamenaly a že byla vždy velmi vstřícná ke svým fanouškům a dlouho odpovídala osobně všem, kteří jí napsali dopis...

Ačkoli tedy tahle "béžovka" patří mezi trochu slabší kousky, které jsem z edice beletrizovaných životopisů četla, rozhodně nejsem nijak výrazně zklamaná a určitě jsem se dozvěděla spoustu nových věcí, což není nikdy na škodu...

Hodnocení: 4 * z 5 *

bee88maja
05.02.2025 4.5 z 5

Velmi příjemné čtení, které Vás vtáhne do dob, kdy se zrodila literární legenda dětských příběhů... Velmi pozoruhodná žena, a velmi silná.

Člověk by se zasnil, a sám vzal do rukou sešit a tužku, a jen tak na papír nechal plynout slova, pryštící s nápady o vlastních světech plném dobrodružství a fantazie. Mít jen ten dar, dar slova :)

Marekh
27.12.2024 5 z 5

SUSANNE LIEDER je německá spisovatelka. Jako spisovatelka na plný úvazek pracuje od roku 2012. Píše především historické romány a biografie. Žije se svou rodinou, pěti kocoury a kočkou ve 130 let starém domě

Od švédské autorky Astrid Lindgrenové jsem četl pouze jednu knihu – DĚTI Z BULLERBYNU. Knihu jsem četl v dospělém věku a kniha se mi líbila. O autorčiných knihách jsem věděl, ale nikdy jsem je v dětském věku nečetl. V televizi jsem viděl film Pippi, dlouhá punčocha, ale neviděl jsem ho celý, jen část a na děj si už vůbec nepamatuji.

SUSANNE LIEDER napsala zbeletrizovaný životopis Astrid Lindgrenové. Jak autorka napsala v Doslovu, „psát o Astrid Lindgrenové byla obzvlášť velká výzva. Tato autorka dětských knih si svůj osobní život vždycky držela tak trochu pod pokličkou. Do svého srdce a svojí duše nenechala nahlédnout nikoho, což bylo pro člověka, který o ní chtěl napsat a nechtěl se ztrácet v odvážných tvrzeních, či dokonce spekulacích, docela těžké. Snažila jsem se zůstat co nejblíž realitě a určitou míru poetické svobody jsem si dopřála jen velmi zřídka. Mnoho událostí, které jsem v knize popsala, se stalo právě takhle nebo velmi podobně a vymyslela jsem jenom malou hrstku lidí, jako třeba mladou novinářku z Uppsaly či Astridinu kolegyni a kamarádku Ingrid.“

Kniha má 7 dílů. Dozvěděl jsem se informace z autorčina osobního života a také z pracovního života. Některé události, byly pro autorku těžké, ale snažila se s nimi bojovat, jak nejlépe dovedla. Měla syna LASSEHO a dceru KARIN. Líbilo se mi, že jim vyprávěla příběhy, které si vymyslela. V dětství vyrůstala na statku. Měla rodiče a sourozence, které milovala a kteří ji to opláceli. Se sourozenci hrála různé hry a tato hravost ji zůstala až do dospělosti.

Nad určitou událostí v životě Astrid jsem se pozastavil a říkal jsem si, že některé události by většina žen neskousla, tak jako tomu bylo v případě Astrid, ale pochopitelně záleží na úhlu pohledu.

Je pozoruhodné, že ve Švédsku pomohla přijmout zákon zakazující bití a jiné násilí vůči dětem ze strany rodičů. Velmi důležitá pro ni byla také ochrana přírody, jednoznačně a silně se vymezila proti jaderné energii.

Celkově se kniha četla dobře a myslím si, že autorka knihu dobře zpracovala. Autorka mě nalákala, abych se začetl do některých knih od Astrid. Časem si třeba některou z jejích knih přečtu.

Na počátku knihy se nachází citát od Astrid Lindgrenové: „Kdybych dokázala rozzářit byť jen jedno jediné pochmurné dětství, byla bych spokojená.“

V závěru knihy se nachází DOSLOV, ZDROJE a POZNÁMKA REDAKCE.

Citáty:

Je lepší být jednou za čas zklamaný než nikdy nikomu nevěřit.

Lidé by měli být vždycky připraveni odpustit si, protože nikdo není neomylný. A také by měli mít pochopení pro slabosti druhých.

Závod s časem, Trnová královna a další knižní novinky (9. týden)

25.02.2024

Kniha Astrid Lindgrenová v seznamech