Zlomky nekonečna
recenze
Zlomky nekonečna (2022) / evie.booksTak jo... Panebože... Tohle bylo něco. Už dlouho jsem nezažila takovou emoční jízdu. Už dlouho mě něco tak nezlomilo. A už dlouho jsem si nějakou českou knihu tak neužila. Vlastně možná ještě nikdy.
Zlomky nekonečna se v mých očích rozhodně vyrovnají knížkám, které k nám putují ze zahraničí a rozhodně budou mezi mými top letošního roku.
Se stylem psaní jsem se velmi rychle sžila a už po prvních pár kapitolách mě příběh vtáhnul.
Tahle queer hard contemporary je především o lásce, smrtelné chorobě a o tom, jak dokáže zamíchat životem nemocného i lidí v jeho okolí. Téma mi přišlo velmi citlivě ale zároveň realisticky zpracované, za což se autorce klaním. Obdivuju ji i za to, jak mě dokázala zlomit pouhými slovy. Od půlky to bolelo fakt hrozně. Počítala jsem s tím, že kniha bude smutná, ale vůbec jsem nečekala jak moc mě zasáhne. Brečela jsem celkem čtyřikrát a v závěru jsem přes slzavou mlhu skoro neviděla. Na jednu stranu jsem knihu chtěla zavřít do mrazáku, jako to udělal Joey v seriálu Přátelé, a na tu druhou jsem ji nedokázala dát z ruky. Tušila jsem, jak to skončí. Vlastně jsem to spíš věděla, ale stejně jsem tu malou jiskřičku naděje neustále přiživovala, a to mě nakonec zničilo nejvíc.
Postavy zkrátka miluju. Naprosto si mě získaly a vztah hlavních hrdinů taky. Rozhodně nejde o žádnou slow burn romanci, na pusu dojde už po třiceti stranách, ale v tomto případě mi to vůbec nevadilo. Nepřišlo mi totiž, že by chemie mezi Mattem a Erikem vznikla z ničeho. Jejich zamilovávání se zkrátka asi bylo předurčeno k tomu být intenzivní, a to i kvůli krátkému času, který na něj měli.
Obálku musím moc pochválit. Vážně se mi líbí a myslím, že se k příběhu dokonale hodí.
Vytknout můžu snad jen kvalitu paperbacku. Kniha mi připomíná spíš reading copy, ocenila bych desky s chlopněmi, které je trochu vyztuží, jako to mají třeba tituly vydané u Yoli. Nicméně jde o detail, který na čtenárškém zážitku nijak neubírá.
Zlomky nekonečna rozhodně kupujte, čtěte, dávkujte, pokud potřebujete, ale hlavně jim věnujte pozornost, protože si ji opravdu zaslouží.
#spoluprace #humbookblogeri
Zlomky nekonečna Adéla Rosípalová
Milujeme jinak, když každý den může být poslední? Matt řeší podobné problémy jako většina jeho vrstevníků. Chce úspěšně dokončit střední školu, najít ideální vysokou, vycházet s rodiči a nalézt svoje místo ve světě. Když do jeho ž... více