177/2024
Rok vydání 2021
Nakl. YOLI
376 stran
9h 30min
ZVĚSTI mi doma ležely pěkně dlouho. A to přitom je autorem Aleš Novotný, jehož 5 knih, které jsem měla možnost číst předtím, bylo naprosto skvělých. Aleš nám občas přechází mezi různými žánry, mně však nejvíce sedí jeho thrillery a YA heavy contemporary.
Díky audioknize jsem se konečně tedy ke ZVĚSTEM dostala. A rovnou říkám, že jsem zase nadšená.
Máme zde opět partičku mladých lidí ze střední, kteří mají ve svých životech pořádně naloženo. Před pár měsíci mnoho z nich zasáhla smrt jejich kamaráda Erika, která nikdy nebyla objasněna. Když opět dojde k další tragické události, u níž se neví, zda to byla pouhá nehoda, či se mohlo jednat o pokus o vraždu, začne naše mladé lidi obcházet strach a vynoří se spousta otázek. Může tato letošní událost souviset s tou předchozí?
Skvělé to bylo, jakože fakt. Odpustím i množství postav, kterých tu teda jako fakt bylo hafo, možná až zbytečně moc, zase chápu, že zde díky tomu byl prostor pro spoustu témat, které naše hrdiny trápily. Původně jsem je tady chtěla vyjmenovat, ale pak mi došlo, že bych možná něco nechtěně mohla vyspoilerovat, což by byla velká chyba a škoda zároveň. Ale věřte tomu, že tu toho najdete fakt hodně a nic hezkého to nebude.
Audioknihu nám tentokráte čte rovnou osm hlasů, což bylo příjemným překvapením a výkony herců a hereček byly výborné. Díky nim byl poslech snad ještě mnohem lepší a autentičtější, než kdyby to byl pouze hlas jeden.
Co říci závěrem? Smutné čtení plné bolesti, když si uvědomíte, že všechna ta trápení zažívali mladí lidé, v podstatě ještě děti. To je právě to, co mě vždy na Alešových knihách nejvíce dostává. A komu čest, tomu čest, tento mladý pan autor píše neskutečně čtivé kousky. Já a má 72letá maminka jsme důkazem, že jeho YA knihy zaujmou napříč generacemi. A být pubošem, tak takové knihy bych chtěla číst.
Jo a ať už je listopad, páč bude vycházet 3.díl série PAMATUJ NA SMRT s názvem JEDEN SVĚT - těšení level milion. (ŘÍJEN 2024)
Zvěsti Aleš Novotný
Nevlastní bratři Kryštof a Tomáš nedovedou najít společnou řeč, Karin pochybuje o lásce ke svému majetnickému příteli, Julián se trápí nevěrou rodičů, Matyáš tají před ostatními svůj vztah, a Daniela se jen snaží zapomenout... Př... více