Ze zámoří do Čech - čokoláda, čaj a káva v raném novověku recenze
Karel Černý
V renesanci a baroku se do Evropy dostalo množství dosud nevídaných poživatin, jako byla například kukuřice, vanilka, brambory, paprika či rajčata. Mezi nápoji to byly káva, čaj a čokoláda, které začaly konkurovat dosud dominujícímu pivu a vínu. Tyto tři nealkoholické novinky nejprve vzbudily pozornost mezi cestovateli a lékaři, později se ale dostávaly ke stále širším vrstvám konzumentů, až se z nich stala na přelomu 17. a 18. století módní nezbytnost. Kniha Ze zámoří do Čech se v první části zabývá nejstaršími dějinami kofeinových nápojů v Evropě od prvních zmínek objevitelů v dobové literatuře až po polovinu 17. století. Druhá část publikace shrnuje, jak se káva, čaj a čokoláda zabydlely v našich zemích. Čtenář se například dozví, kde se našlo nejstarší kávové zrnko v Čechách, co si o čaji zaznamenal Jan Amos Komenský, či podle jakých receptů se u nás v baroku vařila čokoláda. Nahlédneme také do širších souvislostí včetně dobových představ o trávení, historie kuchařských knih, zakládání kaváren a zmínek o kofeinových nápojích v umění či literatuře.... celý text
- Ze zámoří do Čech: Čokoláda, káva a čaj v raném novověku / internetový magazín Kultura21/Taťána Kročková
Autorovy další knížky
2020 | Ze zámoří do Čech - čokoláda, čaj a káva v raném novověku |
2014 | Dějiny těla |
2014 | Mor 1480–1730: epidemie v lékařských traktátech raného novověku |
2008 | Jezuité a mor |
2023 | Velké dějiny zemí Koruny české. Tematická řada, Lékařství. |